logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor LCD 7" (serwisowy) obraz ok, LCD 17" pasy

corvax 31 Lip 2011 00:09 1847 4
REKLAMA
  • #1 9776896
    corvax
    Poziom 2  
    Witam,

Problem do rozwiązania:

Podgląd obrazu z kamery na monitorze LCD 7" (serwisowym) z pominięciem rejestratora jest ok a po podłączeniu kamery do rejestratora obraz na LCD 17" pływa, pojawiają się poziome pasy jak przy braku synchronizacji.
    Podgląd na serwisówce odbywa się w pomieszczeniu monitoringu, nie przy samej kamerze. Kamer 8, jedna pływa. Rejestrator sprawny i inne podzespoły również.

Czy ktoś spotkał się z już z takim problemem?
  • REKLAMA
  • #2 9776926
    Mleczyk89
    Poziom 34  
    Ocena: 266
    Jak z zasilaniem kamer ?

Mi zdarzały się problemy przy transmisji po skrętce na duże odległości i zasilaniu z różnych faz.

Masy kamer łączyły się wtedy po przez rejestrator i powstawały problemy jak wyżej.
  • REKLAMA
  • #3 9777253
    scandaliks
    Poziom 25  
    Ocena: 54
    Serwisówka ma swoje zasilanie i temu jest dobrze.Miałem taki sam problem .Jak pisze kolega wyżej zasilanie z różnych faz.Zasilanie kamer rejestrator,monitor itp.z tej samej fazy :) Ja preferuje zasilanie centralne.Zdarzyło mi się to na koncentryku niestety .My założyliśmy separator , i pomogło.
  • REKLAMA
  • #4 9777452
    Pawel2420
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    Być może z dwóch stron kabla podłączone jest do ekranu zerowanie lub zerowanie i uziemienie.
    Pomiędzy kołkami zerującymi znajdującymi się w odległych miejscach lub kołkiem zerującym a uziemieniem (np. wkopanym w ziemię masztem) może się pojawić niewielkie napięcie zmienne. Jeśli dwa takie punty zostaną połączone np. przez ekran kabla to spowoduje to przepływ prądu. Czasami może być to nawet kilka amper. Będzie to skutkowało pojawieniem się szerokich poziomych pasów pasów lub wręcz zrywaniem synchronizacji.

Odłącz na chwilę kabel od rejestratora i zmierz czy jakiś prąd (zmienny) płynie pomiędzy ekranem kabla a masą rejestratora.
  • #5 9777768
    corvax
    Poziom 2  
    Dziękuję za podpowiedzi i dodaję:
    ...wszystkie kamery mają zasilanie centralne z tego samego miejsca co rejestrator i monitor i serwisówka. Koncentryk na wszystkich odcinkach. Po podłączeniu przez BNC-Video wszystkich kamer do serwisówki, obraz jest ok.
    Po podłączeniu j.w. do LCD przez conwerter VGA jedna skacze.
    Standardowo do rejestratora LCD jest podłączony bezpośrednio do wyjścia VGA. Być może to wina samej kamery... Tego jeszcze nie sprawdzałem i separatora rónież nie zakładałem. Przy nabliższej okazji to zrobię i napiszę jaki był wynik.

Dziękuję i pozdrawiam.
REKLAMA