logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podzielić internet Multimedia Polska na więcej niż 5 urządzeń?

x7nofate 29 Wrz 2008 23:00 4029 22
REKLAMA
  • #1 5583930
    x7nofate
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam, mam internet z Multimedia Polska (wczesniej to byl "elektrim") i mam bardzo powazny problem z podzialem lacza.Chyba jest to zwiazane cos z tymi wartosciami TTL...2 lata temu gdy z 2 sasiadami postanowilismy zalozyc internet myslelismy ze poprostu kupimy ruter i podzielimy lacze bez wiekszyszych problemow, a tu zonk :shock: po kliku dniach meczenia sie z tym netem probowalem klonowac adres mac i wciaz nie dzialalo.Jak pozniej sie okazalo trzeba bylo dodatkowo zaplacic za podzial lacza(max na 5 komputerow), co zrobilismy.Moze juz bym dal sobie z tym spokoj gdyby nie nagly przyrost komputerow i urzadzen z WiFi.Pare miesiecy temu dolaczyl sie jeszcze do nas czwarty wspolwlascicel lacza(wszystko ok,narazie).Lecz gdy 2 tygodnie temu dodatkowo pojawily sie 3 laptopy, telefon z WiFi pojawil sie problem.Internet nie bedzie w jednym czasie na wiecej niz 5 urzadniach(Multimedia wprowadza blokaty na mac adresy kart sieciowych i tu jakby tego bylo malo operator ustawil TTL=1, wtedy po przejsciu przez router nie ma internetu) :mad: Gdy zadzwonilem do Multimedii z prosba o wykupienie dodatkowych mac'ow powiedzieli mi ze max. udostepniaja na 5 komputerow..potrzebuje waszej pomocy eksperci gdyz mam ze 4 urzadzenia na ktore nie moge udostepnic internetu.Czy jezeli kupie jeden z tych ruterow: Linksys WRT54G v1-v4, WRT54GS v1-v4, WRT54GL v1.x, WRTSL54GS (no USB support) (w tych ruterach podobno mozna ustawic dowolna wartosc TTL) to czy podziele lacze bez problemow czy bede znowu tracil nerwy :? Nie jestem zbytnio zorientowany jak to sie ma z tymi wartosciami TTL i o co z nimi chodzi wiec byl bym bardzo wdzieczny gdyby ktos wyrazil opinie, doradzil jak sobie porzadzic z tym problemem.
    Bardzo prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 5583969
    przemek20011
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Musisz nabyć router który mamożliwość podbicia TTL np Linksys i wgrać tomato wtedy wystarczy ci jeden nr a nir 5 :D. Tak z ciekawości daj wynik start-uruchom-cmd--ping www.wp.pl :D

Masz tutaj linki które pomogą ci wybrać odpowiedni router.
    http://openlinksys.info/readarticle.php?article_id=6
    http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=39069#39069
    http://tomaszwisniewski.com/linksys-tutorial-konfiguracja-routera/
  • REKLAMA
  • #3 5584030
    jaku
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    W jakiej technologi masz podłączony ten internet? Kablówka czy xDSL?
  • #4 5584489
    x7nofate
    Poziom 12  
    xdsl
    przemek20011 napisał:
    Tak z ciekawości daj wynik start-uruchom-cmd--ping www.wp.pl :D

http://img219.imageshack.us/my.php?image=24996997mu1.jpg
    Kurcze juz sie pogubilem, rozumeime ze te linksysy co podalem to maja ta mozliwosci regulacji TTL w oprogramowaniu,tak?A to "tomato" do czego sluzy?
  • #5 5584554
    jaku
    Poziom 14  
    Kup dowolny router z AP z wejściem RJ11, w ustawieniach wpisujesz login i hasło, które dostałeś od operatora, połączenie pppoe dla Multimedia VPI/VCI to 0/33, encapsulacja LLC i będzie hulać.
  • #6 5584659
    x7nofate
    Poziom 12  
    juz kupilem 3 takie rutery a w ostatnich 2 tygodniach 2 i nie dziala
  • REKLAMA
  • #7 5584712
    jaku
    Poziom 14  
    Czy Ty masz stałe IP, czy pppoe? Skąd jesteś?
  • #8 5584730
    x7nofate
    Poziom 12  
    IP mam stale,na poczatku dali model pod usb a pozniej gdy zapalcilem za wspoldzielenie lacza Multimedia zainstalowala swoj modem-ruter,wiec ip jest stale.A co do tej enkapsulacji to ktore powinienm wybrac jesli w ruterze mam do wyboru:
    PPPoA VC-Mux
    PPPoA LLC
    PPPoE VC-Mux
    PPPoA LLC
    1483 Routed IP VC-Mux
    1483 Routed IP LLC
    1483 Bridged IP VC-Mux
    1483 Bridged IP LLC
    Pure Bridged VC-Mux
    Pure Bridged LLC
    ?
    A co od rutera to ktory byscie polecili?Musi miec WiFi , n-Draft mile widziane
  • #9 5584881
    jaku
    Poziom 14  
    Wybierz 1483 Routed IP LLC , oczywiście znasz parametry podsieci w której jesteś? (maska, brama).
  • #10 5585019
    x7nofate
    Poziom 12  
    ok,a jest jeszcze tam taka opcja jak "NAT" mozna wybrac "Disable" albo "Enable",powinno to byc wlaczone czy wylaczone?
    Pojawia sie takze pytanie na ile taka operacja jest bezpieczna?Mianowicie chodzi o to ze jezeli teoretycznie mam lacze tylko na jeden PC a ja podziele lacze to czy dostawca internetu jest wstanie wykryc ze jest wiecej niz jeden PC?
  • #11 5585342
    jaku
    Poziom 14  
    Włącz NAT, a to, że operator wykryje ile masz kompów to nierealne, nikomu nie będzie chciało się śledzić wszystkich klientów.
  • #12 5585547
    x7nofate
    Poziom 12  
    to teraz zostaje jeszcz tylko jedna prosba:
    x7nofate napisał:

A co od rutera(z linksys'ow) to ktory byscie polecili?Musi miec WiFi , n-Draft mile widziane
  • #13 5593481
    mulat
    Poziom 17  
    cos tu jest nie tak ja mam multimedie
    ap planet wrt -414
    i wszystko git chodzi
    nawet pracownik ktory podlaczal mowil ze internet mozesz sobie udostepnic na ile tam chcesz komputerow (w domu)
  • #14 5597042
    x7nofate
    Poziom 12  
    a od kiedy masz internet od nich?kiedy podpisales umowe?i jak rodziaj lacza posiadasz?jak szybki?
  • #15 5607713
    geniusm
    Poziom 27  
    Ocena: 49
    modem dali Co swój już ustawiony, więc pewnie takich danych jak Username i password do łącza nie masz. zatem musisz podzielić to co już wychodzi z ich modemu. TTL jest ok, więc wystarczy zwykły router z NAT.
  • REKLAMA
  • #16 5613565
    x7nofate
    Poziom 12  
    geniusm napisał:
    modem dali Co swój już ustawiony, więc pewnie takich danych jak Username i password do łącza nie masz. zatem musisz podzielić to co już wychodzi z ich modemu. TTL jest ok, więc wystarczy zwykły router z NAT.

Dobra teraz juz sie poglubilem, mam haslo i login lecz o ile mnie pamiec nie myli dali mi to za pierwszym razem jak jeszcze mialem modem pod USB a jak pozniej dali ten swoj caly ruter to chyba ten login i haslo sa juz nie potrzene.ale niestem pewien,o co chodzi z tym "TTL jest ok, więc wystarczy zwykły router z NAT"?co mam przez to rozumiec?Zastanawialem juz sie nad ta operacja zkupnem rutera i wgraniem tomato a teraz to juz sie pogubilem.
    pomocy
  • #17 5613726
    geniusm
    Poziom 27  
    Chodzi mi o to że modemu multimedii nie wywalisz bo nie masz loginu do łącza ( to co wpisywałeś w windowsie jak miałeś modem na USB ). Zatem jesteś uzależniony od ich modemu. Dlatego kup sobie zwykły router który ma NAT ( a który nie ma :D ) i tym bez problemu podzielisz... Ew. kup coś lepszego lub edukowalnego tak żeby można było QoS zarzucić bo przy większej ilości ludzi to problem z łączem będzie. Np. taki BM-500 powinien zdierżyć :))

pozdr,
    szejk
  • #18 5614155
    x7nofate
    Poziom 12  
    aha,to by mialo sens a jak powinienem skofigurowac ruter w takiej sytuacji?czy to VPI VCI i enkapsulacje takze powinienem aktywowac?
    Wciaz to nie zmienia faktu ze nie moze byc podlaczonych wiecej niz 5 PC w jednym czasie.Czy klonowanie adresu MAC wchodzi w gre?
  • #19 5615555
    geniusm
    Poziom 27  
    Cytat:
    a jak powinienem skofigurowac ruter w takiej sytuacji?czy to VPI VCI i enkapsulacje takze powinienem aktywowac?

VPI, VCI i enkapsulacja jest ustawiana na modemie w celu synchronizacji z linią. Na routerze się tego nie ustawia...

Cytat:
    Wciaz to nie zmienia faktu ze nie moze byc podlaczonych wiecej niz 5 PC w jednym czasie.Czy klonowanie adresu MAC wchodzi w gre?

jeżeli korzystasz tylko z routera multimedii. A Jak podłączysz swój router w trybie NAT to możesz teoretycznie nieograniczoną liczbę kompów podłączyć...
  • #20 5619065
    x7nofate
    Poziom 12  
    sprawa wyglada tak ze najpierw jest ruter/modem od multimedia pozniej kabel idzie na switch po czym jeden z kabli idzie do mnie do domu (do rutera) i tu pytanie jak skonfigurowac ruter?
  • #21 5619085
    geniusm
    Poziom 27  
    Cytat:
    idzie do mnie do domu (do rutera) i tu pytanie jak skonfigurowac ruter?

od strony neta dajesz adres z DHCP, sam sie skonfiguruje, na routerze zaznaczasz opcję NAT, od Twojej strony routerowi wpisujesz adres IP z zakresu prywatnego. Router multimedii pewnie przydziela z puli 192.168.1.0 więc użyj podsieci 192.168.2.0.
    W takim układzie routerowi dasz 192.168.2.1, następnie włącz na nim DHCP tak żeby kompy w sieci same pobierały IP ...

pozdr,
    szejk
  • #22 5620242
    x7nofate
    Poziom 12  
    aha,dobra dzis bede walczyl z tym ruterem,zobacze co z tego wyjdzie
  • #23 5660139
    x7nofate
    Poziom 12  
    geniusm napisał:

od strony neta dajesz adres z DHCP, sam sie skonfiguruje, na routerze zaznaczasz opcję NAT, od Twojej strony routerowi wpisujesz adres IP z zakresu prywatnego. Router multimedii pewnie przydziela z puli 192.168.1.0 więc użyj podsieci 192.168.2.0.
    W takim układzie routerowi dasz 192.168.2.1, następnie włącz na nim DHCP tak żeby kompy w sieci same pobierały IP ...

pozdr,
    szejk

zorobilem tak i wciaz nie moze byc podpietych wiecej niz 5 PC
    kupilem ruter Linksys WRT54GL-EU z wgranym oprogramowaniem TOMATO lecz nie moge znalezc tej opcji odpowiedzilanej za podbicia TTL.Czy moze ktos mi w tym pomoc,dac jakies wskazowki gdzie to moze byc albo jak sie nazywa ta opcja?

EDIT:
    probpwalem sie podpiac bezposrednio pod kabel telefoniczny.RJ 11 wpialem do rutera (AP) i chcaielm nawiazac polaczenie.W tym TOMATO jest o tyle dziwny ze jak wybralem tryp PPPoE to moglem podac tylko haslo i login nie ma zadnej VPI VCI NAT

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy ograniczenia operatora Multimedia Polska, który blokuje dostęp do internetu na więcej niż 5 urządzeniach jednocześnie, stosując mechanizmy takie jak blokada adresów MAC oraz ustawienie wartości TTL na 1. Użytkownik posiada łącze xDSL z przypisanym stałym adresem IP i modemem-routerem dostarczonym przez operatora, co utrudnia samodzielną konfigurację i podział łącza. Rozwiązaniem jest zastosowanie własnego routera z funkcją NAT, który podłączony za modemem operatora pozwoli na podział internetu na większą liczbę urządzeń, ukrywając ich adresy MAC i adresy IP w sieci lokalnej. Zalecane jest wybranie enkapsulacji 1483 Routed IP LLC oraz włączenie NAT w routerze. Router powinien mieć możliwość konfiguracji TTL, co umożliwia obejście ograniczeń operatora; popularnym rozwiązaniem jest użycie routera Linksys WRT54GL z alternatywnym oprogramowaniem Tomato, które pozwala na podbicie TTL. Konfiguracja routera polega na ustawieniu adresu IP z zakresu prywatnego (np. 192.168.2.0/24) po stronie LAN, włączeniu DHCP oraz NAT, a po stronie WAN pobieraniu adresu z DHCP modemu operatora. Klonowanie adresu MAC nie jest konieczne, a operator raczej nie monitoruje liczby podłączonych urządzeń w sieci lokalnej. W przypadku braku dostępu do loginu i hasła PPPoE, router działa w trybie NAT za modemem operatora, który obsługuje połączenie PPPoE.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA