logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

System kamer obserwacyjnych-problem z monitorami lcd

pieterek 27 Wrz 2008 00:49 3079 15
  • #1 5575354
    pieterek
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    Witam kolegów.Mam problem z systemem monitoringu,system składa się z 3 kamer obserwacyjnych zewnetyrznych/Planet typ cam ir-552-pa/oraz z 7 kamer wewnetrznych/planet typ cam ivp52v-pa/ oraz urządzenia rejestrującego dvr 1670 podłączonego do internetu.Linie zasilające wykonane przewodem koncentrycznym 75 ohm z dwoma przewodami zasilającymi.Kamery są zasilane 3 zasilaczmi 12v/2,5 A ,pobór produ przez kamery wypada na ok 1,3 A na 1 zasilacz.Napięcie na odcinku ok 60m dla kamer zewnetrznych wynosi ok11,8v.Wewnętrzne odcinki to ok30-40m.Zastosowno monitor typu lg m1721A podłączony do rejestratora,oraz ten sam monitor oddalony od rejestratora ok.40 m zasilany po kablu 75 ohm -wejście chinch.I właśnie tutaj są schody na obu monitorach widać poziome dwa pasy o szerokosci ok6 cm od góry i dołu monitora.Jeżeli zamienię monitor na zwykły telewizor na odcinku tych 40 m od rejestratora wszystko jest ok,natomiast na monitorze przy dvr są pasy.po zamianie na zykły monitor obraz jest ok.Jestem zielony w tym temacie i chyba sprwdziłem poprawność zasilania i instalacji a to monitoring mojego przyjaciela i uparł się na te monitory lcd.Proszę Kolegów o wszelki porady.Pozdrawiam.
  • #2 5575492
    Maciek28
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Sprawdz czy wszystkie elementy systemu sa zasilane z tej samej fazy. Przy zastosowaniu zwyklych monitorow i zasileniu kamery z innej fazy niz monitor potrafilo zrywac synchro, byc moze LCD zachowuja sie troche inaczej w przypadku niezgodnosci faz.

Pozdrawiam
    Maciej
  • #3 5575682
    pieterek
    Poziom 18  
    Monitor przy dvr na 100 procent z tej samej fazy,a drugi trudno powiedzieć.Pozdrawiam.
  • #4 5575711
    jpl
    Poziom 34  
    Ocena: 223
    izolatory galawaniczne na torach video zalozyc trzeba i powinno byc bez problemu. Rejestrator uziemic trzeba.
  • #5 5576096
    pieterek
    Poziom 18  
    jest to zrobione.
  • #6 5576150
    Maciek28
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    A czy taka sytuacja ma miejsce tylko wtedy gdy sa podpiete oba monitory jednoczesnie czy tez przy pojedynczym ? Druga sprawa jak jest rozdzielony sygnal wizji na poszczegolne monitory ? No chyba ze jeden z nich chodzi na wyjsciu spotowym. Sorry nie doczytalem , jesli dobrze rozumiem to jeden z nich ma sygnal z vga a drugi z wyjscia chinch. Pomimo wszystko sproboj zrobic zeby oba byly zasilone ta sama faza chociazby za pomoca przedluzacza.
  • #7 5576411
    mielcar
    Poziom 22  
    Ocena: 41
    Wszystkie urządzenia zasilane ~230V MUSZĄ być z tej samej fazy, bo szlag trafia synchronizację. Dotyczy to również zasilaczy kamer.
  • #8 5576488
    pieterek
    Poziom 18  
    Ta sytuacja ma miejsce gdy podpięty jest monitor lcd obojętnie ktory albo przy dvr lub oddalony.Zasilanie dvr i kamer jest z tej samej fazy oraz monitora przy dvr.Oczywiście monitor przy dvr to sygnał vga.Zaznaczam ,że ta sytuacja jest tylko przy monitorach lcd.Wiec w tym przypadku ,można pominąć tezę "tej samej fazy".Dugi monitor "oddalony" zasilany z wyjscia video 1Vp.p 75 ohm.Pzdrawiam.
  • #9 5577638
    mielcar
    Poziom 22  
    Ocena: 41
    Co to znaczy "zasilany z wyjscia video 1Vp.p 75 ohm" ???
    Zasilany to taki monitor jest z sieci ~230V...
    Swoją drogą:"można pominąć tezę "tej samej fazy""...
    - tylko czemu to nie sprawdza się w praktyce - ostatnio: start systemu, na dwóch monitorach OK (ta sama faza) jeden wyniesiony (inna faza) i na tym wyniesionym klapa (zasuwały poziome pasy z góry do dołu). Po przepięciu zasilania sieciowego na tą samą fazę - OK. Z resztą to nie pierwszy system - widzę to w praktyce już od jakiegoś czasu. Temat się eliminuje przy zastosowaniu JEDNOFAZOWEGO układu UPS'a do zasilania całego systemu.
    Tyle praktyka (moja).
  • #10 5577853
    pieterek
    Poziom 18  
    Kolega" mielcar" jest bardzo dosłowny ,zasilany z wyjścia video 1p.p 75 ohm oznacza wyjście video bnc/syg kompozytowy/Jeszcze raz powtarzan że problem dotyczy monitorów lcd na telewizorku crt i monitorze crt obraz ok.
  • #11 5587584
    Yca
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    A ja ze swej praktyki bym radził sprawdzic czy wszystkie uziemienia tj. rejestratora, kamer albo przynajmniej ich zasilaczy i monitorow sa prawidlowe. Nie wszystkie monitory maja punkt do wlasciwego ich uziemienia przez stosowanie tanich zewnetrznych zasilaczy. Moznaby sprobowac zastosowanie separatorow na torze rejestrator<>monitor, czy daje to jakis efekt.

Dodano po 4 [minuty]:

I jeszcze pytanie bo nie wiem czy dobrze zrozumialem:
    Monitor przy rejestratorze masz podlaczony przez VGA
    a monitor oddalony koncentrykiem??
  • #12 5588302
    pieterek
    Poziom 18  
    Witam.Kolego "Yca" monitor przy dvr po vga a oddalony po koncentryku.
  • #13 5588928
    Yca
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    Dziwne jest ze przy rożnych źródłach sygnalu masz to samo zakłócenie. Nie wiem na ile "zielony" jestes" (chyba nie az tak bardzo:-) ale może to jest po prostu zwężony obraz na tych monitorach, kwestia doregulowania monitorów. A pytanie czy sprawdzales te monitory na innym sygnale?? VGA np z kompa, a chich nawet z pojedynczej kamery na wprost bez zadnych dodatkow?
    Najlepiej to dodaj jakas fotke z tych twoich pasow, moze to sytuacje rozjasni.
  • #14 5589324
    Speed76
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Zasil wszystko z jednego gniazdka sieciowego. Ten drugi monitor wyniesiony też , zrób to na przedłużaczu. Po drugie duże odległości, i synchro się wali, po trzecie izolatory, uziemienie już mówili inni. Tak a pro po to jaki to rejestrator ANX 1670 ? wersja plus czy zwykły 100kl/s czy 200kl/s . Jak to ANX to niestety nawet te zabiegi mogą nie pomóc bo już tak mają czułe wyjścia. Moją radą jest jednak kupno rozdzielacza VGA, jedno wejście dwa wyjścia i problem z bani.
  • #15 5589804
    pieterek
    Poziom 18  
    Witam.Rejestrator firmy Planet typ dvr1760>Koledzy będę stawiał na walnięty dvr dzisiaj przestał odpowiadać na pilota.

Dodano po 2 [minuty]:

Monitory sprawdzone ok.jeden mam w domu z tunerem tv
  • #16 5785194
    pieterek
    Poziom 18  
    Przepraszam.że nie odpowiadałem tak długo.Jednak uszkodzony był dvr ,po wymianie wszystko działa na 5.Temat zamykam.Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył systemu monitoringu składającego się z kamer zewnętrznych Planet CAM IR-552-PA oraz wewnętrznych Planet CAM IVP52V-PA, rejestratora DVR 1670 (później sprostowano na DVR 1760) i dwóch monitorów LCD LG M1721A podłączonych do rejestratora – jeden bezpośrednio po VGA, drugi oddalony o około 40 m po kablu koncentrycznym 75 Ω z wyjścia wideo BNC (sygnał 1Vp-p). Na obu monitorach LCD pojawiały się poziome pasy o szerokości około 6 cm u góry i dołu ekranu, natomiast na zwykłym telewizorze CRT obraz był prawidłowy. Zasilanie kamer realizowano z trzech zasilaczy 12V/2,5A, napięcie na odcinku 60 m wynosiło około 11,8 V. W dyskusji podkreślano konieczność zasilania wszystkich urządzeń z tej samej fazy sieci 230 V, uziemienia rejestratora i kamer oraz stosowania izolatorów galwanicznych na torach wideo w celu eliminacji zakłóceń i problemów z synchronizacją obrazu. Sugerowano również użycie rozdzielacza VGA dla monitorów. Ostatecznie problem okazał się wynikać z uszkodzenia rejestratora DVR, po jego wymianie system działał poprawnie, a zakłócenia zniknęły.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA