logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Passat B5 - awaria alarmu, szyb, lusterek i oświetlenia wewnętrznego

greg2301 13 Kwi 2007 19:07 10988 10
REKLAMA
  • #1 3784411
    greg2301
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    witam wszystkich. od jakiegos czasu mialem problem w passacie z alarmem szybami lusterkami i swiatelkiem wewnetrznym, czasem to wszystko razem przestawalo mi dzialac, ale po chwili bylo w porzadku. teraz juz od kilku dni nie dziala mi zadna z tych rzeczy, i nie wiem gdzie moze byc problem. bezpieczniki sa ok. dziekuje
  • REKLAMA
  • #2 3784448
    zwirek1
    Poziom 30  
    Ocena: 306
    witam
    szukaj brązowego przewodu dokładnie masy
    najprawdopodobniej załamany
    pzdr
  • #3 3784488
    greg2301
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    ok dzieki wielkie, a wiesz dokladnie w ktorym miejscu? przy bezpiecznikach?
  • REKLAMA
  • #4 3784581
    adamo
    Poziom 21  
    Ocena: 146
    Witam pod nogami kierowcy szukaj modułu komfortu częsta przypadłosc zawilgocony i sprawdz wiązke przewodów na lewym progu Pzdr
  • #5 3785544
    elfi8
    Poziom 12  
    Ocena: 22
    Dokładnie! Podnieś wykładzinę po stronie kierowcy do góry. W plastikowym pudełku jest moduł komfortu. Odepnij kostkę i zobacz czy styki nie są ugnite. Jeśli tam będzie dobrze, sprawdź instalację od modułu do progu. Szczególnie węzły połączeniowe! Tam zwykle są problemy. Powodzenia:!:
  • #6 6227661
    sapierun
    Poziom 10  
    Witam mam dokładnie ten sam problem,sprawdzałem modół konfortu i kable jest OK a itak niedziała.co robić
  • #7 6228625
    yarecky3
    Poziom 15  
    Ocena: 48
    Proponuję miernik w rękę i sprawdzić przewody zasilające i masę od i do modułu komfortu. U mnie kiedyś przerwał się przewód zasilający (cienki czerwony) a przerwał się w środku tak, że nie było widać przerwy od zewnątrz.
    Z tym, że miałem o tyle ułatwioną sytuację, że kiedyś jakoś przez przypadek nacisnąłem nogą na wykładzinkę (bliżej siedzenia niż pedałów) i oświetlenie wnętrza zaczęło szaleć. Stąd miałem pewność, że to przewody akurat w tym miejscu.
    Więc polecam posprawdzać połączenia.
    pozdrawiam i powodzenia
  • REKLAMA
  • #8 6229142
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4418
    Witam, na temat komfortu w b5 było tyle,że można magisterkę albo doktorat napisać, użyj funkcji szukaj albo zapraszam do siebie. Cork.
  • REKLAMA
  • #9 7774673
    wodnikuss
    Poziom 2  
    witam

na szybko przedstawię problem:

po wyłączeniu samochodu i zamknięciu go nie gasną światła postojowe po stronie pasażera.
    wymieniałem obie spalone żarówki - po tej stronie, przy wymianie zauważyłem, że nowe nie gasną w ogóle jak samochód niema kluczy w stacyjce i ma wył światła.
  • #10 7774812
    trans-serwis
    Poziom 39  
    Ocena: 2253
    Dźwignia kierunkowskazu jest wtedy w pozycji środkowej?

Podsumowanie tematu

✨ W Passacie B5 występuje problem z awarią alarmu, szyb, lusterek oraz oświetlenia wewnętrznego, które przestały działać jednocześnie mimo sprawnych bezpieczników. Zaleca się sprawdzenie brązowego przewodu masy, który może być uszkodzony lub przerwany. Kluczowym elementem jest moduł komfortu umieszczony pod wykładziną po stronie kierowcy, w plastikowym pudełku pod nogami. Należy odłączyć kostkę modułu i skontrolować styki oraz wiązkę przewodów, szczególnie węzły połączeniowe na lewym progu, gdzie często dochodzi do zawilgocenia i uszkodzeń. Wskazane jest użycie miernika do sprawdzenia przewodów zasilających i masy od i do modułu komfortu, gdyż przerwy w cienkich przewodach mogą być niewidoczne na pierwszy rzut oka. Dodatkowo zgłaszano problem z niegasnącymi światłami postojowymi po stronie pasażera, mimo wymiany żarówek i wyłączonego zapłonu, co może być związane z pozycją dźwigni kierunkowskazu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA