logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia N73 po zalaniu - wyświetlacz ciemnieje po 10 minutach działania

Patol 23 Wrz 2008 19:46 2021 2
REKLAMA
  • #1 5564602
    Patol
    Poziom 22  
    Ocena: 25
    Witam miałem Nokie N73 po zalaniu - standart procedura myjka ultradźwiękowa + izopropanol i suszenie suszarką (bo narazie hot idzie pocztą) i tutaj pojawił się problem otóż telefon działa poprawnie przez ok. 10 minut później ciemnieje wyświetlacz tzn. obraz z normalnego jasnego staje się ciemny i granatowy nie wiem co sie by działo dalej bo w tym czasie wyłaczyłem aparat, boje się że coś się spali, aha jak próbowałem później właczyć telefon wszystko niby działa poprawnie ale po jakimś czasie znowu dzieje się to samo. Czy ktokolwiek spotkał się z takim problemem? Co z tym zrobić, płukac jeszcze raz? czy problem polega na tym że nie wygrzałem płyty hotem? Jak będę miał aparat pod ręką zrobię zdjęcie jak to wygląda.
    Pozdrawiam Patol

Naprawde nikt nie spotkał się z czymś podobnym?

Może filtry wyświetlacza?
  • REKLAMA
  • #2 5576044
    Pawelek_85
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam!

Wygrzej telefonik hotem wraz z fluxem, możliwe, że masz syf jeszcze pod OMAP i lcd przez to sie dziwnie zachowuje, bo z tego co widze po schemacie, to rzadnych filtrów od lcd nie ma i pozostaje tylko ten układ. A suszarke polecam do suszenia włosów nie telefonów ;)
  • #3 5582296
    Patol
    Poziom 22  
    Ocena: 25
    Witam
    Dziękuje za poradę jak tylko hot dotrze do mnie tak zrobię (bo jak narazie idzie sobie gdzieś pocztą), a suszarka fakt niezbyt dobra no ale nic więcej nie miałem pod ręką:)

Rozwiązałem problem, telefon okazał się OK po wymianie wyświetlacza wszystko wróciło do normy no prawie wszystko bo spalona jest dioda od konwertera układu flesza tzn V6500 czym ją zastąpić? nie mam innej bb5 na częsci:(
REKLAMA