logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kod błędu 4X w zmywarce Whirpool ADP 4420 - co oznacza?

Delkor 23 Wrz 2008 22:45 3242 11
REKLAMA
  • #1 5565420
    Delkor
    Poziom 10  
    Witam mam pytanie czy ktoś może mi wyjaśnić co oznacza kod błędu zmywarki. Cały czas wypuszcza wodę której de-facto w środku już nie ma a po kilku minutach wyłącza pompę i wyświetla komunikat diodą 4X błysk i 2 sek. przerwy. Z góry dziękuję za ewentualną pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 5565472
    schnauzerman
    Specjalista AGD
    Ocena: 565
    Jeżeli wylewa wodę to prawdopodobnie zanieczyszczony przełącznik poziomu wody - nie sygnalizuje stanu "pusty".
  • REKLAMA
  • #3 5565784
    Delkor
    Poziom 10  
    A gdzie go mogę znaleźć i ewentualnie jak sprawdzić?
    Dodam że wodę wylewa po dolaniu, wąż nie jest zagiety lub zapchany.
  • #4 5567452
    schnauzerman
    Specjalista AGD
    Ocena: 565
    Dostęp od spodu zmywarki, zdemontuj i wyczyść to:
    Kod błędu 4X w zmywarce Whirpool ADP 4420 - co oznacza?
  • #5 5569595
    Delkor
    Poziom 10  
    Ok to będzie jak mniemam przy pompie ;) zaraz po powrocie z pracy wyciągnę zmywareczkę z zabudowy i pogrzebię - mam nadzieje że pomoże - bo moja dwunożna zmywarka odmawia posłuszeństwa ;)
  • REKLAMA
  • #6 5571472
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1405
    To nie jest przy pompie tylko w plastikowym korpusie.
  • REKLAMA
  • #7 5571664
    Jasxx
    Poziom 21  
    Ocena: 328
    Możesz nawet od środka po wyciągnięciu sita spryskać to płynem łatwo rozpuszczającym tłuszcz. Tylko nie płynem do płukania.
  • #8 5571684
    Delkor
    Poziom 10  
    No rozkręciłem wyjąłem iiiiiii ....
    membrana ta gumowa się odkształciła i prawdopodobnie nie wystarczająco domyka zawór ciśnieniowy muszę jutro podskoczyć kupić nowy no i zmontować to do kupy. Mam nadzieję że na tym koniec :)
  • #9 5576151
    Delkor
    Poziom 10  
    porażka :(
    niestety po wymianie w/w elementu jest nadal to samo, chyba skończy się wizytą serwisanta - a może macie jeszcze jakieś pomysły?
    Pozdrawiam
  • #10 5578757
    Jasxx
    Poziom 21  
    Ocena: 328
    Spokojnie. Wymieniając ten element zapewne zalałeś styki, które akurat w tym przypadku liczą pomiar rezystancji. Tak więc kropla wody, czy nawet wilgoć powodują, że czujnik nie działa, jak powinien. Wysusz styki suszarką, odczekaj trochę i powinno zadziałać.
  • #11 5579052
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1497
    Delkor napisał:
    porażka :(
    niestety po wymianie w/w elementu jest nadal to samo, chyba skończy się wizytą serwisanta - a może macie jeszcze jakieś pomysły?
    Pozdrawiam

a sito wewnątrz jest od spodu czyste ???
  • #12 5583890
    Delkor
    Poziom 10  
    Tak wszystko wyczyszczone! Brak pomysłu- niestety

Podsumowanie tematu

✨ Kod błędu 4X w zmywarce Whirlpool ADP 4420 oznacza problem z czujnikiem poziomu wody, który nie sygnalizuje prawidłowo stanu "pusty", co skutkuje ciągłym wypuszczaniem wody mimo jej braku w urządzeniu. Przyczyną może być zanieczyszczony lub uszkodzony przełącznik ciśnieniowy (czujnik poziomu wody) umieszczony w plastikowym korpusie, dostępnym od spodu zmywarki. Zaleca się demontaż i dokładne oczyszczenie tego elementu, a także sprawdzenie i ewentualną wymianę gumowej membrany zaworu ciśnieniowego, która może być odkształcona i nie domykać prawidłowo. Po wymianie należy zwrócić uwagę na wysuszenie styków czujnika, gdyż wilgoć może powodować błędne odczyty. Dodatkowo warto upewnić się, że sito wewnątrz zmywarki jest czyste i drożne. Pomimo tych działań problem może wymagać interwencji serwisanta, jeśli usterka nie ustąpi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA