logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wydrukować pliki z rozszerzeniem *.prn?

Smok 19 Paź 2002 13:22 3491 6
REKLAMA
  • #1 55491
    Smok
    Poziom 24  
    Ocena: 28
    Witam
    W jaki sposób wydrukować pliki z rozszerzeniem *.prn ?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 55495
    oporek2
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Komedą print
    na przykład ;
    PRINT /D:LPT1: c:\readme.prn
    ogólnie ;
    PRINT [/D:urządzenie] [[ścieżka][plik]]
    o ile pamiętam bo jest to komenda dosowa i już dawno tego nie robiłem (WinXP).
    W dosie można to sprawdzić komendą print /?
    Czy można to zrobić z USB (np USB001) to nie mam zielonego pojęcia .
    Jeszcze mała uwaga - plik *.prn jest tworzony chyba tylko dla konkretnej drukarki ze względu na formatowanie wydruku .
  • REKLAMA
  • #3 55529
    Smok
    Poziom 24  
    Z tego co wiem to lepsza była komenda COPY, ale chodzi właśnie o port USB.
  • REKLAMA
  • #4 55553
    oporek2
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Znajomy nieco bardziej biegły w tym temacie stwierdził że nic takiego nie przejdzie na drukarkach które pracują tylko w środowisku windows .
    Powiedział że jeśli drukarka taka nie ma sterownika dosowego to znaczy że jest to coś podobnego do winmodemów gdzie niemal całą robotę wykonuje komputer . Dzisiaj żadko która ma port równoległy a dos portu USB nie chwyta . I chyba to prawda bo gdy chciałem to zrobić ze swoim lexmarkiem Z42 w okienku dosowym XP-eka to nic się nie dzieje .
    W dosie i w trybie dosowym W98 z HP 500C na równoległym robiłem to kiedyś często . Przeciąganie pliku na drukarkę z kolei wywołuje informację że muszę to zrobić w jakiejś aplikacji .
    Widać że wsparcia dla dosa brak :cry: :cry:
  • REKLAMA
  • #5 55560
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    W ustawieniach drukarki zobacz czy jest mozliwosc emulacji LPT czasami niektore sterowniki to potrafia
  • #6 55872
    DWAserwis
    Poziom 29  
    Ocena: 51
    Corel od versji 9.0 importuje *.prn
    a w pełni otwiera program Gsview, był często w czasopismach
    oporek2 napisał:
    ...gdy chciałem to zrobić ze swoim lexmarkiem Z42 w okienku dosowym XP-eka to nic się nie dzieje ....
    W dosie i w trybie dosowym W98 z HP 500C na równoległym robiłem to kiedyś często . ...

wystarczy wyłączyć buforowanie i włączyć drukuj bezpośrednio do portu :)
  • #7 55878
    Smok
    Poziom 24  
    Dzięki wszystkim za sugestie.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Pliki z rozszerzeniem *.prn są zazwyczaj przygotowane dla konkretnej drukarki i zawierają dane w formacie specyficznym dla tej drukarki. W systemach Windows XP i starszych można próbować drukować takie pliki za pomocą polecenia DOS „PRINT” lub „COPY” kierując je na port drukarki, np. LPT1. Jednak współczesne drukarki podłączane przez USB często nie obsługują bezpośredniego przesyłania plików prn, gdyż nie posiadają sterowników DOS-owych i wymagają obsługi przez system Windows. W przypadku drukarek USB, bezpośrednie wysłanie pliku prn na port USB (np. USB001) zwykle nie działa. Niektóre sterowniki drukarek oferują możliwość emulacji portu LPT, co może umożliwić drukowanie plików prn. Alternatywnie, programy takie jak CorelDRAW (od wersji 9.0) potrafią importować pliki prn, a narzędzie Gsview umożliwia ich pełne otwarcie. Zaleca się wyłączenie buforowania i drukowanie bezpośrednio do portu, aby poprawić kompatybilność. W starszych systemach i drukarkach z portem równoległym (LPT) drukowanie plików prn było prostsze i bardziej niezawodne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA