logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką zwrotnicę do Alpharda HW 1200 30cm 160W 8ohm

DJ-silver 28 Lis 2006 01:49 2424 23
REKLAMA
  • #1 3271173
    DJ-silver
    Poziom 11  
    Witam wszystkich mam do Was wielką prośbę
    potrzebuję informacji na temat doboru najlepszej zwrotnicy lub filtru do tego głośnika: Alpharda HW 1200 30cm 160W 8ohm
    http://www.alphard.pl/product/73/[/url] Wiem że to żadna rewelacja ale nie nie potrzebuje cuda, ten głośniczek mam zamiar wstawić do tuby bandpass podwójnie "wentylowanej" i nie wiem jaka zwrotnica będzie dobra do tego suba. Prosze o pomoc i konkretne propozycje może jakieś zrozumiałe schematy do zmontowania tej zwrotki.
  • REKLAMA
  • #2 3272033
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 3273903
    DJ-silver
    Poziom 11  
    Hmmm dzięki za info a czy jest będzie cos równie dobrego tylko pasywnego tak do zamontowania na stałe w pudle jak ten filtr? I jaki głośnik był by optymalny zamiast tego oczywiście w rozsądnej cenie może być lepszy badziew:D tylko żeby sie sprawdzał bo skoro Alphard odpada to ja nie mam pomysłu.
  • REKLAMA
  • #4 3274091
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 3279629
    DJ-silver
    Poziom 11  
    Oj wielkie dzieki naprawdę. Postaram sie pogrzebać i jak cuś znajdę do sie odezwe czyli cięcie 250Hz... OK
  • #6 3285510
    _eddie_
    Poziom 33  
    Ocena: 107
    Oj sebidino - w innych postach w nieba zachwalasz stx :) . No i czlowiek uczy sie na swoich bledach jak juz.

Co do problemu - z takim glosnikiem do BP nie dawaj zadnej zwrotki. Tym bardziej podzialu pas. - n i e o p l a c a s i e !
  • REKLAMA
  • #7 3285531
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 3286130
    DJ-silver
    Poziom 11  
    qurcze to sam nie wiem STX czy nie?
  • #9 3286151
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 3286214
    _eddie_
    Poziom 33  
    Ocena: 107
    Znowu sie doczepie - Sebidino a ja slyszalem, ze alphard robi promy kosmiczne...

Mini PA - Stx pasuje jak znalazl, o niebo lepszy od alpierda ale to ciagle nizsza poleczka cenowo/jakosciowa.
  • #11 3286230
    DJ-silver
    Poziom 11  
    aha chyba ze tak. No dobra Tonsil ale z tego co patrzyłem na allegro to zdazają sie głośniki Tonsila 12" ale np podane maja 50 czy 60W i taki głośnik będzie lepiej grał od np STXa?? opłaca sie kupić takiegop Tonsila do BP??
  • #12 3286234
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 3286332
    DJ-silver
    Poziom 11  
    no dobra mam jeszcze jedno pytanie może troche głupie... ale czy głośnik szerokopasmowy się nada do BP ??
  • #14 3286976
    wiewior_kg
    Poziom 26  
    Ocena: 10
    No dobra dobra pozwolcie, że się wtrące ;). Napisz ile chcesz maksymalnie kasy wydać na sam głośnik i coś się zobaczy. A co do tej szerokopasmowki to raczej wątpie ponieważ najczęściej przenosi od około 60hz może nawet wyżej więc basu z tego prawie nie ma (fakt prawie robi rożnice no ale :D). Może stx na początek byłby dobrym rozwiązaniem. Tonsil jest że tak powiem "troszeczkę" drogi :D przynajmniej na moją kieszeń. także w tej klaie cenowej pozostaje nam chyba jedynie stx. jak coś źle napisałem to proszę mnie poprawić =]. Pzdr
  • #15 3289392
    DJ-silver
    Poziom 11  
    ok to jeżeli chodzi o finanse to chciał bym coś naprawdę taniego bo nie potrzebuję cudów własnie jak ten Alphard tak do 60 zł za 12" głośnik może byc badziew :D tylko jak najlepszy i do tego zwrotka... I tu mam problem bo nie wiemj jaką i wsadzić to cuś do Band Passa z BR na dwie strony. A chcę tak bo mi sie strasznie podoba taka budowa BP.
  • #16 3290014
    wiewior_kg
    Poziom 26  
    moim zdaniem bez sensu jest wkładanie tego głośnika do bandpasa dlatego, że fajnie taka obudowa wygląda ponieważ nie będzie się dało tego słuchać ;(. Do alpharda najlepiej zamknięta albo br. Co do tej zwrotnicy to tak jak pisali koledzy wyżej nie warto pakowac do tego głośnika zwrotniy a tym bardziej aktywnej bo wyniesie cie ona tyle co drugi taki głośnik ;P.
  • #17 3291375
    DJ-silver
    Poziom 11  
    yhmm oki dzieki za cenne rady może zdecyduje sie kupić coś lepszego i wtedy poproszę Was ewentualnie o pomoc.
  • #18 3455536
    DJ-silver
    Poziom 11  
    Witam wszystkich ponownie i zakończyłem mój wymarzony projekt dokładnie tak jak miało być zrobiłem odwrotkę typu bodajże X1 w każdym razie w band pasie na głośniku STX 12".

Jak zrobię fotki to podam linki dla zainteresowanych niestety tuba jest gotowa więc zdjęcia będą gotowca.

Ale chciałem powrócić do sedna sprawy i zapytać drogich ekspertów o zwrotnicę jaka będzie najlepsza i w rozsądnej cenie bo troszke sie wykosztowałem na to wszystko ale przyznam że warto... bo bez zwrotki wali konkretnie
    aha i jeszcze chciałem zapytać czy znacie jakies testery którymi można coś takiego testowac słyszałem kiedyś na giełdzie elektr. jak koleś zapodawał z wana takie coś do testowania i całe auto mu sie trzęsło w różnych częstotliwościach.
  • #19 3456432
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 3457112
    DJ-silver
    Poziom 11  
    hmmm w sumie to sam nie wiem czy to sie nazywa odwrotka... wiem że na konstrukcji X1 czyli band pass (głośnik zabudowany w środku i obustronne reflexy) jak zrobie fotki to sami ocenicie wygląd i w ogóle... Pozdrawiam.
    Dzięki Sebidino za info. Może ktoś inny chciałby coś jeszcze dorzucić od siebie???
  • #21 3552301
    wiewior_kg
    Poziom 26  
    Jeżeli głośnik jest w środku i dwa bassreflexy to jest to band-pass podwojnie wentylowany ;] a zwrotkę zakup tak jak radzi Ci sebidino najlepiej aktywną. Bedziesz mial potem z glowy zwrotki do nadstawek itp. a potem, jak bedziesz chcial rozwinąć naglosnienie to przynajmniej bedzie zwrotka, a to pomaga ;). Pozdrawiam.
  • #24 5941540
    bocian90
    Poziom 27  
    Ocena: 34
    Odkopujesz temat z przed dwóch lat żeby pochwalić się jakimś pudłem ?Od tego są odpowiednie działy, np. Diy albo lepiej Na wesoło. Pozdrawiam! I Gratuluję!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru zwrotnicy lub filtru do głośnika Alpharda HW 1200 30cm 160W 8ohm, który użytkownik planuje zamontować w podwójnie wentylowanej tubie bandpass. Uczestnicy forum wskazują, że ten głośnik nie sprawdzi się dobrze w obudowie bandpass, a najlepszą obudową dla Alpharda jest bass reflex (BR) lub zamknięta. Zalecane jest unikanie zwrotnic pasywnych i aktywnych dla tego modelu, gdyż nie przyniosą oczekiwanych efektów, a ich koszt może być zbliżony do ceny drugiego głośnika. Jako alternatywę poleca się głośniki marki STX, które oferują lepszą jakość w niskim przedziale cenowym, oraz Tonsil jako markę wyższej klasy, choć droższą. Zwrotnice aktywne, np. Filterek Aktywny J-265, są rekomendowane do użytku domowego i jako rozwiązanie uniwersalne, ale dla zastosowań w bandpass lepiej z nich zrezygnować. Wskazano również, że szerokopasmowe głośniki raczej nie nadają się do obudów bandpass ze względu na ograniczone pasmo niskich częstotliwości. Do testowania charakterystyki częstotliwościowej zalecane jest użycie mikrofonu pomiarowego i programów generujących szumy testowe. W końcowej fazie autor projektu wykonał zwrotnicę typu X1 do bandpassa z głośnikiem STX 12" i poszukuje teraz taniej, dobrej zwrotnicy oraz narzędzi do testowania. Pojawiły się też schematy zwrotnic pasywnych dostępne na stronach takich jak dexon.pl. Ostatecznie podkreślono, że do Alpharda najlepsza jest obudowa BR lub zamknięta bez zwrotnicy, a do bandpassa lepiej wybrać inny głośnik.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA