logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić, kiedy Oko Szefa monitoruje mój komputer?

rae0113 04 Mar 2004 23:51 5567 12
  • #1 531993
    rae0113
    Serwisant RTV
    Ocena: 25
    mój szef zainstalował sobie taki programik "oko szefa"-no i teraz widzi wszystko co ja robię w komputerze.czy nie znacie jakiegoś sposobu żeby można było przynajmniej wiedzieć kiedy mnie podląda?
  • #2 532101
    Qwert10001
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Napisz cos wiecej... Czy to jest program i szef co jakis czas tam zaglada i sprawdza co robilś czy raczej jakis program dzialajacy przez siec.
    Jesli ten drugi to wystarczy jakis firewall i po sprawie.
    Zresztą nie zapominajmy: Szef ma zawsze racje :D
    Pozdrawiam...
  • #3 532322
    rae0113
    Serwisant RTV
    to program sieciowy-moze jako okno wyświetlić zawartość mojego monitora-tu nie chodzi o firewall-on po prostu nie może wiedzieć że ja wiem-strona to chyba www.okoszefa.pl
  • #4 532383
    voltar
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Masz coś w rodzaju trojana na swoim kompie (spyware), czyli część klienta zainstalowaną administracyjnie w tym przypadku. To działa jak Citrix mniej więcej, więc jak szef ma nie wiedzieć ze wiesz, to nic nie zdziałasz
    :-(
  • #5 532720
    dziuchu
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Po zainstalowaniu np. Zone Alarm (firwall) powinien problem zniknąć
    Sprawdzalem w sieci na progr DonaldDack no ale szef moze sie zorientowac ze go robisz w bambucho wiec nie wiem czy ma to sens :(
  • #6 532760
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    kilka dni temu pojawił się podobny temat z kamerą, wszystko fajnie tylko czy ktoś pomyślał że jak tak kilka razy szef nie dostanie się do Twojego kompa to i tak Cię zwolni
    więc wszystkie firewall'e odpadają
    jedynym wyjściem jest podstawienie innego obrazu
  • #7 533613
    rae0113
    Serwisant RTV
    chyba wyłączę to z autostartu,a jak się będzie plumkał to mu powiem że myślałem że to jakiś wirus.A w sumie powiniem mnie poinformować że mnie podgląda-tak stanowią przepisy.
  • #8 533653
    DEMkO
    Poziom 20  
    Ocena: 34
    no czy przepisy tak stanowią to ja nie wiem ale czy aż tyle masz do ukrycia przed szefem hehe (co to się robi na kompie?) no żartuje z drugiej strony faktycznie powinno byc tobie wiadome kiedy Cię sprawdza
    Pozdrówko DEMkO
  • #9 533748
    silvvester
    Poziom 25  
    Ocena: 168
    ja tam bym hardcorowe mpegi sobie puszczał
    może jak by zobaczył to szef to też by sobie popatrzył i podwyżka jakaś by się może trafiła.
    jak nie możesz go pokonać to się do niego przyłącz :D :D
  • #10 534272
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    A może użyć firewalla ale w trybie 'nauki' (samouczenia, czy jak to tam producent nazywa). Wtedy każda próba połączenia z danym komputere powoduje pojawienie się okienka z pytaniem czy wpuścić połączenie. Wtedy zawsze można wyjść z gry ;)
    PS nie wiem tylko jak chytrze jest napisany ten program, do podgladania, możliwe że to nie zadziała.
  • #11 534278
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Ten program ma opcję samoczynnego robienia zrzutów ekranu co np. 1 minutę, więc szefa może nie być fizycznie przy kompie, ale później będzie mógł sobie obejrzeć co pracownik robił podczas jego nieobecności :-)

Update: program ten używa portów 5700, 5701 i 5702.
  • #12 535718
    MCbx
    Poziom 28  
    Ocena: 27
    ->lechoo
    to powolne hardkorowe MPGi :-)

A tak na poważnie to można wyłączyć kompa od sieci (o'kurka, kabel mi babcia odgrzła :)) i wywalić z msconfig'a (to pewnie djaler).
  • #13 535864
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    MCbx napisał:
    ->lechoo
    to powolne hardkorowe MPGi :-)

A tak na poważnie to można wyłączyć kompa od sieci (o'kurka, kabel mi babcia odgrzła :)) i wywalić z msconfig'a (to pewnie djaler).

a jakbyś był pracodawcą to pozwalałbyś codziennie przychodzić babci do pracy i odgryzać przewody?? po 3 obciążeniach za wezwanie najdroższej ekipy w mieście problem sam zniknie, czyjś portfel nie wytrzymie i albo koniec z filmami i ie albo z pracą :(

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy programu "Oko Szefa", który umożliwia pracodawcy zdalne monitorowanie aktywności na komputerze pracownika poprzez sieć. Program działa jako klient sieciowy, wykonując automatyczne zrzuty ekranu co około minutę i przesyłając je na serwer pracodawcy, korzystając z portów 5700, 5701 i 5702. Próby wykrycia monitoringu za pomocą firewalli mogą być nieskuteczne, gdyż program jest zaprojektowany tak, by działać ukrycie i bez powiadamiania użytkownika. Wyłączenie programu z autostartu lub odłączenie komputera od sieci może przerwać monitoring, jednak wiąże się to z ryzykiem konsekwencji ze strony pracodawcy. Wskazano, że zgodnie z przepisami pracownik powinien być poinformowany o monitoringu, choć w praktyce nie zawsze tak jest. Jako alternatywę zaproponowano podstawianie innego obrazu ekranu lub użycie firewalla w trybie nauki, który pyta o każdą próbę połączenia, jednak skuteczność tych metod jest ograniczona. Dyskusja podkreśla trudności w wykryciu i uniknięciu takiego monitoringu oraz potencjalne konsekwencje dla pracownika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA