logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Delphi - Jak odczytać natężenie dźwięku z mikrofonu i ustawić próg 50 dB?

Kamlos 11 Wrz 2008 21:00 1268 5
REKLAMA
  • #1 5526702
    Kamlos
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Program do przechwytywania dźwięku z mikrofonu już mam ... dźwięk przechowuje w pamięci i tu mam pytanie: Jak z przechwyconego dźwięku odczytać jego natężenie (siłe) ?
    W programie będzie procedura która zostanie uruchomiona w przypadku kiedy przechwycony dźwięk przekroczy ustaloną granice np. 50 dB :)

Pozdrawiam all zainteresowanych! :)
  • REKLAMA
  • #2 5526763
    Dżyszla
    Poziom 42  
    Ocena: 224
    Po prostu odczytujesz wartość (zależna od rozdzielczości próbki) i poddajesz ew. przeliczeniom na dB. Jako, że pojedyncza wartość może łatwo przekroczyć - odszukaj kilka maksimów (minimów) w jakimś czasie.
  • REKLAMA
  • #3 5526910
    Kamlos
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Zapomniałem dodać: do przechwytywania dźwięku użyłem komponentu BASS ... ( jestem na etapie samoszkolenia )

Dżyszla napisał:
    Po prostu odczytujesz wartość (zależna od rozdzielczości próbki) i poddajesz ew. przeliczeniom na dB. Jako, że pojedyncza wartość może łatwo przekroczyć - odszukaj kilka maksimów (minimów) w jakimś czasie.

Jakie wartości beda potrzebne i w jaki sposób ich wyciągnąć ?
  • REKLAMA
  • #4 5526981
    Dżyszla
    Poziom 42  
    dla mnie dźwięk to zbiór wartości. Nie znam komponentu i nie wiem, jak zapisuje, ale sądzę, że nie jest to nic innego jak tablica wartości liczbowych. A czy jest dostęp do tego wprost, to nie wiem...
  • REKLAMA
  • #5 5533021
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    Niestety musisz sam znaleźć próg 50dB, odpowiadający wartościom uzyskanym z nagrania. To się nazywa badanie empiryczne.
  • #6 5533518
    Dżyszla
    Poziom 42  
    Warto myślę nadmienić jeszcze to, iż wyznaczenie w ten sposób będzie częściowo umowne, gdyż poziom rejestrowanego dźwięku zależy również od mikrofonu, karty dźwiękowej oraz ustawionego nań wzmocnienia.
REKLAMA