logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grundig ST63-713/8 DOLBY CUC 2130 - brak reakcji pilota

kazikkkk 23 Wrz 2008 19:51 2072 8
REKLAMA
  • #1 5564623
    kazikkkk
    Poziom 10  
    Witam wszystkich!
    Mam problem z wyżej wymienionym tv. Na ekranie w prawym górnym rogu wyświetla się komunikat P1 TVP1. Nie działa klawiatura lokalna (dioda LED nie reaguje), tv nie reaguje też na komendy pilota, pomimo że dioda LED mruga w czasie naciskania na pilot.
    Proszę o pomoc.

Brak modelu TV w tytule! Proszę uzupełnić. [Mirek Z.]
  • REKLAMA
  • #2 5565539
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 5567785
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1990
    Jasne posprawdzaj okolice głowicy i pośredniej - bo w jakimś Sony tak było!

Mirku Z. - po co właściwie zostawiłeś wypowiedź kol. motyla22 usuwając resztę?

Kazikkkk, a odbiera w ogóle cokolwiek? Lepiej poczytaj w archiwum o usterkach CUC2130 i podobnych zamiast szukać tam gdzie nic nie zginęło pewnie.

Poprawa lutów w tym TV nie zaszkodzi, choćby na przyszłość. ;)
    Oczywiście - głównie oba odchylania, zasilacz, wtyk cewek na kineskopie - jeśli jest, itd. [Mirek Z.]
  • REKLAMA
  • #4 5567806
    kazikkkk
    Poziom 10  
    Odbiera ale tylko jeden program, obraz jest. Tylko nic nie można przełączyć.. Czytałem inne fora na temat podobnych usterek, jednak żadne opisane przykłady nie pomogły. Jedyne co przychodzi mi do głowy to wymiana procesora?

Dodano po 29 [minuty]:

Wyłączyłem całe sterowanie, w tym ręczne, wyłącznik sieciowy jest czynny. Problem polega również na tym, że obraz wyświetla normalnie, tylko w górnym rogu wyświetla komunikat o programie symbol P1 TVP1, którego nie można zlikwidować.
  • #6 5568240
    kazikkkk
    Poziom 10  
    Napis jest trochę starty, ale to raczej Grundig 450c.
    Pamięć sprawdzałem, jest w porządku.
    Próbowałem sztuczki z P-, zmianą na TV pilotem(sugerując się, że niektórzy przyciskali VCR), nic nie pomaga.
  • REKLAMA
  • #7 5568241
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #8 5568264
    kazikkkk
    Poziom 10  
    Dziękuję za każdą podpowiedź. Wszystkiego można spróbować.
  • #9 5568880
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1990
    To 450c to odnosi się do pilota?
    Co to znaczy "pamięć sprawdzałem"? Jak niby?

Co z napięciami zasilającymi procesor?

Oryginał TP150C, to na pewno jest ten sam (wytarte napisy). [Mirek Z.]

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy telewizora Grundig ST63-713/8 z układem CUC2130, który wyświetla na ekranie komunikat P1 TVP1 i nie reaguje na pilota ani na klawiaturę lokalną (dioda LED nie reaguje, mimo że pilot emituje sygnał). Obraz jest wyświetlany, ale nie można zmienić kanału ani usunąć komunikatu. Sugerowane przyczyny to zimne luty, szczególnie w okolicach głowicy i układu pośredniego, oraz potencjalne problemy z procesorem lub pamięcią. Sprawdzono pamięć i pilot (prawdopodobnie Grundig 450c), próbowano różnych kombinacji przycisków, bez efektu. Zalecane jest sprawdzenie lutów, napięć zasilających procesor, wtyków cewek kineskopu oraz elementów odchylania i zasilacza. Wskazano również na konieczność konsultacji archiwalnych usterek układu CUC2130.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA