logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić kolorofony 12V 21W mrugające na przemian z regulacją?

boczo12 27 Wrz 2008 12:27 1544 8
REKLAMA
  • #1 5575985
    boczo12
    Poziom 11  
    witam jestem tu nowy i mam takie pytanie otóż mam kolorofony w których są dwie żarówki 12v 21 wat i mam takie pytanie chciał bym je zrobić w ten sposób:
    żeby mrugały na przemian raz jedna raz druga i żebym mógł regulować potencjometrem ich szybkość mrugania, chciał bym podłączyć je pod jakiś zasilacz jest czy jest to wykonalne? i co bym musiał kupić?
  • REKLAMA
  • #2 5576572
    rastabiba
    Poziom 22  
    Ocena: 67
    Wystarczy , że zrobisz generator na NE 555 i z niego załączysz np przekaźnik który będzie sterować żarówkami. Schemat to podstawowa aplikacja NE 555, znajdziesz na elenocie ;]
  • #3 5576883
    boczo12
    Poziom 11  
    mógł bys jasniej wytłumaczyc bo jestem w tych sprawach troche zielony gdzie to znaleść i co musze kupić żebym mógły mrugać i żebym mógł zwalniać i przyśpieszać to mróganie
  • REKLAMA
  • #5 5576929
    boczo12
    Poziom 11  
    i co ja mam z tym zrobic ?
  • REKLAMA
  • #6 5577010
    mskojon
    Poziom 31  
    Ocena: 47
    Wsadzić sobie w... wiesz gdzie.
    Kolega podaje ci notę, gdzie jest wszystko dokładnie opisane, bo oczywiście tobie Google z dziwnych przyczyn nie działa, a ty jeszcze zamiast sobie poszukać, pytasz co masz z tym zrobić? (znasz w ogóle symbole na schemacie?)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 5579906
    boczo12
    Poziom 11  
    problem z tym ze nie myslałem ze inaczej wytłumaczycie co mam kupic co do czego podłączyc i zeby grało
  • #8 5580573
    rastabiba
    Poziom 22  
    Ocena: 67
    Jeżeli to ma być pierwszy Twój układ elektroniczny to myślę , że powinieneś kupić Sobie układ, kit do samodzielnego montażu. Są tam stroboskopy LED.
    W kicie takim masz płytkę, elementy, schemat i opis jak to uruchomić.
  • #9 5580681
    elkard
    Poziom 36  
    Ocena: 253
    Witam.
    Tu jest jeden z wielu tematów z podobną sprawą.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1086349.html
    Jest tam układ do naprzemiennego zapalania się diod LED na wcześniej wspomnianym układzie NE555. Aby sterować żarówki należało by ten układ nieco rozbudować, np. dodać tranzystory.
    Może na początek zrób taką wersję z LED...
    Tu jest artykuł opisujący ten układ.
    http://www.elportal.pl/pdf/k01/19_11.pdf
    Zwróć uwagę na schemat impulsatora dwóch diod LED.

Podsumowanie tematu

✨ Autor pyta o możliwość wykonania układu do naprzemiennego migania dwóch żarówek 12V 21W z regulacją szybkości migania za pomocą potencjometru, zasilanego z zasilacza. Proponowane rozwiązanie to wykorzystanie popularnego układu scalonego NE555 jako generatora impulsów sterujących przekaźnikiem, który będzie przełączał żarówki na przemian. Wskazano na dostępność not aplikacyjnych i schematów podstawowych NE555, które można znaleźć m.in. na stronie elenota.pl oraz na forum elektroda.pl, gdzie opisano podobne układy do migania diod LED. Dla początkujących zalecane jest zakupienie gotowego kitu stroboskopu LED z elementami, płytką i schematem, co ułatwi montaż i uruchomienie. Aby sterować żarówkami zamiast LED, konieczne może być rozszerzenie układu o tranzystory lub przekaźniki. Dyskusja podkreśla potrzebę samodzielnego zapoznania się z symbolami i schematami elektronicznymi oraz korzystania z dostępnych materiałów edukacyjnych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA