logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka zwrotnica do Alphard LW 1200, 260W, 4 Ohm, 93dB, skrzynia 40L?

darek23422 20 Wrz 2008 18:58 1035 6
REKLAMA
  • #1 5554243
    darek23422
    Poziom 27  
    Ocena: 56
    Cześć tak jak wyżej potrzebuję zwrotnicę do alpharda lw 1200 skrzynia 40l z br do użytku domowego z braku czasu chcę kupić zwrotnicę liczę na wasze propozycie. Parametry głośnika 260w 4 ohm 93db 500z
  • REKLAMA
  • #2 5554957
    Kamil_153
    Poziom 22  
    Ocena: 25
    Chodzi Ci o zwrotnice czy o filt dolnoprzepustowy? (jak do subwofera) odnośnie obudowy to troche mało na ten głośnik powinna być ok 60l strojona na 40Hz
  • REKLAMA
  • #3 5554984
    djville
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    DO tego głośnika możesz kupic uniwersalną zwrotnice z allegro. Głośnik to alphard wiec cudów magicznego dziewku z niego nie bedzie. Filtr dolnoprzepustowy by był lepszym rozwiązaniem. A pasywna zwrotnica ciecie min. 200Hz ze spadkiem -12dB/oct.
    Pozdrawiam serdecznie
  • REKLAMA
  • #4 5555045
    mskojon
    Poziom 31  
    Ocena: 47
    Pasywma zwrotnica ma same wady - pierwsza to wzrost impedancji którą widzi wzmacniacz = niższa moc oddawana do obciążenia, po drugie sama cewka tnei z częstotliwością 6db/okt i jest to zdecydowanie za mało, po trzecie wzmacniacz wzmacnia całe pasmo - niskie, wysokie i średnie tony, po czym są one obcinane cewką - marnotrawstwo mocy, lepiej odrazu podać sygnał odpowiednio obcięty filtrem żeby wzmacniacz nie wzmacniał niepotrzebnie pasma ktore i tak nie jest odtwarzane, po czwarte cewka dla głośnika niskotonowego będzie duża i ciężka i w wyniku tego droga a te z allegro są tanie jak sądzę dlatego że wykonane z cienkiego drutu. Poza tym nie masz możliwości regulacji odcięcia. Jak nie masz kasy to kup kit jakis nawet najprostszy filtra dolnoprzepustowego. W avt chyba nie ma nic dobrego, ale wiem że w nord elektronik i cartonaudio jest.
  • REKLAMA
  • #5 5555067
    djville
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Nie napisał jaki ma wzmacniacz. Pasywna praktycznie tak ma same wady, i owe spadki mocy, ale również jest to jedna droga wyjściowa. Ale jak wyżej napisałem lepszy bedzie filtr dolnoprzepusotwy (AKTYWNY).
  • #6 5555264
    darek23422
    Poziom 27  
    Ocena: 56
    Do Kamil_153 tak mi program wyliczył więc taką zrobiłem
    do djville Wzmacniacz to diora ws 422
    Czyli proponujecie filtr dolnoprzepustowy to podajcie jakieś linki możecie je wysłać na pw lub tutaj.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy doboru zwrotnicy do głośnika Alphard LW 1200 o parametrach 260W, 4 Ohm, 93dB, w obudowie 40L do użytku domowego. Uczestnicy sugerują, że obudowa 40L jest nieco za mała i optymalna pojemność to około 60L strojona na 40Hz. Zamiast pasywnej zwrotnicy, która ma wady takie jak wzrost impedancji, ograniczona regulacja częstotliwości odcięcia i marnotrawstwo mocy, rekomendowany jest aktywny filtr dolnoprzepustowy. Pasywne zwrotnice oferują spadek 6dB/okt, co jest niewystarczające, a aktywne filtry pozwalają na lepsze dopasowanie i efektywność. Podano linki do gotowych modułów filtrów dolnoprzepustowych wysokiej jakości dostępnych w sklepach CartonAudio i Nord Elektronik. Wzmacniacz używany z głośnikiem to Diora WS 422.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA