logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować timer NE555 z możliwością odświeżania czasu zliczania?

JarekŻ. 02 Paź 2008 13:46 3108 8
REKLAMA
  • #1 5591419
    JarekŻ.
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Witam
    Chciałbym zbudować timer oparty na układzie NE555 pracujący jako generator monostabilny z małym usprawnieniem. Usprawnienie polegałoby na tym iż w czasie pracy timera i upływu czasu można by było ten czas odświeżać w trakcie zliczania. To znaczy że timer by liczył jeszcze raz od początku ten sam czas bez przerywania.
    Po analizie wiem że nóżka 4 NE555 odpowiadająca reset-owi odpada gdyż wtedy timer by się zatrzymał.
    Zastanawiałem się czy przypadkiem nie rozładowywać w trakcie pracy kondensatora dołączonego między nóżką 6 a masą układu tak aby nie pozwolić mu dojść do 2/3 napięcia zasilającego które wtedy powoduje na wyjściu stan niski.
    Czy znacie jakiś sposób na to aby ten układ użyć w ten sposób jak napisałem.
    Oczekujący pomocy
    Jarek
  • REKLAMA
  • #2 5591441
    prezeswal
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 177
    JarekŻ. napisał:

Po analizie wiem że nóżka 4 NE555 odpowiadająca reset-owi odpada gdyż wtedy timer by się zatrzymał.

To nie tak, p.4 jest wejściem, a nie wyjściem i "pojawia się" na niej poziom, który zewnętrznie wymusisz :D

Opcję regeneracji impulsu wyjściowego ma np. 74123
  • #3 5591465
    JarekŻ.
    Poziom 12  
    Dzięki za informację ale czy możesz mi podsunąć jakiś schemat który dałby tą regenerację czasu timera.

Z góry dziękuję
    Jarek
  • REKLAMA
  • #4 5591492
    prezeswal
    Proszę bardzo:
    Jak zbudować timer NE555 z możliwością odświeżania czasu zliczania?

W technologii CMOS może to być np.4093.
    Przy dodatnich impulsach wyzwalających trzeba odpowiednio połączyć R1, C1 i D1.
    Pozdrawiam

Ps. aplikację 74123 znajdziesz w katalogach :D
  • #5 5591549
    Bonkot
    Poziom 39  
    Ocena: 93
    prezeswal napisał:
    JarekŻ. napisał:

To nie tak, p.4 jest wejściem, a nie wyjściem i "pojawia się" na niej poziom, który zewnętrznie wymusisz :D

Witam
    Ani ty, ani "prezeswał" nie macie racji. Przeczytaj sobie TU o funkcji jaką pełni nóżka 4 w układzie. Przecież wystarczy, że na tą nóżkę podasz przez ułamek sekundy stan niski, a będziesz miał to co chcesz.
    Pozdrawiam.
  • #6 5591556
    JarekŻ.
    Poziom 12  
    Dziękuję bardzo za pomoc.
    Coś z tego złożę i dam znać jak działa.
    Jarek
  • REKLAMA
  • #7 5591589
    prezeswal
    prezeswal napisał:
    p.4 jest wejściem, a nie wyjściem

W całości to podtrzymuję :D
  • REKLAMA
  • #8 5591602
    JarekŻ.
    Poziom 12  
    To i ja wiem. I nie napisałem tego w moim zapytaniu.
    Nóżka 4 służy jedynie do kasowania czasu timera i jest to tzw RESET.
  • #9 5591626
    prezeswal
    Bonkot napisał:

Ani ty, ani "prezeswał" nie macie racji.

Dlatego też mój post nie do ciebie był adresowany :D

ps. nieprawdą jest także to, że jeżeli wyzerujesz układ na ułamek sekundy, to będziesz miał to, co chcesz :!:

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy timera monostabilnego opartego na układzie NE555 z możliwością odświeżania czasu zliczania bez przerywania pracy. Autor pyta o metodę, która pozwoliłaby na restartowanie odliczania w trakcie trwania impulsu, wykluczając użycie nóżki 4 (RESET), gdyż powoduje ona zatrzymanie timera. W odpowiedziach wskazano, że nóżka 4 jest wejściem resetu i wymuszenie na niej stanu niskiego faktycznie zeruje timer, ale nie realizuje płynnego odświeżania czasu. Zaproponowano alternatywne rozwiązania, m.in. zastosowanie układu 74123, który posiada funkcję regeneracji impulsu wyjściowego, oraz układy CMOS, np. 4093, z odpowiednim doborem elementów R, C i D do sterowania impulsami wyzwalającymi. Dyskusja podkreśla, że odświeżanie czasu w NE555 wymaga bardziej zaawansowanego podejścia niż prosty reset, a rozładowywanie kondensatora między nóżką 6 a masą może być niewystarczające lub problematyczne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA