logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uzyskać dostęp do procesorów Blaupunkt na Motoroli SC 401 686 CFU2?

zenon75 06 Mar 2004 03:13 3264 9
REKLAMA
  • #1 533855
    zenon75
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    Mam radyjko Blaupunkt Alfa 937 HIGH 7 649 378 316
    Made in Portugal
    na procku Motoroli SC 401 686 CFU2
    8 925 904 780
    oraz
    Blaupunkt VW Seat Scala 7M7 035 186
    też Portugal
    na procku 8 925 904 614
    F11-14A00LW
    Będę wdzięczny za info czym dobrać się do procków i opis połšczeń trybu serwisowego i czytnika
  • REKLAMA
  • #2 534063
    edziu
    Poziom 29  
    Ocena: 181
    poczytaj starsze posty tam jest wszystko napisane
    co i jak
    a najlepiej zanieś do radio code
    zapłacisz pare dyszek ale radio bedzie grało a motorole nie sztuka uwalić
  • REKLAMA
  • #3 534143
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1327
    No tak - teraz przynajmniej świeci CANCHECK. Potem będzie tylko ciemność. A radio nie jest najłatwiejsze ale da się zrobić.
  • #4 537038
    zenon75
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    Dziękuję Edziu! Poszukam i podejmę decyzję jak zawsze-robić czy odpuścić.Wbrew sarkazmowi Djlj24 nie uwaliłem do tej pory ani jednego proca-co nie przeczę może się przytrafić w każdej chwili.

Tam u góry pisze "raczkujęcy użytkownik" a nie raczkujący adept WIELKIEJ NIEWIADOMEJ.
    Nie traktuj Djlj wszystkich "raczkujących" tak jakby nosili za Tobą nocnik.
    Skoro twierdzisz że da się zrobić-to już połowa sukcesu.

Obu Wam Panowie jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie.
  • REKLAMA
  • #5 537216
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 914
    Nie dziw się że jest trochę wiedzy którą każdy trzyma dla siebie. Co po niektorzy z tego żyją i nie chcą by za ten temat brało się każde dziecko.
    Ale i w takich postach jak Leszka mozesz znaleść ważna informację nieco ukrytą. W tym przypadku było to o CANCHECK. Mam nadzieję że chociaż wiesz co to znaczy. Chyba lepiej tak niż jakieś inne dziecko miało Ci naopowiadać jakiś niesprawdzonych bzdur którymi uszkodzisz tylko radio. Jest wielu chętnych na łatwy przepis by zarabiać ale mało kto do tej wiedzy dorósł.
    A na razie dobrze przynajmniej opisałeś modele radii ;)

SławeK
  • #6 537545
    djlj24
    Spec od car audio
    Zenon nie czuj się urażony. Trafiłeś na forum, które ostatnio prezentuje niski poziom. Aby pewne informacje nie ciekły to wiele osób nie podaje nic tutaj.
    Co do radia na motoroli - to radio dla znawców też jest banalnie proste - problem w tym, że trzeba wiedzieć jak go podejść. A to bez wiedzy to nie jest prosta sztuka.
    Z kodów się nie żyje, kody się robi przy okazji. Żyje się z napraw - często po "fachowcach". Ostanio na serwsie widziałem 2 radia po próbie naprawy. Klienci twierdzili "na elektrodzie ktoś im napisał". Serio.
  • #7 538143
    marx232
    Poziom 14  
    Ocena: 46
    Poziom jest niski bo i odpowiedzi dziwne ! Niektórzy piszą żeby ich paseczek był bardziej czerwony i punkciki leciały a wiedza zaczerpnięta z elektrody a nie z praktyki.Wracajac do sprawy :
    1- masz tam pa8 zmień kwarc, uwolnij 25 noge i odczytaj zawartośc pamięci proca jak Ci się to uda to podam Ci na forum co zmienic i jak żeby nie wołało CANCHECK .
    2- odczytaj SPI 160 i też to wrzuc na forum a kod poda Ci prawie każdy
    Większoś liczy go kalk. ale trzeba wiedziec że myli 8 z 9
    Do roboty :D
  • REKLAMA
  • #8 538429
    djlj24
    Spec od car audio
    Frogone - czy nie powaliło się Tobie coś z tą 8 i 9? To Fiat nie VW bo każdy nawet mało robiący wie, że Fiat i Alfa Romeo ma kod z cyframi od 1 do 6.
    Druga sprawa jak coś wiesz to podaj koledze na PW a nie drzyj się na pełną japę bo Ci wrona wpadnie. Sorry, że tak brutalnie ale jakbyć miał IQ na normalnym poziomie to byś pomyslał zanim coś napiszesz. A gdzie w tym radiu znalałeś SPI to nie wiem.
    A radyjek z CANCHECK zrobiłem już z 10. Głównie pod autka bez przeciągniętej linii CAN - taniej da się to zrobić niż kupować moduł CAN-Radio i kablować autko. I tak do innego autka się nie nadaje niż go zrobili (alfa 146 i 156 - różne, fiaty - różne).
    Kolejna sprawa - napisałeś co wiedziałeś a wiesz niewiele.
  • #9 538698
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 869
    Proponuję więcej konkretów a mniej epitetów. Proszę nie krytykować się wzajemnie, poniewaz pogarsza to atmosferę na forum. Przypominam że każdy ( raczkujący czy spec ) pisze tu na swoja odpowiedzialność jednakże poziom wiedzy nie powinien być poddawany krytyce publicznej, do tego celu jeśli trzeba, proszę użyć PW. W przypadkach ekstremalnych (porada doprowadzi do uszkodzenia, porada jest zagrożeniem bespieczeństwa użytkownika itd) proponuje post raportować niebieskim przyciskiem.
  • #10 539014
    marx232
    Poziom 14  
    Ocena: 46
    Wysłany: Pon Mar 08, 2004 10:55 pm Temat postu: Blaupunkt na Motoroli

--------------------------------------------------------------------------------

Frogone - czy nie powaliło się Tobie coś z tą 8 i 9? To Fiat nie VW bo każdy nawet mało robiący wie, że Fiat i Alfa Romeo ma kod z cyframi od 1 do 6.
    Druga sprawa jak coś wiesz to podaj koledze na PW a nie drzyj się na pełną japę bo Ci wrona wpadnie. Sorry, że tak brutalnie ale jakbyć miał IQ na normalnym poziomie to byś pomyslał zanim coś napiszesz. A gdzie w tym radiu znalałeś SPI to nie wiem.
    A radyjek z CANCHECK zrobiłem już z 10. Głównie pod autka bez przeciągniętej linii CAN - taniej da się to zrobić niż kupować moduł CAN-Radio i kablować autko. I tak do innego autka się nie nadaje niż go zrobili (alfa 146 i 156 - różne, fiaty - różne).
    Kolejna sprawa - napisałeś co wiedziałeś a wiesz niewiele

Popatrz na post Zenka czego dotyczył i jakich radioodbiorników. 2 radia i były dwie odpowiedzi z mojej strony.Jedno to fiat drugie to seat .
    W alfie trzeba modyfikowa zawartośc pamięci procka i tyle a w seacie odczytac pamiątkę i albo kalkulatorem albo,, na pieszo" ustalic kod radia.
    Kalkulator czasami się myli a w kodzie mogą byc trzy 8 od 0000 do 1999
    /mowa o dostępnym na forum CalcGen/ Taka była moja odpowiedz i tyle
    co w niej było niezrozumialego ??

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy dostępu do procesorów Motorola SC 401 686 CFU2 stosowanych w radiotelefonach Blaupunkt Alfa 937 HIGH oraz Blaupunkt VW Seat Scala. Poruszono kwestie odczytu pamięci procesora, w tym uwolnienia linii 25 i wymiany kwarcu, co umożliwia odczyt zawartości i modyfikację oprogramowania w celu wyeliminowania błędu CANCHECK. Wskazano, że dostęp do procesorów wymaga specjalistycznej wiedzy i doświadczenia, a niektóre informacje są celowo chronione przez ekspertów. Zwrócono uwagę na różnice w kodach zabezpieczeń między markami (Fiat, Alfa Romeo vs VW) oraz na konieczność ostrożności przy podejmowaniu prób naprawy, aby nie uszkodzić radia. Podkreślono, że kody można wygenerować na podstawie odczytanych danych, a naprawy często dotyczą usuwania błędów po nieudanych próbach serwisowych. Dyskusja zawiera także apel o kulturę wypowiedzi i unikanie publicznej krytyki na forum.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA