Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problemy z TV Unimor siesta 3 OTC M651TS

pawka_pk 18 Sep 2008 21:56 2569 16
    pawka_pk
    Level 22  
    Witam mam problem ze swoim naprawianym TV Unimor siesta 3 OTC M651TS. Po załączeniu włącza się kineskop, robi się przez chwile biała kreska o szerokości jakieś 10 cm na samej górze ekranu po czym znika i jest normalny obraz, lekko zachwiany w okolicach środka ekranu prawie niewidocznie. Obraz po czasie robi się rozmazany jak za mgłą. Z ciekawości chciałem podkręcić Fokusem na Trafie ale jest już na max-a. Wymieniłem wszystkie kondensatory na płycie głównej w okolicy przetwornicy i Trafa i niestety nic nie pomogło. Co mógłbym jeszcze zrobić?
    Krzychu7
    Level 40  
    Wymień lub oczyść podstawkę kineskopu.
    pawka_pk
    Level 22  
    Która podstawkę. Te płytkę na lampie? czy tą przyssawkę?.
    pawka_pk
    Level 22  
    Panowie podpowiedzcie mi którą podstawkę? Czy chodzi o połączenie płytki z lampa kineskopu?

Zbędne posty usunąłem. [_OBCY_]
    CHACA
    Level 43  
    Tak, mowa jest o tej podstawce.
    auto.nomiczny
    User under supervision
    Krzychu7 wrote:
    Wymień lub oczyść podstawkę kineskopu.

Gościu, jeśli już, to podstawek się nie oczyszcza, tylko wymienia.
    pawka_pk
    Level 22  
    Kolega "LeDy" miał rację po wymianie C610 focus mogę ustawić do połowy wcześniej był na max. jednak pozostał jeszcze problem białej cienkiej lini u góry ekranu. TV po załączeniu pokazuje na moment białą linie u góry ekranu o szerokości 10cm i kolenie ta linia robi się coraz cieńsza i wskakuje dopiero obraz na którym to nadal jest biała cieniutka linia, dzieje się to bardzo szybko. Przy oglądaniu to nie przeszkadza bo odkąd pamiętam od roku czasu już się tak dzieje. Ale może znalazł by się na to sposób. Jeszcze mogę napisać że trafo powielacz podczas pracy lekko terkocze.
    LeDy
    Level 43  
    Ile masz B+? Co pozostałe 47µF/250V? Jak już to prędzej terkoczą cewki.
    pawka_pk
    Level 22  
    B+. Chodzi o bazę T602 tranzystora S2055AF jeżali tak to: względem masy czyli Emitera na Bazie mam 1,4V a Kolektorze 140V. T tym tyrkotaniem to kolega ma rację, to cewki.
    LeDy
    Level 43  
    pawka_pk wrote:
    B+. Chodzi o bazę T602 tranzystora S2055AF jeżali tak to: względem masy czyli Emitera na Bazie mam 1,4V a Kolektorze 140V. T tym tyrkotaniem to kolega ma rację, to cewki.
    B+ ( U1 ) to zasilanie linii - tu 145V na C 521, 522,. Na B S2055 ma być -(minus) - wymień C 604 . Tylko patrz na biegunowość kondensatora. Plus jego na masę a minus na Bazę.
    pawka_pk
    Level 22  
    Tak mam napięcie 145V na C521 i 522. C604 wymieniłem także. Niestety bez zmian.

Problemy z TV Unimor siesta 3 OTC M651TS

Całość ekranu jest OK rozchodzi się o cienką białą linię u góry ekranu.
    Mierząc napięcia (okolice przetwornicy)na TR501 to miałem o 5 V niższe napięcia. Podkręcając potencjometr R512 poprawiło się tzn biała linia przesunęła się do góry gdzie jej już nie widać. Zniekształceń na ekranie także nie zauważyłem, lecz za bardzo nie wiem jaką role pełni ten potencjometr i czy czasem czegoś nie napsuje jak tak zostawię. Znalazłem jeszcze prawdopodobnie wyschnięty kondensator na przetwornicy C511, nie jest to elektrolit, zamiast 8,2nF ma 7,5nF, jutro go podmienię i zobaczę rezultat.
  • Helpful post
    LeDy
    Level 43  
    Tym R ustaw napięcie na 145V na C 521. Zbyt niskie B+ powoduje właśnie taki objaw.
    pawka_pk
    Level 22  
    Na tych kondensatorach mam takie napięcie 145V, tyle że ja sugerowałem się napięciami podanymi na schemacie tam ono powinno wynosić 150V. Dziś wymienię tego kondensatora i wówczas zobaczę co dalej.
    LeDy
    Level 43  
    psooya wrote:
    Ewentualnie sprawdzić kondek w zasilaniu wzmacniaczy wizji.
    Ale to już było...... . Trza czytać a potem pisać.
    pawka_pk
    Level 22  
    Ciężko było wyregulować obraz jak ustawiłem napięcia 150V wówczas miałem górny ekran zniekształcony po bokach ustawiłem jak kolega LeDy sugerował na 145 drugim potencjometrem obraz dałem lekko do góry i cieniutka linia się schowała. TV uznałem za zrobiony tyle że mam i tak do niego zastrzeżenia, np jeżeli przełączę TV na SVHS powinienem mieć czarny ekran a mam przeróżne drygające jasno kolory nie zawsze się tak dzieje. Na szczęście TV tej funkcji do końca swego żywotu używać nie będzie. Dziękuje wszystkim za pomoc.