logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell D600 kłopot z dyskiem lub jak sprawdzić kontroler.

PiotrZabek 20 Wrz 2008 00:19 1962 3
REKLAMA
  • #1 5552284
    PiotrZabek
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Mam laptopa della D600. Najpierw padł oryginalny dysk po podlaczeniu do przejsciowki do peceta pecet sie wieszał przy szukaniu tego dysku. Kupiłem do niego dysk 60 GB zainstalowałem system, sprawdziłem dysk programem crystal disc info i jego stan pisał bad i miał parę kratek czerwonych w HDTUNE (więc podejrzewałem że padnie). Potem dysk miał problem z wystartowaniem jak już wystartował to było okey jak nie wystartował to głośno chodziła głowica dysku tak jak by chciała zakręcić talerzem a łożyska na to nie pozwolały. Tak to bylo słychać. Wymieniłem dysk bo byl miesiąc gwarancji podłączam wymieniony i na tym nawet xp sie nie chce zainstalowac, nie da sie go sformatować pełnym formatowaniem, jak na szybkim to dochodzi instalacja do 10 procent potem instalator i laptop traci kontakt z dyskiem. Potem podłaczyłem do kompa i sprawdziłem że ma 93 procent bad sectorów czy to możliwe że taki mi sprzedali czy to mój kontroler ide rypie te dyski?? Jak sprawdzić kontroler IDE czy to on nie uwala dysków?? Możliwe ze mam pecha i dostaje jakieś dziadoskie dyski :/ Ale skoro oni mowią że sprawne mają dyski i pisze na nich okey to coś tu jest nie tak. HELP
  • REKLAMA
  • #2 5553524
    trekkers
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Niestety nie znam odpowiedzi na twoje pytanie ale dołączam się do tematu, gdyż miałem bardzo podobne problemy z Dellem tyle ze C600. Juz 3 dyski kupilem i w tej chwili laptop znowu lezy bo ostatni dysk padl. Do sprawdzania dyskow polecam mhdd. Ja tez mialem podejrzenie ze to laptop "psuje" dyski:)
  • REKLAMA
  • #3 5553574
    PiotrZabek
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Aha no to chyba się bedę musiał go pozbyć w takim razie. Ale pomożcie D600 przez półtora roku bez awaryjnie chodził dlatego zależy mi na ratowaniu go. HELP!! Chetnie do rzucę pare punktów za konkretne informacje
  • #4 5553738
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    Proponuję po kupnie następnego dysku podłączyć go najpierw do stacjonarnego i sprawdzić jego kondycję.
REKLAMA