logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować małą elektrownię wiatrową? Lista elementów i koszty

OsuŚ 28 Wrz 2008 20:10 9903 3
REKLAMA
  • #1 5580217
    OsuŚ
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witam mam 14 lat i chciałbym zbudować niewielka elektrownie wiatrowa.Czytałem trochę tego na forum ale jak dla mnie na razie jest to za trudne.Chciałbym prosić jak ktoś ma trochę wolnego czasu o listę elementów potrzebnych do zbudowania.Czy to prawda ze wystarczy mieć tylko prądnice samochodowa żeby wytwarzać prąd ?Ile mogło by to wszystko kosztować ? Czy można by było zrobić tak:śmigła napędzały by prądnice,prądnica ładowała akumulator,akumulator podłączyć do wzmacniacza samochodowego(audio),a ze wzmacniacza czerpać prąd 220v,który wykorzystywać np.:do zasilania radia czy telewizora ?:idea: Z góry dziękuję za poświęcony czas i rady:D
  • REKLAMA
  • #2 5580292
    Lutek49
    Poziom 36  
    Ocena: 407
    OsuŚ napisał:
    Witam mam 14 lat i chciałbym zbudować niewielka elektrownie wiatrowa.Czytałem trochę tego na forum ale jak dla mnie na razie jest to za trudne.Chciałbym prosić jak ktoś ma trochę wolnego czasu o listę elementów potrzebnych do zbudowania.Czy to prawda ze wystarczy mieć tylko prądnice samochodowa żeby wytwarzać prąd ?Ile mogło by to wszystko kosztować ? Czy można by było zrobić tak:śmigła napędzały by prądnice,prądnica ładowała akumulator,akumulator podłączyć do wzmacniacza samochodowego(audio),a ze wzmacniacza czerpać prąd 220v,który wykorzystywać np.:do zasilania radia czy telewizora ?:idea: Z góry dziękuję za poświęcony czas i rady:D

Nie masz pojęcia o czym piszesz.
  • REKLAMA
  • #3 5580664
    zbyszekdymny
    Poziom 12  
    Ocena: 46
    Z samochodowego wzmacniacza audio nie da sie pobierać napięcia 220V, do tego jest potrzebna przetwornica najlepiej taka DC24V>AC 220V, a co do prądnic to najlepszy w Twoim przypadku to jest amerykan budowa nie jest tak skomplikowana ale kosztowna
    Pozdrawiam:D
  • #4 5581689
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 743
    Na ten temat już tu tyle napisano że nie ma potrzeby zakładania nowego tematu... :)
REKLAMA