logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony Ericsson K800i - świeci czerwona dioda, brak reakcji na włączanie

graczykshow 21 Wrz 2008 22:52 3118 10
REKLAMA
  • #1 5558505
    graczykshow
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    telefon nie reaguje na prube wlaczenia przez przycisk a po podlaczeniu ładowarki zaswieciła sie czerwona dioda na spodzie nie wyglada mi na zalany ale tak czy siak stan jego nie jest mi znany oco chodzi z ta dioda??
  • REKLAMA
  • #2 5558538
    transx
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    pewnie oprogramowanie "ucieklo", ale mysle, ze to tzw. EROM trza wgrac, a pozniej pelen flash i powinno ruszyc...
  • #3 5558547
    poochone
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 164
    Sprawdz na innej baterii czy telefon ci bedzie sie wlaczal.
    Jak nie to wrzuc mu nowego flasha i powinien smigac jak nowy
  • REKLAMA
  • #4 5558620
    graczykshow
    Poziom 19  
    podniesliscie mnie na duchu a takie cos ejscze jest jakies miejsce w tym se zeby sprawdzic czy nie byl zalany??było cos takiego jakis paseczek co kolory zmieniał czy cos
  • REKLAMA
  • #5 5558626
    transx
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    jest papierek u dolu telefonu (na obudowie, chyba przy gniezdzie systemowym) lub na samej baterii. Sprawdz i zobaczysz, czy byl zalany.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 5558658
    poochone
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 164
    transx napisał:
    jest papierek u dolu telefonu (na obudowie, chyba przy gniezdzie systemowym) lub na samej baterii. Sprawdz i zobaczysz, czy byl zalany.

Chyba nie miales nigdy tego telefonu w rece.
    Ten "papierek" jest kolo stykow baterii i tez na baterii.
    Zobacz czy przypadkiem nie jest czerwony lub rozowy
  • #7 5558705
    graczykshow
    Poziom 19  
    oba paski sa białe teraz se przypomnialem o tym ze sa te paski dzieki wielkie
  • #8 5559085
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    Najpierw sprawdź to:
    poochone napisał:
    Sprawdz na innej baterii czy telefon ci bedzie sie wlaczal.

Bo może byc bateria rozładowana...
  • #9 5562405
    kwaku85

Poziom 16  
    Ocena: 12
    Świecenie diody przy ładowaniu SE oznacza totalne rozładowanie baterii i telefon nie wstaje, żeby pokazać proces na LCD. Baterię możesz mieć wadliwą i nie dająca się doładować. Dioda pozostanie ciągle. Sprawdź inne źródło zasilania
    Konto firmowe:
    Reperatorium
    Studencka 4, Kraków, 31-116
  • #10 5564304
    renger23
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    mialem juz taki przypadek...trzeba wgrac EROM,gdfs i soft...Robi sie po TP:-)
  • #11 5848795
    koncza
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam, mam ten sam objaw. Wskaźnik zalania - oba różowe.
    Jestem lekko zielony, ale staram się szybko uczyć. Proszę o wyrozumiałość. Na początek rozebrałem do gołej płyty i wykąpałem w wanience. Po złożeniu to samo. Czy po kąpieli mikrofon to już raczej do wymiany? (kąpałem 2x 5 min w izopropylenie w taniej wanience 5 min 30W i 5 min 60W)
    Dokupiłem kabel serwisowy - nie widzi telefonu. Czekam też na kabel sygnałowy DCU-60. Teraz moje pytanie. Jakim sposobem wgrać EPROM? Mama też schemat aplikacyjny, czy warto tam posprawdzać jakieś kluczowe punkty?
    Pozdrawiam serdecznie grupę - Konrad
    PS. Znalazłem opis w którym jest operacja przy pomocy programu Kulan-Kendi:
    http://centrumse.pl/forum/index.php?s=cb6d31b4d2f7cb9c9140291096e0837f&showtopic=29633&st=0
    Czy to dobry pomysł?

Podsumowanie tematu

✨ Telefon Sony Ericsson K800i nie reaguje na włączanie, a po podłączeniu ładowarki świeci się czerwona dioda na spodzie urządzenia. Czerwona dioda przy ładowaniu oznacza całkowite rozładowanie baterii, która może być uszkodzona i nie da się jej doładować, co powoduje brak reakcji telefonu. Zaleca się sprawdzenie baterii na innym egzemplarzu lub wymianę na nową. W przypadku braku efektu konieczne może być wgranie oprogramowania serwisowego, w tym EPROM, GDFS i pełnego flasha, co często rozwiązuje problem. Aby wykluczyć zalanie, należy sprawdzić wskaźniki zalania (paski na obudowie i baterii), które powinny być białe; zmiana koloru na różowy lub czerwony wskazuje na kontakt z cieczą. W przypadku zalania i problemów z oprogramowaniem pomocne może być użycie specjalistycznych narzędzi serwisowych, takich jak program Kulan-Kendi oraz kable serwisowe (np. DCU-60). Wskazane jest również sprawdzenie kluczowych punktów na schemacie aplikacyjnym telefonu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA