logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podzielic łącze 6 mega dla 6 osob po równo ?

SHAANTI 20 Wrz 2008 20:17 5111 4
REKLAMA
  • #1 5554513
    SHAANTI
    Poziom 12  
    Mam radiówke z koncówką RP-SMA i łączem 6144kbps [6Mb] . Chcialbym to łącze podzielic na 6 osob tak aby 4 osoby mialy po 1 mega a dwie osoby razem 2 mega (wifi- 2laptopy) . Moge wykonac cos takiego jak? :

1. radiowke podlaczam pod router z wifi i tam ustawiam aby dwa IP mialy 2 mega;
    2. do routera podlaczam switch i od switcha daje 4 kable do 4 osob i tam ustawiam aby kazda miala po 1 mega

Chcialbym uniknąc systuacji z serwerem - zeby go poprostu niebylo. Jaki mi jest potrzebny sprzęt? i jak to wszystko dokładnie podłaczyc? Jesli jest cos niejasne to pytajcie sie. Prosze o w miare szybką pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 5559500
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Praktycznie sam odpowiedziałeś sobie na pytanie - potrzebujesz routera z podziałem pasma.
    Polecam np. Draytek Vigor 2910G (dość drogi, ale dobry).
  • REKLAMA
  • #3 5613152
    devgron
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam podobny problem. Mam 2 kompy i chce przydzielić na 2 kompa powiedzmy te 128 z mojego łącza 1mb. Mam standardowy router od dostawcy internetu(tajwański szajs), router ma tylko funkcje QOS. Jeżeli nie ma takiej opcji żeby trafić coś co by mi pomogło(router) do 50zl to może kto mi pomoże skonfigurować QOS w moim obecnym routerze. Jest to dla mnie o tyle wazne ze siostra na 2 kompie bardzo często przegląda youtube itd a ja gram poprzez siec w gry online. Sami rozumiecie co się wtedy dzieje z moim pingiem :cry:
    Pozdrawiam Devgron
    Screen z routera:

Jak podzielic łącze 6 mega dla 6 osob po równo ?
  • REKLAMA
  • #4 5615279
    terrade
    Poziom 36  
    Ocena: 7
    Odpowiedź dla autora wątku (pewnie już jej nie potrzebuje) i postu wyżej to Linksys WRT54GL i Tomato (ale cudów z pingiem nie ma co oczekiwać, ale będzie dużo lepiej).
    devgron napisał:
    Mam podobny problem. Mam 2 kompy i chce przydzielić na 2 kompa powiedzmy te 128 z mojego łącza 1mb.

Jak tak podzielisz to problem zniknie, ale za to wizyty siostry robiącej awantury to będzie coś większego od dużego pingu :D
    128kbps to o wiele za mało dla youtube, a jak podzielisz 512/512 to będą duże lagi.

W tym swoim routerze nic nie zdziałasz, bo to zadziała na upload, a upload siostry (gdy ogląda) jest minimalny, więc minimalnie zakłóca ping.
  • #5 5625955
    devgron
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    A posłuchaj, coś tańszego nie umożliwi mi jakiegoś porządnego QOS-a. Znalazłem router tej samej firmy "Linksys" dokładniej model WRT54GS i chodzi o to że jest on sporo tańszy od tego którego ty podałeś. Przykładowa aukcja w serwisie www.allegro.pl
    Czy ten router nie wystarczy do podziału łącza, czy ten co ty podałeś wcześniej w ogóle to umożliwia? Podkreślę może że nie zależy mi na Wi-Fi, ale fajnie by było mieć ze względu na Mój obecny telefon SE W960i.
    Pozdrawiam Devgron
REKLAMA