logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gigaset 2000S - brak dźwięku w słuchawce, mikrofon działa poprawnie

ydur 02 Mar 2004 09:17 2174 6
REKLAMA
  • #1 527366
    ydur
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Mam centralę 2015 i słuczawkę 2000S. Wszystko było w porządku, do czasu gdy przestałem słyszeć w słuchawce. Mikrofon działa poprawnie. Słuchawka działa poprawnie z wyjątkim słyszlności. Może ktoś ma jakieś doświadczenia.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 528049
    wladek83
    Poziom 32  
    Ocena: 104
    Zobacz na ten link : https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic49123.html , ściągnij jpg , jest tam foto części płytki 2000S . W tym miejscu musi być kondensator SMD . Jak nie ma to go wlutuj i masz głos w słuchawce .

Pozdrawiam .
  • REKLAMA
  • #4 529230
    tomek2000
    Poziom 24  
    Ocena: 173
    Jeśli brakuje Ci kondensatora (tak jak w linku wyżej), to wstaw jakiś 1uF najlepiej SMD. Ale myślę, że padł Ci po prostu głośniczek. Tak czy inaczej musisz rozebrać słuchawkę, a nie będzie to łatwe :)
  • REKLAMA
  • #5 529885
    wladek83
    Poziom 32  
    Ocena: 104
    Nie zgodzę się z przedmówcą - rozebranie 2000S jest dziecinnie proste , nie potrzeba nawet karty telefonicznej do odhaczania zaczepów. Prawdziwym wyzwaniem jest 3000S - zawsze pozostanie ślad otwierania na dole słuchawki .
    Oczywiście sprawdzenie głośniczka to podstawa , od tego się rozpoczyna .

Pomóżcie mi z tym 3015 co ma 1 metr zasięgu przy rozmowie . Post był kilka dni temu .

Pozdrawiam .
  • #6 530547
    tomek2000
    Poziom 24  
    Ocena: 173
    To mamy różne doświadczenia :) Ja nie mam żadnych problemów z otwarciem 3000. Otwieram go bez śladów :)
  • #7 532400
    ydur
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Dziękuję za pomoc. Diagnoaza z kondensatorem 1uF była trafana. Oczywiście głośnik sprawdziłem, zanim zadałem pytanie. Jeśli chodzi o otwieranie to nie miałem problemów, ponieważ ktoś przede mną wyłamał już kilka zatrzasów, ale sposobu z kartą telefoniczną nie znałem i na pewno wykorzystam w przyszłości.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem braku dźwięku w słuchawce Gigaset 2000S przy jednoczesnym prawidłowym działaniu mikrofonu. Przyczyną najczęściej są uszkodzone kondensatory SMD w okolicy akumulatorków oraz zimne luty. Zalecane jest sprawdzenie i ewentualne wlutowanie kondensatora 1uF SMD, co często przywraca dźwięk. Konieczne jest rozebranie słuchawki, które w modelu 2000S jest stosunkowo proste i nie wymaga specjalnych narzędzi, choć w przypadku 3000S może pozostawić ślady otwierania. Sprawdzenie głośniczka również jest podstawowym krokiem diagnostycznym. Autor potwierdził skuteczność diagnozy z kondensatorem 1uF oraz podkreślił przydatność metody otwierania słuchawki za pomocą karty telefonicznej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA