logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wykryć i usunąć oprogramowanie szpiegujące Oko szefa?

wojmax 02 Lip 2006 12:57 59246 11
REKLAMA
  • #1 2783069
    wojmax
    Poziom 13  
    Ocena: 54
    Witam. Wiem że mam na komputerze w firmie zainstalowane jakieś oprogramowanie szpiegujące, umozliwiajace pracodawcy podgląd na to co robie, lecz nie moge tego niczym wykryć co to jest i jak to unieszkodliwić. Jest to chyba jakiś program typu "Oko szefa" bądź też jakis podobny. Jesli ktoś wie w jaki sposób moge to sprawdzić (wykryć) i unieszkodliwić to proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2783101
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 875
    Pracuj uczciwie to nie będziesz się musiał bać szefa :D :D :D
  • REKLAMA
  • #3 2783111
    wojmax
    Poziom 13  
    wielkie dzieki za pomoc, o to mi właśnie chodziło; a pracuje uczciwie, tylko nie lubie jak mi ktoś patrzy na rece; zresztą chyba nikt nie lubi
  • #4 2783126
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 2783137
    wojmax
    Poziom 13  
    ...a jak mam to wykryc wogóle co to jest ??
  • REKLAMA
  • #6 2783214
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 2783222
    OMAN
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Odpal netstat i tam będziesz widział z kim jesteś połączony, jak z szefem to sam wiesz co robić... :)
  • #8 2783257
    wojmax
    Poziom 13  
    netstat odpalałem, ale przeleci całą liste i wszystko znika, a poza tym aż na tyle się nie znam na tym, może jest jakis prostszy sposób ?
  • #9 2783321
    OMAN
    Poziom 24  
    No to tak jak pisał kolega odpl taskmgr
    (Uruchom > taskmgr ) i tam zobacz...
    A co do netstat to odpalaj w ten sposób (Uruchom > cmd > netstat) wtedy nic Ci nie zniknie...
    Pozdrawiam
  • #10 2783338
    wojmax
    Poziom 13  
    ale skąd mam wiedziec w taskmgr jaki ten szpieg ma skrót, bo przecież tam nie ma pełnych nazw tylko same skróty i to często mają inne literki niż pełna zawa programu. A czy nie mozna by sprawdzić za pomocą portów, ( nasłuchiwanie ) ? tylko jak ???
  • #11 2783400
    OMAN
    Poziom 24  
    No to właśnie dlatego mówiłem o netstat, możesz też użyć programu proport, tam będziesz miał wyszczególnione wszystkie połączenia, daje program w załączniku...
    Załączniki:
    • proport.zip (41.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 2783404
    wojmax
    Poziom 13  
    dzięki, przetestuje go

Moderowany przez jankolo:

uważam, że zagadnienie zostało wystarczająco naświetlone. Temat zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykrywania i usuwania oprogramowania szpiegującego typu "Oko szefa" stosowanego w firmach do monitorowania pracowników. Oprogramowanie takie działa w architekturze klient-serwer, gdzie na komputerze użytkownika działa usługa przesyłająca dane do serwera administratora. Wykrycie programu można przeprowadzić za pomocą narzędzi systemowych takich jak Menedżer zadań (taskmgr), Process Explorer lub Process Viewer, które pozwalają zidentyfikować aktywne procesy i usługi. Do monitorowania połączeń sieciowych rekomendowane jest użycie polecenia netstat uruchomionego w wierszu poleceń (cmd), co umożliwia podgląd aktywnych połączeń TCP/IP i identyfikację adresów serwera odbierającego dane. Alternatywnie można użyć narzędzia Proport, które szczegółowo wyświetla wszystkie połączenia sieciowe. W przypadku braku zgody pracodawcy na ingerencję w oprogramowanie monitorujące, jego wyłączanie może skutkować zwolnieniem. Wskazano, że wykrycie i blokowanie oprogramowania jest możliwe, ale może prowadzić do kontroli ze strony administratora. Autorzy podkreślają, że nazwy procesów mogą być skrócone i nie zawsze jednoznaczne, co utrudnia identyfikację. Propozycje obejmują analizę portów i nasłuchiwanie ruchu sieciowego jako metody wykrywania oprogramowania szpiegującego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA