logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6234 po upadku - samoczynne wyłączanie i szybkie rozładowanie baterii

tpanczo 20 Wrz 2008 22:53 1826 8
  • #1 5555063
    tpanczo
    Poziom 11  
    Witam.
    Mam problem z nokia 6234,a mianowicie przy podlaczonej ladowarce kolega spowodowal jej upadek z wysokosci 1 metra.Teraz telefon dziwnie sie zachowuje-co jakis czas wylacza sie sam i bardzo szybko wyczerpuje baterie (kupilem nowa wykluczajac jej uszkodzenie).Ponadto czesto strasznie zwalnia soft.
    Wgrywalem nowy soft,ale nic nie pomoglo.Czy moglby ulec uszkodzeniu jakis kondensator na plycie glownej w obwodzie zasilania?
    Dodam,ze przy upadku moglo zaistniec zwarcie,poniewaz wtyczka od ladowarki uszkodzila sie.
  • #2 5556727
    nieWiemjaka
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    Co może mieć soft do tego ze telefon jest po upadku lub jak większość serwisantów wgrywa soft po zalaniu.Wygrzej płyte.
  • #3 5557658
    tpanczo
    Poziom 11  
    Wzialem pod uwage fakt mozliwego zwarcia co moglo spowodowac uszkodzenie softu,moze sie myle.Nie mam obecnie dostepu do dobrych urzadzen serwisowych,ale sprobuje wygrzac plyte.
    Telefon dobrze mi sluzyl,dlatego mam do niego sentyment :-),dzieki za pomoc.
    Pozdrawiam.
  • #4 5558563
    poochone
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 164
    A czym go chcesz wygrzac skoro niemasz dostepu do dobrych urzadzeb serwisowych, zapalniczka, suszarka ??
  • #5 5558804
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 115
    hot air nie wystarczy, podgrzewacz trzeba bo plyta lead-free ;)
  • #6 5562239
    tpanczo
    Poziom 11  
    Koledzy,nie jestem calkowitym laikiem w temacie elektroniki,bo to moj zawod,takze praktykowany:-).Oczywiscie wiem,ze wygrzewac mozna sobie na rozne sposoby,ale te amatorskie tak na prawde nie przynosza oczekiwanych efektow,a przewaznie pogorszaja tylko stan urzadzenia.
    Nie dysponuje specjalistycznym sprzetem,bo obecnie mieszkam w Belgii i nie zajmuje sie na codzien technika gsm,ale moj kolega prowadzi w Polsce dobry serwis gsm i chetnie skorzystam z Jego pomocy.Nie posiadam schematu tego modelu telefonu,bo na pewno zaczalbym od obwodu zasilania,poniewaz przy zwarciu mogl ulec uszkodzeniu ktorys z kondensatorow.Pomyslalem wiec,ze moze mial ktos juz podobny przypadek,nie koniecznie z tym modelem nokii,ale jakies sugestie pomoglyby mi.Wygrzeje plyte w serwisie,ale niestety musze poczekac na to jeszcze trzy miesiace,jezeli to nie pomoze to pewnie moja poczciwa 6234 zostanie "dawca organow elektronicznych"-oczywiscie tych sprawnych :-).

Pozdrawiam i dziekuje,
    tpanczo.
  • #7 5562371
    kwaku85

Poziom 16  
    Ocena: 12
    Nie licz na kondensatory- nie ulegają uszkodzeniom w telefonach, a już tym bardziej nie od zwarcia. Czeka Twoją komórkę porządne grzanie, lub wymiana kul, a takie zachowanie wskazuje na kule pod procesorem, lub RAMem (combo memory)
    Konto firmowe:
    Reperatorium
    Studencka 4, Kraków, 31-116
  • #8 5564105
    tpanczo
    Poziom 11  
    Szczerze mowiac wzialem odrazu procek pod uwage,ale zmylilo mnie szybkie wyczerpywanie baterii,z kondensatorem mialem kiedys przypadek,ale nie w telefonie,bylo to przenosne urzadzenie wojskowe (w technice smd).Najpierw faktycznie wygrzeje plyte.
  • #9 5564199
    renger23
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    moim zdaniem to wina koncowki mocy lub uemu...jesli masz troszke pojecia z dziedziny gsm to poradzisz sobie ale to trzeba naprawde dobrze sie znac bo wiekszosc elementow na tej plycie jest klejona a jesli sie nie znasz na tej robocie to zapraszam na priva....uem pasuje od telefonow.6300,n70,3110c,7370...mialem juz taki przypadek i to byl uem.Po wymianie telefon znajomego dziala do dzis bez rolemów.:)pzodr.zapraszam na gg://10098933:-)

Podsumowanie tematu

✨ Nokia 6234 po upadku z około 1 metra zaczęła samoczynnie się wyłączać i szybko rozładowywać baterię, mimo wymiany na nową. Próby reinstalacji oprogramowania nie przyniosły poprawy. Podejrzewa się uszkodzenie elementów na płycie głównej, zwłaszcza w obwodzie zasilania, możliwe zwarcie spowodowane uszkodzoną wtyczką ładowarki. Dyskusja wskazuje, że kondensatory rzadko ulegają uszkodzeniu w takich przypadkach, natomiast typowymi przyczynami są uszkodzone kule lutownicze pod procesorem lub pamięcią RAM (combo memory). Zalecane jest wygrzewanie płyty głównej w profesjonalnym serwisie, gdyż amatorskie metody często pogarszają stan urządzenia. Inna sugestia to uszkodzenie końcówki mocy lub modułu UEM, który można wymienić na kompatybilny z modelami Nokia 6300, N70, 3110c, 7370. Wymiana UEM często rozwiązuje podobne problemy z samoczynnym wyłączaniem i niestabilnością oprogramowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA