logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[ROZW] Thosiba 2100ts brak dźwięku z anteny siatkowej, działa tylko satelitarna

kiko80 13 Wrz 2008 13:23 1077 6
REKLAMA
  • #1 5531173
    kiko80
    Poziom 27  
    Ocena: 163
    Witam mam z w/w tv problem następujący mam dźwięk z anteny satelitarnej ale nie mam dźwięku z anteny siatkowej czy ktoś z was spotkał się z takim dziwnym problemem ??

THX za all odp
  • REKLAMA
  • #2 5531409
    adzrtv
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    Odpoweidż prosta- z SAT odbierasz fonię w systemie BG a odbiornik nie ma systemu DK ani NICAM i z naziemnej anteny nie bedziesz miał głosu. Odbiornik trzeba poprostu przestroić.
  • REKLAMA
  • #3 5531436
    kiko80
    Poziom 27  
    Telewizor odbierał normalnie czy to satelita czy to siatka nie było różnicy. Ale braciak wziął tv na stancję i podczas oglądania dźwięk mu zniknął przywiózł i odnowa ustawiałem kanały i tylko na satelicie jest fonia a na siatce tylko szum zero dźwięku z programów 1, 2, Polsat, TVP Białystok.
  • #4 5532128
    adzrtv
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    Jeśli fonia była to być może w ustawieniach MENU jest przełączone na BG-poszukaj a jesli odbiornik był wcześniej przestrajany metodą fonii równoległej to zamontowana płytka może być uszkodzona lub ktoś na stancji gdzie TV byl używany ją po prostu wymontował. Ztakimi przypadkami też się spotkałem. Musisz sam to sprawdzić,jeśli nie wiesz to zdejmij tylną sciankę i zobacz czy do głwicy jest przylutowana mala płytka na 3 przewodach.
  • REKLAMA
  • #5 5532251
    kiko80
    Poziom 27  
    Tylko jak do tego menu wejść mam pilon zamienny bo oryginał padł ale na jednym jak i na drugim wejścia do MENU nie widzę. TV z tego co wiem to nigdy nie był przestrajany.
  • REKLAMA
  • #6 5534265
    mietek2606-1969
    Poziom 10  
    Jesli nie masz głosu na antenie a tv nie przestrojony to podłącz magnetowid ustaw kanały i przez euro lub cincz do tv .
  • #7 5534803
    kiko80
    Poziom 27  
    mietek2606-1969 napisał:
    a tv nie przestrojony

Przecież napisałem że tv działał dobrze ale coś padło i nie trzeba było przestrajać skoro działał.
    A magnetowida i innego np dvd odtwarzacza nie posiadam.

Byłem dziś w serwisie i koleś powiedział że koniecznie trzeba przestroić no i przestroił teraz działa ok. THX all for HELP.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W telewizorze Toshiba 2100TS wystąpił problem z brakiem dźwięku przy odbiorze z anteny naziemnej (siatkowej), podczas gdy dźwięk z anteny satelitarnej działał poprawnie. Przyczyną była różnica w systemach fonii – satelita korzystał z systemu BG, a odbiornik nie obsługiwał systemu DK ani NICAM, co powodowało brak dźwięku z anteny naziemnej. Konieczne było przestrojenie telewizora, które przywróciło poprawne działanie dźwięku na obu typach anten. Dodatkowo zasugerowano sprawdzenie obecności i stanu płytki fonii równoległej przylutowanej do głowicy, która mogła być uszkodzona lub usunięta. Wejście do menu serwisowego było utrudnione z powodu braku oryginalnego pilota. Ostatecznie serwis wykonał przestrojenie, co rozwiązało problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA