logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6310i - wyłącza się na czuwaniu po upadku, nowa bateria nie pomogła

mawerik 19 Lut 2007 13:26 6970 7
  • #1 3590273
    mawerik
    Poziom 11  
    Ocena: 20
    WItam wszystkich

Od ok. 2 miesięcy mam problem z telefonem - NOKIA 6310i, w zasadzie od czasu upadku na ziemie (kilka tygodni od tego zdarzenia)

Telefon wyłącza się ni stąd ni z owąd.

Sprawa nie jest prosta ponieważ to wyłączanie się nie jest w jakiś sposób cykliczne czy też od czegokoliwke uzależnione. Czasem wyłącza sie w pare sekund po włączeniu czasem po kilku godzinach, ale z pewnymi zastrzeżeniami:

Nigdy w czasie rozmowy, "bieganiu" po opcjach, wysyłaniu sms-ow, czy też ładowaniu.

Wyłącza się tylko na czuwaniu jak lezy czy to na stole czy w kieszeni.

Zmieniłem baterię na nową z salonu, zmieniłem soft na najnowszy ale nic to nie dało.

Dziwne jest to, że ostanio przez ok 10dni się nie wyłączył, a teraz już od tygodnia nagminnie, ale jak napisałem wyżej bez żadnej systematyki, włącze poleży raz 1 minute raz 15minut.

Dodatkowym "punktem" zaczepienia moze być to, że najpierw gaśnie wyświetlacz i pojawia się poprzeczny pasek, w dowolnym miejscu, czasem ten pasek przelatuje góra dół, a po chwili powoli zanika, czasem także telefon odżywa, czyli niby wyświetlacz gaśnie i ma się wyłączyć ale wraca jakby nigdy nic.

Proszę o poradę, co to może być, co z tym fantem zrobić
    Szkoda mi tego telefonu z oczywistych względów.

Pozdrawiam
    Michał
  • #2 3590324
    Mustangoo
    Poziom 21  
    Ocena: 6
    Naprawialem kiedys taka nokie i objawy miala podobne...nie wiadomo dlaczego sie wylaczala. Wymienilem wyswietlacz i o dziwo wszystko dziala poprawnie...Jak masz mozliwosc to sprobuj z nowym wyswietlaczem i zobaczysz.
  • #3 3590370
    Gsm_michal
    Poziom 25  
    Ocena: 21
    te telefony tak mają.. większość poupadkowych tak się zachowuje.. duża płyta bardzo wrażliwa na przegięcia i upadki.. pewnie doskoczyła Ci jakaś kulka pod którymś z układów(procek Uem) oba klejone więc naprawa raczej marna.. mozesz zanieść gdzieś do serwisu niech Ci delikatnie przegrzeją ją Hotem ale ciężko będzie..
    Pozdrawiam
    Michał
  • #4 3590451
    Kuśnier
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    wymieniam uklady klejone bez wiekszego problemu, na twoj przypadek proponuje zebys zmienil zegar 26mhz, ja ci nie pomoze to UPP do wymiany, aczkolwiek ciezej sie je wymienia niz uem.
  • #5 3590504
    arem
    Poziom 39  
    Ocena: 278
    Wszystko możliwe ,że to jakas kulka pękła pod układem ,ale żeby być pewnym na 1000% że to sprawa układów , to trzeba wyeliminować inne czynniki takie jak LCD -tak jak pisze kolega wymienic na inny , jak i styki baterii - bardzo czesty przypadek nie łaćzenia wszystkich styków, co powoduje wyłaczanie sie telefonu
    Włóż inny wyświetlacz i próbuj czy sie wyłącza. jak tak to podłącz go do zasilacza - 3,6V i musisz mieć dodatkowe wyprowadzenia dla kontroli napięcia przez procesor. Jeśli bedzie się wyłaczał to wtegy grzanie układów.
    Powodzenia.

Andrzej.
  • #6 3592313
    andastar
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Moim zdaniem wymiana LCD jest pozbawiona sensu, a doświadczenie podpowiada taki sposób postępowania:
    1. bezwzględnie myjka - każdy telefon po roku użytkowania przed naprawą zdecydowanie kwalifikuje się na myjkę.
    2. całą część radiową (środkowy ekran) należy pokryć płynnym topnikiem no clean, a następnie przelutować w temperaturze 300-310 stopni wszystkie elementy, również oscylator
    3. wpuścić nieco fluxu pod Mjolner/Hagar i również w tej temperaturze wygrzać
    4. w części procesora wygrzać flash i oscylator
    Jeżeli to nie pomoże, nie ma sensu dalej walczyć. Przyczyną wadliwej pracy mogą być urwane pady pod UEMem, procesorem lub uszkodzone przelotki między warstwami płyty, 10% uszkodzonych padów daje się odbudować.
  • #7 3594190
    Mustangoo
    Poziom 21  
    Ocena: 6
    Hmmm...nie wiem czy pozbawiona sensu...Jak mowie, mialem taki telefon i plyta byla lekko wygieta. Kombnowalem rozne rzeczy, czyscilem grzalem, plukalem etc i nic nie pomoglo. Ktos na elektrodzie mi powiedzial ze tak mial i wymienil LCD i pomoglo. Stwierdzilem ze glupoty gada ale w przyplywie checi wymienilem i zadzialalo...Telefon mam do dzisiaj na sklepie i czasem go uzywam.
  • #8 3594277
    andastar
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    To raczej przypadek, wyprostowałeś płytę, przelotki zaczęły kontaktować, i telefon zaczął działać. Jeżeli dziąła do tej pory, to masz wielkie szczęście, mam zupełnie inne doświadczenia z wygiętymi płytami, a kilkaset 6310 przeszło przez moje ręce.

Podsumowanie tematu

✨ Nokia 6310i po upadku wykazuje problem z samoczynnym wyłączaniem się na czuwaniu, mimo wymiany baterii i aktualizacji oprogramowania. Wyłączanie nie występuje podczas rozmów, obsługi menu, wysyłania SMS-ów czy ładowania, lecz tylko w stanie spoczynku. Objawom często towarzyszy zanik wyświetlacza i pojawienie się poprzecznego paska. Proponowane przyczyny to uszkodzenia mechaniczne płyty głównej, takie jak pęknięcia lub przegięcia, które mogą powodować zwarcia lub utratę kontaktu pod układami scalonymi (UEM, procesor). Zalecane działania diagnostyczne i naprawcze obejmują wymianę wyświetlacza LCD, sprawdzenie styków baterii, mycie płyty głównej, nanoszenie topnika no clean, przelutowanie elementów w temperaturze około 300-310°C, szczególnie oscylatora i układów scalonych, a także ewentualną wymianę rezonatora 26 MHz. W przypadku uszkodzonych padów lub przelotek możliwa jest ich odbudowa, choć naprawa jest trudna. Wymiana LCD może pomóc, ale często problem leży w uszkodzeniach płyty i układów scalonych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA