logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Autotransformator 10A jako zasilacz warsztatowy, jak zrobić?

Fengus 25 Wrz 2008 22:06 4050 7
REKLAMA
  • #1 5572072
    Fengus
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    witam.

posiadam autotransformator 0-300v ( przy zasilaniu 235v 50Hz ) czy da się z niego zrobić zasilacz warsztatowy z wyświetlaczem ?
  • REKLAMA
  • #2 5572108
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 837
    Zrobić się da, bo niby czemu nie? Tylko do czego to ma być? Brak izolacji od sieci, jak wyprostujesz i dasz filtr to napięcie będzie spore. Bateria kondensatorów o ile zechcesz ją dać to będzie niezła skrzynia do tego mogąca zawierać energię do załatwienia sporej liczby osób. Impuls prądu przy włączaniu i nastawie dużego napięcia może łatwo spowodować wywalenie zabezpieczeń. Wskazanie napięcia można zrobić np z przełącznikiem zakresów. Gdzieś w sieci są chyba takie wynalazki. Będzie to niebezpieczna "zabawka" bo nawet po wyłączeniu i zjechaniu z napięciem do zera jeszcze przez spory kawał czasu ładunek będzie śmiertelnie groźny. A rozładowanie poprzez proste zwieranie może być bardzo niszczycielskie.
  • REKLAMA
  • #3 5572142
    Fengus
    Poziom 13  
    czyli wykorzystać taki autotransformator mogę tylko w teorii ? pożytku z tego w domu miał nie będę ?
  • #4 5572175
    fuutro
    Poziom 43  
    Teoretycznie a nawet praktycznie to jest do zrobienia (chociaż wątpię aby napięcie chciało na wyjściu tak łatwo śledzić nastawę bez odpowiedniego obciążenia). Jednak w domu, warsztacie czy gdzieś indziej to jest niebezpieczne, nawet z trafem separacyjnym na wejściu, rozwiązującym problem izolacji.
  • REKLAMA
  • #5 5574272
    Fengus
    Poziom 13  
    planuję zrobić zasilacz warsztatowy wiec z tego co kolega pisze najlepiej sprzedać to ustrojstwo i kupić transformator 30v 50w i z niego wykonać ww zasilacz ?
  • #6 5574308
    fuutro
    Poziom 43  
    Autotrafo zawsze się przyda :!: choćby do sprawdzania urządzeń przy obniżonym i podwyższonym napięciu zasilania (sieci). Nie warto go zamieniać na jakieś tam trafko 50VA/30VAC bo ono tak właściwie nie pozwoli na więcej niż dajmy na te 0...32..35V/1A. Zasilacz o wydajności 10A to będzie twardy orzech do zgryzienia.
  • REKLAMA
  • #7 5574625
    Fengus
    Poziom 13  
    ja wiem ale skoro jak pisałeś "to jest niebezpieczna zabawka" i jest ją trudno ujarzmić, to co ja mam z tym zrobić ?
  • #8 5574703
    fuutro
    Poziom 43  
    Najbardziej niebezpieczne jest to że brak ostrożności może mieć ogromne konsekwencje. Najgorsza by była naładowana bateria kondensatorów. A tak samo w sobie jest pożytecznym urządzeniem, bo można jak pisałem ocenić pracę np budowanych przez siebie urządzeń obniżając i podnosząc wartość napięcia zasilającego (dobre przy testach zasilaczy) oraz np do zasilania urządzeń nieprzystosowanych do napięć sieciowych, np takich na 110V, 120V. Przy jakichś pracach p przy silniku komutatorowym to też dobra rzecz, bo można regulować prosto nim obroty czy ograniczy skutki jakiegoś zwarcia.

Podsumowanie tematu

✨ Autotransformator 0-300V zasilany napięciem 235V 50Hz można teoretycznie wykorzystać do budowy zasilacza warsztatowego z wyświetlaczem, jednak wiąże się to z istotnymi zagrożeniami bezpieczeństwa. Brak izolacji galwanicznej od sieci powoduje ryzyko porażenia prądem, a wyprostowanie i filtracja napięcia generują wysokie napięcia stałe oraz niebezpieczne ładunki w baterii kondensatorów, które mogą utrzymywać się po wyłączeniu urządzenia. Impuls prądu przy włączaniu i ustawianiu wysokiego napięcia może powodować wyzwalanie zabezpieczeń. Pomiar napięcia wymaga zastosowania przełączników zakresów lub specjalnych układów. Autotransformator jest przydatny do regulacji napięcia sieciowego w testach urządzeń, zwłaszcza do obniżania lub podwyższania napięcia zasilania, np. dla urządzeń na 110V/120V lub do regulacji obrotów silników komutatorowych. Jednak do budowy bezpiecznego zasilacza warsztatowego o wydajności 10A lepszym rozwiązaniem jest zakup transformatora separacyjnego o odpowiednich parametrach, np. 30V 50W, choć zasilacz o prądzie 10A wymaga bardziej zaawansowanego projektu. Autotransformator nie powinien być używany jako podstawowy zasilacz ze względu na ryzyko i trudności w zapewnieniu bezpieczeństwa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA