Witam, mam internet z Multimedia Polska (wczesniej to byl "elektrim") i mam bardzo powazny problem z podzialem lacza.Chyba jest to zwiazane cos z tymi wartosciami TTL...2 lata temu gdy z 2 sasiadami postanowilismy zalozyc internet myslelismy ze poprostu kupimy ruter i podzielimy lacze bez wiekszyszych problemow, a tu zonk
po kliku dniach meczenia sie z tym netem probowalem klonowac adres mac i wciaz nie dzialalo.Jak pozniej sie okazalo trzeba bylo dodatkowo zaplacic za podzial lacza(max na 5 komputerow), co zrobilismy.Moze juz bym dal sobie z tym spokoj gdyby nie nagly przyrost komputerow i urzadzen z WiFi.Pare miesiecy temu dolaczyl sie jeszcze do nas czwarty wspolwlascicel lacza(wszystko ok,narazie).Lecz gdy 2 tygodnie temu dodatkowo pojawily sie 3 laptopy, telefon z WiFi pojawil sie problem.Internet nie bedzie w jednym czasie na wiecej niz 5 urzadniach(Multimedia wprowadza blokaty na mac adresy kart sieciowych i tu jakby tego bylo malo operator ustawil TTL=1, wtedy po przejsciu przez router nie ma internetu)
Gdy zadzwonilem do Multimedii z prosba o wykupienie dodatkowych mac'ow powiedzieli mi ze max. udostepniaja na 5 komputerow..potrzebuje waszej pomocy eksperci gdyz mam ze 4 urzadzenia na ktore nie moge udostepnic internetu.Czy jezeli kupie jeden z tych ruterow: Linksys WRT54G v1-v4, WRT54GS v1-v4, WRT54GL v1.x, WRTSL54GS (no USB support) (w tych ruterach podobno mozna ustawic dowolna wartosc TTL) to czy podziele lacze bez problemow czy bede znowu tracil nerwy :? Nie jestem zbytnio zorientowany jak to sie ma z tymi wartosciami TTL i o co z nimi chodzi wiec byl bym bardzo wdzieczny gdyby ktos wyrazil opinie, doradzil jak sobie porzadzic z tym problemem.
Bardzo prosze o pomoc
Bardzo prosze o pomoc