logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć Telewizję na kartę do TV i komputera? Jakie urządzenia wybrać?

ZeeWolf 30 Wrz 2008 11:00 21534 40
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak podłączyć Telewizję na kartę, żeby oglądać ją jednocześnie na telewizorze i komputerze, i jakie urządzenia kupić?

Żeby oglądać Telewizję na kartę jednocześnie na TV i komputerze, najprościej użyć anteny satelitarnej 80–90 cm z konwerterem twin i dwóch niezależnych odbiorników, bo uprawnień nie podzielisz z tunera na kartę w PC [#5584993][#5586689] Na telewizor wystarczy dekoder z obsługą Conax, bo karta TNK działa w dowolnym tunerze z czytnikiem Conax albo gniazdem CI i modułem Conax; nie jest to system parowany z tunerem [#5586508] Do komputera forum polecało karty DVB-S typu SkyStar lub TwinHan, a jeśli karta nie ma czytnika, można dołożyć Phoenix USB i użyć wtyczki CnxCAM; rozwiązanie z CI uznano za droższe [#5584993][#5585674][#5788745][#5807768] Jeśli chcesz rozdzielać sygnał na kilka takich samych tunerów, wskazywano m.in. Linbox, Globo/Opticum, Golden Interstar i Bigsat, ale nie jako sposób na podział na PC [#5585155][#5586566][#5586689]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 5584741
    ZeeWolf
    Poziom 28  
    Ocena: 58
    Witam.
    Interesuje mnie taka telewizja cyfrowa: Telewizja na kartę. Chciałbym dowiedzieć się (w temacie sat jestem zupełnie zielony) co muszę dokupić (domyślam się, że między innymi jakiś splitter i tuner do komputera - ale jakie) i jak podłączyć aby móc oglądać tę telewizję niezależnie na telewizorze i komputerze. Prosiłbym też o podanie w miarę możliwości modeli. Dzięki za pomoc i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5584993
    Doominus
    Poziom 34  
    Ocena: 391
    Karta SAT : SkyStar lub TwinHan.
    Antena 80-90 cm z konwerterem twin (jesli jest podzaił na 2 odbiorniki jeśli na więcej to inne konwertery)
    Interfejs Phoenix > jesli karta Sat mie ma wejścia na karty abonenckie.
    Tuner satelitarny

Podział :
    Łatwy Cyfra+
    Trudny/Niemożliwy Polsat
    Co do N to dokładnie nie weim ale chyba niemożliwy.
    O TVN nic nie wiem.
  • #3 5585151
    DEFFCON
    Poziom 17  
    Ocena: 51
    ZeeWolf napisał:
    Witam.
    Interesuje mnie taka telewizja cyfrowa: Telewizja na kartę. Chciałbym dowiedzieć się (w temacie sat jestem zupełnie zielony) co muszę dokupić (domyślam się, że między innymi jakiś splitter i tuner do komputera - ale jakie) i jak podłączyć aby móc oglądać tę telewizję niezależnie na telewizorze i komputerze. Prosiłbym też o podanie w miarę możliwości modeli. Dzięki za pomoc i pozdrawiam.

Ta tv to system Conax takze nie rozdzielisz tego splitterem jak np.Cyfra
  • Pomocny post
    #4 5585155
    e-n
    Poziom 15  
    Ocena: 19
    Doominus napisał:

Co do N to dokładnie nie weim ale chyba niemożliwy.

Niezupełnie. Starczy kupić tuner z obsługą Conax i wbudowanym spliterem - np. linbox. Istnieje możliwość podzielenia sygnału na 8 takich samych tunerów, z jednej karty.
  • #5 5585483
    ZeeWolf
    Poziom 28  
    Przede wszystkim dzięki za tak szybkie i rzeczowe odpowiedzi.

Znalazłem tuner Linbox 6818 z funkcją splittera Conax. Podobno można do niego podłączyć drugi tuner przez RS232 albo z przelotkami RJ45 (kabel telefoniczny). Rozumiem, że albo do obecnej anteny muszę dokupić i zamontować drugi konwerter (tzw. "zez") lub zakupić nową, z podwójnym konwerterem i podłączyć jeden konwerter do jednego a drugi do drugiego tunera? Większość tunerów do PC w rozsądnej (dla mnie) cenie ma wejścia antenowe i nie bardzo wiem co z tym fantem zrobić.
    Byłbym niezmiernie wdzięczny, gdyby ktoś mógł przedstawić obrazowy schemacik połączeń od samej anteny, bo trochę się gubię.

Z tunerów do PC z wejściem na kartę abonencką znalazłem Twinhan DTV Sat-CI DVB-S, który podobno umożliwia
    Cytat:
    Jednoczesne oglądanie i nagrywanie różnych kanałów z tego samego transpondera
    ale podejrzewam, że jest to realizowane jak podgląd kanałów w zwykłych tunerach TV do PC - bardzo szybkie przełączanie między wybranymi kanałami (widać to dobrze gdy zwiększa się liczbę podglądanych jednocześnie kanałów). No i co ważniejsze, jak poradzić sobie w tym przypadku - tuner "host" w PC a tuner "klient" zwykły, mając tylko jedną kartę abonencką?

Dzięki z góry za odpowiedzi i cierpliwość :).
  • Pomocny post
    #7 5585984
    Macosmail
    Poziom 35  
    Ocena: 863
    ZeeWolf napisał:

Z tunerów do PC z wejściem na kartę abonencką znalazłem Twinhan DTV Sat-CI DVB-S, który podobno umożliwia
    Cytat:
    Jednoczesne oglądanie i nagrywanie różnych kanałów z tego samego transpondera
    ale podejrzewam, że jest to realizowane jak podgląd kanałów w zwykłych tunerach TV do PC - bardzo szybkie przełączanie między wybranymi kanałami (widać to dobrze gdy zwiększa się liczbę podglądanych jednocześnie kanałów).

Witam. Karta DVB-S (software) do PC potrafi wyświetlić jeden program, a nagrywać drugi jeżeli znajdują się na tym samym transponderze. Mało tego taka karta potrafi wyświetlić jednocześnie wszystkie programy jakie znajdują się na transponderze w oddzielnych okienkach oczywiście z pełną płynnością i dzwiękiem i nagrywać dowolny z nich, ograniczeniem może być jedynie wydajność komputera. Aha i jeszcze jedno Kolega piszący, że karty z wejściem CI to drogie rozwiązanie ma rację bo do tego trzeba dokupić jeszcze moduł z Conaxem. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 5586310
    DEFFCON
    Poziom 17  
    Nie bedziesz mial wszystkich kanalow te sam system conax cas7 co w tv N kilka kanalow niestety ale nie dziala i nie pomoze tutaj zaden modul czy tuner conax gdyz sa sparowane z tunerem.
    Podstawowe kanaly oczywiscie bedaq dzialac jelsi beda all w prepaid to musza zrobic tak aby zaden z nich nie byl parowany z tunerem i wtedy bedzie dzialac poprawnie.
  • REKLAMA
  • #9 5586429
    piasek1990
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    Doominus napisał:

Trudny/Niemożliwy Polsat

to w koncu trudny czy niemozliwy? bo chcialbym sobie podzielic.. ;]
  • #10 5586446
    pajo21
    Poziom 35  
    Ocena: 173
    piasek1990 napisał:
    Doominus napisał:

Trudny/Niemożliwy Polsat

to w koncu trudny czy niemozliwy? bo chcialbym sobie podzielic.. ;]

Trudny.
    Trzeba spełnić kilka warunków.Najważniejszy musimy mieć tuner polsatu z którego można wyciągnąć boxkey(stare sagemy,samsungi 7000 i thomsony)
  • #11 5586455
    piasek1990
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    czyli podział na moim echostarze nie wyjdzie?? ;/
  • #12 5586486
    ZeeWolf
    Poziom 28  
    No cóż - tak czy siak za kilka dni nabędę zestaw tej telewizji, wtedy będę mógł Wam napisać coś więcej o tym (choćby model tunera z zestawu). Póki co zadowolę się jednym odbiornikiem (TV), ale temat uważam wciąż za otwarty.
    Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i zaangażowanie.
  • #13 5586508
    Macosmail
    Poziom 35  
    DEFFCON napisał:
    Nie bedziesz mial wszystkich kanalow te sam system conax cas7 co w tv N kilka kanalow niestety ale nie dziala i nie pomoze tutaj zaden modul czy tuner conax gdyz sa sparowane z tunerem.
    Podstawowe kanaly oczywiscie bedaq dzialac jelsi beda all w prepaid to musza zrobic tak aby zaden z nich nie byl parowany z tunerem i wtedy bedzie dzialac poprawnie.

Będzie mógł oglądać wszystko co ma do zaoferowania ta TV. To nie jest N-ka i karty nie są parowane z tunerem. Gdyby tak było nie sprzedawali by samych kart. Ten dekoder Technisata to tylko opcja za 199zł, a sama karta działa na dowolnym dekoderze z czytnikiem systemu Conax lub gniazdem CI i modułem Conax. Pozdrawiam.
  • #14 5586544
    DEFFCON
    Poziom 17  
    Dokladnie tak jak pisalem jesli bedzie prepaid to mozna ogladac na kazdym tunerku z modulem lub softem pod conax.
  • Pomocny post
    #15 5586566
    pajo21
    Poziom 35  
    Tunery (conax) posiadające możliwość podziału karty na kilku klientów to Globo/opticum i Golden Interstar.
    Tanim tunerem jest też nowo wprowadzony Bigsat.
  • #16 5586623
    Macosmail
    Poziom 35  
    DEFFCON napisał:
    Dokladnie tak jak pisalem jesli bedzie prepaid to mozna ogladac na kazdym tunerku z modulem lub softem pod conax.

Już jest i już od jakiegoś czasu ludzie kupują. Pozdrawiam.
  • #17 5586675
    ZeeWolf
    Poziom 28  
    Ale ze mnie lapa, nie doczytałem o tym, że tuner w zestawie to opcja... :D
    Czyli np. Linbox 6818 sprawdzi się w moim planie rozdziału na TV i PC? A co z podłączeniem?
  • Pomocny post
    #18 5586689
    pajo21
    Poziom 35  
    Nie podzielisz uprawnień z tunera na kartę w PC.
    Można tylko łączyć takie same tunery np linbox-linbox,globo-globo,GI-GI.
  • REKLAMA
  • #19 5589764
    lukkas
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    a ferguson fx 6600 obsłuzy te karte?
  • #22 5605791
    pala22
    Poziom 25  
    Ocena: 23
    stas256 napisał:
    tu jest przepis na z pc a jesli da sie to uruchomić na pc to myśle ze nie bedzie problemu z udostepnieniem uprawnien na tuner
    http://arena-jb.dl.interia.pl/

ale musi chodzić komp
    może lepiej kupić dbox-a i postawić serwer karty na tunerze mniej prądu i ciszej pracuje.
  • #23 5607605
    Tomasz
    Poziom 18  
    Ocena: 29
    Zdaje się, że spliter smartwi obsługuje conax, więc powinien działać z TV na kartę:idea:
  • #24 5624166
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 481
    Tak, Smart Wii podobno bez problemu rozdziela TNK.
  • #25 5643633
    ghost73
    Poziom 2  
    Ocena: 5
    to w końcu już nie wiem czy TV na kartę zadziała przez Phoenixa z tunerem Techni Sat Sky Star 2 USB?
    Jeśli tak to czy potrzebne jest specjalne oprogramowanie, ustawienia?
    Z góry dziękuje za pomoc
  • #26 5732574
    xentro
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Jak najbardziej zadziała, musisz tylko pobrać wtyczkę ConaxCAM. Link masz wyżej lub tutaj.
  • #27 5749431
    crism1
    Poziom 1  
    Mam pytanko, jeżeli mam wbudowany w telewizor tuner dvb-t i chciałbym oglądac tv na kartę czy musze mieć antene sat. prosze o pomoc bo jestem w tym zielony.:|
  • #29 5788123
    zyga8
    Poziom 2  
    Jeszcze wracając do tematu kart DVB i TnK... Mam Skystara 2(na PCI). Czy kupując do tego coś takiego: PHOENIX USB i instalując wtyczki będę mógł oglądać Tnk na moim DVB Dream?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy podłączenia i rozdzielenia sygnału Telewizji na kartę (TNK) na telewizor i komputer. Aby odbierać TNK, potrzebna jest antena satelitarna (80-90 cm) z konwerterem twin lub quad w zależności od liczby odbiorników. System zabezpieczeń to Conax, co utrudnia prosty podział sygnału splitterem, jak w Cyfrze+. Rozwiązaniem są tunery z wbudowanym splitterem Conax, np. Linbox 6818, umożliwiające podłączenie kilku tunerów (do 8) do jednej karty. Do komputera polecane są karty DVB-S z czytnikiem kart abonenckich oraz interfejsem Phoenix, jeśli karta nie ma slotu CI. Oprogramowanie do obsługi Conax to m.in. wtyczka CnxCAM. Podział uprawnień między różne tunery wymaga, by wszystkie obsługiwały Conax i były tego samego typu (np. Linbox-Linbox, Globo-Globo). Popularne tunery z obsługą Conax to Ferguson FX-6600, Ferguson FX-7600, Globo, Opticum, Golden Interstar oraz Bigsat. Do rozdzielenia sygnału można użyć splitterów Smart Wii lub dedykowanych splitterów Conax. W przypadku komputerów karta DVB-S pozwala na jednoczesne oglądanie i nagrywanie programów z tego samego transpondera. Do instalacji na kilku odbiornikach potrzebne są dodatkowe tunery z obsługą Conax oraz odpowiednie konwertery (twin lub quad). Wbudowany tuner DVB-T w telewizorze nie wystarczy, potrzebny jest tuner satelitarny DVB-S. Podsumowując, komplet do rozdzielenia TNK to antena satelitarna z konwerterem twin/quad, tuner z obsługą Conax (np. Linbox 6818, Ferguson FX), ewentualnie interfejs Phoenix do kart bez slotu CI, splitter Conax oraz oprogramowanie z wtyczką CnxCAM.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA