logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ferguson 7318 - brak dźwięku po przywróceniu ustawień fabrycznych

RURBI 24 Wrz 2008 08:47 3886 7
REKLAMA
  • #1 5565963
    RURBI
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Cześć.
    Mój ferdek stracił głoś, sprawdzałem na euro,cinczach i kablu antenowym, zrobiłem też ustawienia fabryczne i nadal brak jest głosu. Macie jakieś pomysły czy od razu do serwisu go oddać.
  • REKLAMA
  • #2 5566347
    misiek_250
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    Witam
    Moze podaj w jakich okolicznosciach zanikl glos.
    Wymianiales w nim SOFT.
    Sprawdz dokladnie ustawienia, i zobacz czy nieusawiles standartu innego niz GB/DK.
    Napisz cos wiecej jakie byly objawy.
  • REKLAMA
  • #3 5567068
    RURBI
    Poziom 11  
    Otóż głos zniknął tak poprostu z dnia na dzień, włączam następnego dnia a tu brak fonii. Soft był wgrany edukacyjny w marcu 2008 :
    7318_X-350_B6825_fix2_by_Tygrysi@tko i wszystko śmigało.
    Moge dodać, że głos pojawia się na pół sekundy w momencie zmiany programu i potem cisza kompletna, i w momencie włączania tunera- telewizor nie przełącza sie na kanał tunera a wcześniej się przełączał.
    Sprawdzałem jeszcze dziś standard PAL BG i DK i nic to nie daje.
  • REKLAMA
  • #4 5568303
    rj22
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    Witam
    musisz sprawdzić czy fonia wychodzi z przetwornika C/A
    Pozdro
  • REKLAMA
  • #6 5569404
    RURBI
    Poziom 11  
    ok.
    dzieki za linka
    bede próbował i dam znać
  • #7 5587393
    RURBI
    Poziom 11  
    Panowie nie moge namierzyć tego scalaka, pod gniazdem RS232 nic nie ma, a obok jest ale ma inne oznaczenia.
  • #8 5590999
    Mir
    Poziom 25  
    Ocena: 47
    Wymiana cd4053 na pewno nie przyniesie rezultatów .Wystarczy prześledzić szukaczem sygnału m.cz. ja właśnie walcze z 6318 ,mam sygnał na przetworniku i wzmacniaczu lm358 ale dalej nie wiem gdzie idzie audio dalej ,poniewaz potrzebny w tym przypadku byłby schemat .Nalezy sprawdzić czy wychodzi sygnał z lm358 w moim przypadku sygnał nie wychodzi z lm-a ale volume reguluje oraz wchodzi sygnał z przetwornika a/c

Rozwiązanie problemu w moim przypadku było tu .
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1108460.html

Pozdrawiam Mirek

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z brakiem dźwięku w tunerze Ferguson 7318 po przywróceniu ustawień fabrycznych. Głos znika nagle, pojawia się jedynie na ułamek sekundy przy zmianie kanału, a telewizor nie przełącza się na tuner. Sprawdzono różne standardy sygnału (PAL BG, DK) oraz kable (euro, cinch, antenowy) bez efektu. W dyskusji sugerowano sprawdzenie wyjścia fonii z przetwornika C/A oraz wymianę układu scalonego CD4053, jednak ta metoda nie przyniosła rezultatów. Zalecane jest śledzenie sygnału audio od przetwornika C/A przez wzmacniacz operacyjny LM358, który reguluje głośność i przetwarza sygnał audio. Problem może wymagać dostępu do schematu urządzenia, aby zlokalizować dalsze ścieżki sygnału audio. Podano linki do forów z opisami podobnych usterek i możliwych rozwiązań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA