logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki router WiFi do podziału Internetu z Multimedii na PC i laptopa?

marek003 19 Kwi 2008 21:42 24002 16
REKLAMA
  • #1 5055177
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 488
    Chcę rozdzielić sieć z multimedii na lapka i stacjonarny.
    Przejrzałem kilka wątków.
    Ktoś polecał Edimax BR 6104K, ale on jest bez wifi. Czy w takim razie Edimax BR-6304WG będzie dobry - bo z tej samej stajni, czy jednak jakiś ustawień będzie mu brakować?

Nie wiem jakie są "zabezpieczenia" operatora. A jak się zapytam to zapewne też mi nie powiedzą.

Czy tu (w multimedii) musi być ruter w którym można zmienić jakąś wartość ttl (czy jakoś tak)? Czy tylko przypisany MAC do IP ? Czy może jeszcze coś innego?

Czy mógłby mnie ktoś oświecić o co chodzi z tym ttl i który router wifi to coś ma (tak dla pewności bo jak coś takiego wymyślą to żeby było jak znalazł)?
  • REKLAMA
  • #2 5055764
    robertamel
    Poziom 27  
    Ocena: 56
    Po ttl-u identyfikuje się system operacyjny, choć nie po to został on wymyślony. Szczegóły znajdziesz w wikipedii.
    Operator raczej nie powinien robić zabezpieczeń w TTL-ach.
    Najczęściej rejestruje on adresy MAC kart klienta i modemu, a w modemie zapisuje hasła dostępu do siebie.
    Myślę, że najlepiej poszukać rotera z klonowaniem adresów MAC. Wtedy wprowadzisz w ustawienia WAN routera MAC adres karty Twojego komputera. Sieć operatora powinna zobaczyć Twój router jakby był to Twój komputer.
    Myślę, że zapytać operatora jak np. możesz podłączyć inny komputer, bo ten np. sprzedałeś, nigdy nie zaszkodzi. Najwyżej Ci nie odpowie.
    Poza tym czy spróbowałeś udostępnienia połączenia Internetowego? W ten sposób Twój komputer stanie się jakby routerem.
  • #3 5056504
    marek003
    Poziom 40  
    Dzięki za radę skorzystania z wikipedii
    "Time To Live (TTL) określa "czas życia" pakietu danych lub innych danych (np. rekordu DNS), stosowany w sieciach komputerowych...

... W przypadku czasu życia pakietów danych w sieci komputerowej jest to zwykle ilość przeskoków, które może wykonać pakiet na swojej trasie.

Każdy kolejny router IP na trasie zmniejsza TTL przekazywanego pakietu o jeden. Jeśli router otrzyma pakiet z TTL równym 1, odrzuci go i usunie z sieci, a nadawca otrzyma komunikat ICMP o błędzie...

Właśnie o "ten" TTL mi chodzi a dokładniej o router w którym można ustawić to by nie zmniejszał wartości TTL.

Coraz więcej operatorów zaczyna z tego korzystać bo to są dla nich utracone pieniądze - zawsze za dodatkowy komp w sieci można poprosić o dopłatę.

Udostępnianie internetowe odpada gdyż wtedy zawsze musi być włączony komp udostępniający połączenie. Po drugie były jakieś kłopoty na forum (nie śledziłem zakończenia) z konfiguracją takiego połączenia. Przy opcji modem i udostępnienie tego połączenia w sieci nie ma problemu ale przy opcji net z sieci i udostępnienie do drugiej sieci (druga karta sieciowa) windows miał kłopoty.

Wracając do głównego pytania zna ktoś jakieś routery wifi które potrafią wpływać na wartość TTL (o możliwym stałym i dynamicznym IP oraz klonie MAC nie wspomnę :) )
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 5058741
    robertamel
    Poziom 27  
    Ocena: 56
    Zobacz te artykuły:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic749183.html
    http://www.cyberbajt.pl/news/dat/siecibezprzewodowe2006/1_06/msg00643.html
    Co jednak operator zrobi z tym faktem, że TTL dla Windows jest 128, a dla Linux jest 64
    Pobaw się ustawianiem TTL w swoim kompie, aby przekonać się, czy rzeczywiście operator coś zabezpieczył. Artykuł znajdziesz tu:
    http://www.pcworld.pl/news/94970.html
    Z udostępnianiem Internetu nie ma takiego zaś dużego problemu. Sam mam w firmie na razie tak zrobione od lat i działa. Właśnie na jednej karcie sieciowej jest podłączony operator a na drugiej drugi komputer.
    Operatorowi powinno być obojętne ile komputerów podłącza klient za routerem. W końcu klient płaci za konkretne łącze, które nie rozszerza się wraz z dodawaniem kolejnych komputerów. Co innego, jeśli klient podłącza drugi komputer przez switch do modemu - wtedy operator musi przydzielić klientowi kolejny adres IP i za to ma prawo sobie wziąć dodatkowo np. 5zł/miesiąc.
  • Pomocny post
    #5 5059815
    neig555
    Poziom 17  
    Ocena: 61
    potrzebujesz tylko ustawić VPI=0 VCI=33
  • #6 5062748
    marek003
    Poziom 40  
    :) Ok - dzięki z rady

Ale tak na marginesie router przepisowo obniża ttl o 1 kolejny o kolejne 1 itd.
    To kwestia matematyki i algorytmu aby wyłapać gdzie jest router/y a gdzie są podłączone bezpośrednie systemy.
    64 lub 128 są stałe - w każdym innym przypadku wiadomo że na linii jest router/y. (Co prawda można to zmienić w samym windowsie aby pokazywał inny system lub z korektą routera)

OK odchodząc od tego jeszcze raz zapytam o router WiFi z możliwością ingerencji w ttl. Bo jeżeli ceny są podobne i możliwości jak i stabilność...

Tyko ASMAX BR-604G to oferuje w swoim standardowym oprogramowaniu? Czy jeszcze inne to mają?

Co to jest DC? I czy tego też można stosować do "zabezpieczania " sieci?
  • #7 5104780
    darekoc
    Poziom 2  
    W temacie router, zdecydowanie najlepszy jest Linksys WRT54GL-EU v. 1.1. Jest to w pełni zarządzalny router. Zmiany TLL robi się na 2ch alternatywnych firmwar'ach TOMATO lub DD-WRT. Tomato nadaje się na początek, bo wszystko jest proste (routowanie i łatwe zmienianie TTL). Oba firmwary umożliwiają bezpieczne podkręcenie mocy radia do 100 mW. Masz 5 kresek na Wi-Fi w całym domu i łapiesz zasięg 50 m od domu.
    Co więcej można poustawiać priorytety i QoS. Nie do pogardzenie przy grach sieciowych typu CounterStrike i VOIP.

Adresy:
    http://www.allegro.pl/item352160058_linksys_router_wrt54gl_eu_v_1_1_kablowka_slask.html
    http://www.polarcloud.com/tomato_119
    http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/What_is_DD-WRT%3F

Dzisiaj podłączyłem router do nieźle zabezpieczonej sieci. O ile wiem to admini na 2 sposoby zabezpieczają sieć: a) TTL = 1 na wyjściu ich routera b) chyba może sprawdzać TTL na wyjściu od Ciebie. XP ma 128 a linux 64, routery 64. Na DD-WRT (poustawiasz to dzięki WRT54SG Script Generator

Nie znam innych wyrachowanych zabezpieczeń, może ktoś poszerzy moją wiedzę.
  • REKLAMA
  • #8 5113490
    tomaszko
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Multimedia nie ma wymyślnych zabezpieczeń. Ja mam u nich łącze na 5 kompów (bez dopłaty). Do tego jeszcze włączony dodatkowy switch i jeszcze router. Czyli router od nich, potem switch a do switcha jeszcze mój router. Sąsiad dzieli jeszcze swój kabel switchem na 2 kompy.
    Wszystkiego razem jest z 10 sztuk i wszystko śmiga.
  • REKLAMA
  • #9 5174511
    mysiopysio
    Poziom 1  
    ok, ja się zapytam, bo już nie wyrabiam tą Multimedią.

Poszedłem do nich wczoraj podpisać umowę. Myślałem, ok, zapłacę te +30% i problem z głowy. Pani mi mówi o 60 zł za uruchomienie usługi i 150 zł dla firmy zewnętrznej (okazał sie, że za router). No to mówię jej, że ja router już mam i sam sobie to podepnę, więc nie potrzebuję firmy zewnętrznej. Wtedy pani powiedziała, że w takim razie nic nie musimy podpisywać i żadnych 30% więcej płacił nie będę. Powołałem sie na zapis w regulaminie o możliwości podłączenia większej ilości komputerów tylko za zgoda operatora i po opłaceniu +30%. Pani poszła na zaplecze... wróciła i mówi, że chodzi o "podłączenie do modemu więcej niż jednego komputera - bezpośrednio. Wchodzi w to również zakładanie jakiś rozgałęźników na przewód etc. Router może pan podłączyć, ale my nie bierzemy odpowiedzialności za dalsze rozprowadzanie sygnału i jego jakość".

Ludzie... no to do diabła, jak to w końcu jest? Czy informację w BOK mogę traktować jako ważną w świetle prawa?

Pozdrawiam
  • #10 5176614
    tomaszko
    Poziom 17  
    Ja jak ostatnio podpisywałem umowę to Pania w BOK wyliczyła mi co i jak będę płacił. Zgodziłem się na dopłate za podział łącza (+30%). Ale gdy otrzymałem rachunek okazało się, że takiej opłaty nie naliczają. Więc nie protestowałem...
    Mam od nich internet od około 5-ciu lat. Nigdy nie było problemów z jakością połączenia, a bałagan w BOK i na stronie internetowej mieli zawsze.
  • #11 5636479
    elkszychu
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    A podzielcie się informacją - jakie posiadacie routery, które rozdzielają wam sygnał z Multimedii.

Proszę o to bo chcem postawić router z wifi i zastanawiam się jaki kupić, tani - w granicach 100 zł i dobry - coby nie stwarzał żadnych pproblemów w instalacji i użytkowaniu.

Obecnie rozważam zakup routera 'D-Link DI-524'. Czy ktoś może się podzielić jakąś opinią na jego temat?
  • #12 5638463
    tomaszko
    Poziom 17  
    Ja mam sieć wifi opartą o sprzęt TP-Linka na czipsecie Atheros. Udostępniam neta na odległość około 600m na standartowych antenkach i mam 90% sygnału. W tym samym miejscu czasami korzystam też z laptopa i też śmiga.
  • #13 6044041
    stefan41
    Poziom 2  
    Mam łącze z multimedii oraz zakupiłem router TP-Link TL-WR841ND i wydawało mi się że będzie odpowiedni do podzielenia łącza, ale nie! Mimo najprzeróżniejszych konfiguracji nadal nici z podziału neta.Próbowałem na różne sposoby resetując kompa, router no i ten routerek o multimedii, bo tak chyba można o nim powiedzieć, bo raczej to modem nie jest. Zadzwoniłem do BOK-u ale odpowiedź mnie niestety ale nie zadowoliła. Trzeba jednorazowo wpłacić 60 zł i płacić co miesiąc o 30% większy abonament. Więc dalej próbowałem z konfiguracją routera ale efekt oczywiście żaden. Sklonowałem oczywiiścia MACa, to też nic nie pomogło, więc nie wiem gdzie leży problem. Znaczy domyślam się że to może być coś związane z limitowaniem TTL, ale nie jestem na 100 % pewny. Więc zwracam się o pomoc do kogoś na tym forum co się na tym zna i mógłby mi pomóc, bo ja już nie mam żadnego pomysłu żeby coś z tym zrobić. Aha dodam jeszcze, że oczywiście po połączeniu kablem sieciowym bezpośrednio pod kartę sieciową komputera internet działa normalnie. Dołancza jeszcze dwa zrzuty z "pigowania" być może się to do czegoś przyda.

Pinging onet.pl [213.180.130.200] with 32 bytes of data:
    Reply from 213.180.130.200: bytes=32 time=41ms TTL=54
    Reply from 213.180.130.200: bytes=32 time=40ms TTL=54
    Reply from 213.180.130.200: bytes=32 time=40ms TTL=54
    Reply from 213.180.130.200: bytes=32 time=39ms TTL=54

Ping statistics for 213.180.130.200:
        Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
    Approximate round trip times in milli-seconds:
        Minimum = 39ms, Maximum = 41ms, Average = 40ms

oraz...

Windows IP Configuration

Host Name . . . . . . . . . . . . : W_Seven-PC
       Primary Dns Suffix  . . . . . . . : 
       Node Type . . . . . . . . . . . . : Hybrid
       IP Routing Enabled. . . . . . . . : No
       WINS Proxy Enabled. . . . . . . . : No
       DNS Suffix Search List. . . . . . : mm.pl

Ethernet adapter Local Area Connection:

Connection-specific DNS Suffix  . : mm.pl
       Description . . . . . . . . . . . : Realtek RTL8139/810x Family Fast Ethernet NIC
       Physical Address. . . . . . . . . : 00-0E-2E-90-AB-F9
       DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
       Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
       Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::1902:32b1:81f6:2acd%12(Preferred) 
       IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.1.2(Preferred) 
       Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.252
       Lease Obtained. . . . . . . . . . : 23 stycznia 2009 19:05:27
       Lease Expires . . . . . . . . . . : 24 stycznia 2009 19:05:27
       Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.1.1
       DHCP Server . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
       DHCPv6 IAID . . . . . . . . . . . : 251661870
       DHCPv6 Client DUID. . . . . . . . : 00-01-00-01-10-FD-3F-3E-00-0E-2E-90-AB-F9
       DNS Servers . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
       NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled

Tunnel adapter Local Area Connection* 9:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
       Connection-specific DNS Suffix  . : 
       Description . . . . . . . . . . . : Microsoft ISATAP Adapter
       Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
       DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No

Tunnel adapter Local Area Connection* 2:

Connection-specific DNS Suffix  . : 
       Description . . . . . . . . . . . : Teredo Tunneling Pseudo-Interface
       IPv6 Address. . . . . . . . . . . : 2001:0:cf2e:3096:c8b:1cd3:a618:312c(Preferred) 
       Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::c8b:1cd3:a618:312c%14(Preferred) 
       Default Gateway . . . . . . . . . : ::
       NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Disabled

Tunnel adapter isatap.mm.pl:

Connection-specific DNS Suffix  . : mm.pl
       Description . . . . . . . . . . . : Microsoft ISATAP Adapter #2
       Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::5efe:192.168.1.2%15(Preferred) 
       Default Gateway . . . . . . . . . : 
       DNS Servers . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
       NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Disabled

Oczywiście bez udziału routera a bezpośrednio podiętym pod kompa.
    Liczę na pomoc
  • #14 6045276
    tomaszko
    Poziom 17  
    Prawdopodobnie pokrywają się adresy IP rutera Multimedii i TPlinka (192.168.1.1). Zmień na TPlinku adres IP LAN na 192.168.0.1 i będzie śmigać. Sprawdź też adres IP WAN. W default gateway powinno być 192.168.1.1. Jeśli coś nie tak, to użyj release/renew.
  • #15 6047637
    stefan41
    Poziom 2  
    Wielkie dzięki kolego. Pomogło!
  • #16 6341560
    supersmerf
    Poziom 2  
    Witam ja tez mam neta w multimedi teraz mam modem usb speedtouch podpinam do niego kabelek od telefonu RJ11 a pozniej usb od niego do komputera. Teraz mam laptopa i komputer stacjonarny laptopa chcialbym podlaczyc przez wifi a komputer lanem jaki modem bedzie dzialal u mnie (w multimedi nie chca mi powiedziec jaki mam anex A czy B) mam dynamiczne ip. aby sie polaczyc z netem uzywam nazwy urzytkownika i hasla.Prosze dajcie jakies linki na allegro z routerem ktory bedzie wspolpracowal z moimi komputerami.
  • #17 7260299
    zamormar
    Poziom 1  
    Jedynym zabezpieczeniem w fabrycznym routerze multimedii jest to że dhcp tego routera przydzieli tylko jeden adres IP dostepny w puli czyli jak dobrze pamietam 192.168.1.2 wynika to z ustawien maski czyli nie jest to standard 255.255.255.0 i w takim wypadku mamy dostepne dla klientów adresy od 192.168.1.2 - 192.168.1.254 wiec do rozdzielenie potrzebny byłby tylko switch :) Niestety maska ma postać 255.255.255.252 a przy takim ustawieniu możliwy jest tylko jeden adres klienta 192.168.1.2 . Wystarczy jednak dokupic dowolny router dsl czy wifi i możemy podpiać już praktycznie dowolną ilość komputerów :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru routera WiFi do podziału Internetu z operatora Multimedia na komputer stacjonarny i laptopa. Operator Multimedia stosuje zabezpieczenia polegające głównie na ograniczeniu liczby przydzielanych adresów IP (maską podsieci 255.255.255.252, co pozwala na jeden adres klienta) oraz rejestracji adresów MAC, a nie na modyfikacji TTL pakietów. W praktyce, aby podłączyć więcej urządzeń, konieczne jest użycie routera z funkcją klonowania adresu MAC, co pozwala routerowi „udawać” pojedynczy komputer. Routery takie jak Edimax BR-6104K nie mają WiFi, natomiast Edimax BR-6304WG posiada WiFi, ale nie ma pewności co do obsługi TTL. Router ASMAX BR-604G oferuje możliwość ingerencji w TTL w standardowym oprogramowaniu. Najlepiej sprawdzają się routery z możliwością instalacji alternatywnego firmware’u (np. Linksys WRT54GL z Tomato lub DD-WRT), które umożliwiają łatwą konfigurację TTL, QoS i zwiększenie mocy sygnału WiFi. Problemy z podziałem łącza często wynikają z konfliktu adresów IP routera operatora i routera użytkownika (np. oba na 192.168.1.1), co rozwiązuje zmiana adresacji LAN routera użytkownika (np. na 192.168.0.1). Operatorzy zazwyczaj nie naliczają dodatkowych opłat za podłączenie routera, choć formalnie mogą wymagać zgody i dopłaty za podłączenie wielu komputerów bezpośrednio do modemu. W praktyce wielu użytkowników korzysta z routerów TP-Link (np. TL-WR841ND) i D-Link DI-524, które dobrze współpracują z siecią Multimedia, pod warunkiem prawidłowej konfiguracji. Udostępnianie Internetu z komputera jest możliwe, ale niepraktyczne ze względu na konieczność ciągłego włączania komputera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA