logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Passat B5 brak napięcia na lampkach wnętrza i bagażnika, bezpieczniki OK

Artur Jurkiewicz 30 Wrz 2008 20:19 17263 9
REKLAMA
  • #1 5586354
    Artur Jurkiewicz
    Poziom 14  
    Ocena: 78
    Brak podświetlenia wnętrza i spodu drzwi oraz oświetlenia bagażnika Passata B5. Sprawdziłem, że brakuje napięcia na lampkach. Sprawdziłem bezpieczniki i moduł komfortu /bez zarzutu/. Podłączenie pod komputer nic mi nie wyjaśniło. Miałem dziś za mało czasu aby drążyć problem. Może któryś z kolegów miał taką usterkę. Liczę na sugestie będzie mi łatwiej.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5586762
    cardiag
    Poziom 30  
    Ocena: 565
    zielenieja przewody na progu po stronie kierowcy
  • REKLAMA
  • #3 5589814
    Artur Jurkiewicz
    Poziom 14  
    Ocena: 78
    Sprawdziłem to także. Jest ok. Miałem taki przypadek że odłamki pobitej szyby naruszyły izolację i wilgoć zjadała kabel od wew. Dziękuje za sugestie ale nie to.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 5662998
    suchor-t
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Zerknij kolego sobie na kable czerwono czarne na wielozłącze tam może tkwic problem , u mnie było to samo i pomogło. Jak nie to zdejmij boczek ze słupka i sprawc napięcie jakie idzie do kalbla zasilającego główną lampkę w podsufitce z przodu, jak jest ciskie napięcie to szukaj po kablach . Jest jeszcze jedna opcja doprowac z pod bezpiecznika odpowiadającego za podświetlanie bezpośrednio prąd do lampki głównej , powinno zadziałac, jeżeli zadziała to znaczy że za małe napięcie idzie od modułu komfortu, sprawdz dokłądnie kable czerwono-czarne.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 5665425
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4427
    Zrywaj kolego izolację i zobacz te połączenia, to jednak będzie to. Miałem kilka takich przypadków, jeden raz była winna kostka w module. A wyglądało wszystko na super sprawne.
  • #6 5877890
    scrk
    Poziom 2  
    Kolego masz walniete mikrostyki lub zimne luty w zamku.

Trzeba rozebrać i polutować ewentualnie wymienić mikrostyki
  • #7 5878463
    bbaattman
    Poziom 16  
    Ocena: 174
    ja rowniez opowiadam sie za kabelkami do boxu pod siedzeniem kierowcy
  • #8 5879749
    Jurek220
    Poziom 31  
    Ocena: 253
    Kabelki w tym modelu to pewno standart,a kostka do modułu pewno też skorodowana zdemontuj i sprawdz.Miałem taki przypadek że oprucz twoich usterek niechodziły jeszcze szyby i lusterka.W tym przypadku kostka od modułu była skorodowana.Po przeczyszczeniu wszystko wruciło do normy.Co do oświetlenia bagażnika często pada wyłącznik w zamku od klapy.Musisz zdemontować plastik,by sie dostać do niego.
    Pozdr.
  • #9 10141465
    lukanio905
    Poziom 2  
    Ocena: 7
    witam moj problem jak wiekszosc tutak to znaczy brak oswietlenia w kabinie po dluzszym przegladaniu postow postanowielm zajrzec do modulu komfortu, na progu o kierowcy byly sparcaile i przerwaly sie kabeli czerwono bialem oje pytanie brzmi czy to jest tak usterka???? prosze o szybka odpowiedz
  • #10 10141861
    Jurek220
    Poziom 31  
    Ocena: 253
    Niestety taka przypadłość tych pasków,która się ciągle powtarza.
    Pozdr.

Podsumowanie tematu

✨ W Passacie B5 występuje problem z brakiem napięcia na lampkach wnętrza i bagażnika mimo sprawnych bezpieczników i modułu komfortu. Przyczyną mogą być uszkodzone lub skorodowane przewody, zwłaszcza czerwono-czarne na wielozłączu oraz przewody na progu po stronie kierowcy. Zaleca się sprawdzenie izolacji kabli, połączeń oraz kostek modułu komfortu, które mogą być skorodowane lub mieć zimne luty. Częstą usterką jest także uszkodzony wyłącznik oświetlenia bagażnika w zamku klapy. Wskazane jest rozebranie elementów, polutowanie mikrostyków lub wymiana uszkodzonych części. Problemy z przewodami czerwono-białymi na progu kierowcy są typowe dla tego modelu i mogą powodować przerwy w obwodzie oświetlenia wnętrza.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA