logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wydrukować plik .prn na papier lub go otworzyć?

greglow 03 Lis 2004 17:16 9080 6
REKLAMA
  • #1 958149
    greglow
    Poziom 16  
    Ocena: 41
    Witam
    Mam maly pytanie: wydrukowalem cos do pliku .prn ale teraz nie wiem jak cos z tego pliku wydrukowac na papier (albo czym to wogole otworzyc). Ktos moze pomoc?
  • REKLAMA
  • #2 958172
    faber
    Poziom 24  
    Ocena: 36
    w dosie: copy plik.prn lpt1
    możesz też zmienić rozszeżenie na ps - tak tak czyli plik post-scriptowy i za pomocą GSview (GhostScript) otworzyć-wydrukować (zmienić na pdfa też) lub pełna wersja Adobe Reader dokona konwersji do pdfa.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 958231
    mkos1
    Poziom 30  
    Ocena: 132
    A co można zrobić jeśli ma się drukarkę podłaczoną do portu USB ?
    Próbowałem taki plik otworzyć w Acrobacie i ... nie udało się :(
  • REKLAMA
  • #5 958234
    greglow
    Poziom 16  
    Ocena: 41
    dzieki bardzo:) gsview otwoera to cos po zmianie na .ps:) nie chce mi sie juz szukac jak sie to konwertuje na pdf (bo jak daje konvert, podaje nazwe pliku, wyskakuje jakas tabelka gdzie nie ma pliku pdf, w potem daje ok i pojawia sie okienko Input file) wiec nie chce mi sie juz wnikac o co chodzi
    dzieki za pomoc
  • #6 958358
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    mkos1 napisał:
    A co można zrobić jeśli ma się drukarkę podłaczoną do portu USB ?
    Próbowałem taki plik otworzyć w Acrobacie i ... nie udało się :(
    Udostępnij drukarke w sieci, następnie sobie ją zamapuj do portu LPTx.

Podsumowanie tematu

✨ Plik .prn można wydrukować bezpośrednio w systemie DOS za pomocą polecenia kopiowania pliku do portu drukarki LPT1 (np. copy /b plik.prn lpt1). W przypadku drukarki podłączonej przez USB zaleca się udostępnienie drukarki w sieci i zamapowanie jej do portu LPTx. Alternatywnie, plik .prn można zmienić rozszerzenie na .ps (plik PostScript) i otworzyć za pomocą GSview (opartego na GhostScript), co umożliwia podgląd i drukowanie, a także konwersję do formatu PDF. Próby otwarcia pliku .prn bezpośrednio w Adobe Acrobat nie są skuteczne. Dodatkowo, w dyskusji podano linki do forów z dodatkowymi informacjami na temat obsługi plików .prn.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA