logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer nie uruchamia się, piszczy, problem z płytą GIGABYTE GA-M61P-S3?

Andre_ESP 04 Paź 2008 13:55 1285 4
REKLAMA
  • #1 5597704
    Andre_ESP
    Poziom 2  
    Witam!

Od jakiegoś czasu mój komputer zaczął dziwnie piszczeć i dioda "Power" pulsowała. Myślałem ze to nic, może jakieś kable źle podpięte, ale wczoraj piszczało dalej to go otworzyłem i popatrzyłem. Okazało się ze to było urządzenie FreeZone które steruje prędkością wentylatora na Procesorze, a ja ustawiłem w Bios-ie żeby sam sobie ustawiał prędkość.

Wiec zadowolony odpalam komputer nic nie piszczy ani nic. Lecz kiedy wróciłem wieczorem do domu, mama mi powiedziała ze coś dziwnie piszczy w moim pokoju. Okazało się że to znowu komputer. Wyłączyłem go i jak się wyłączał to obraz na monitorze się zwalił.

I teraz jak się włącza komputer to monitor nie reaguje, HDD(Seagate Barracuda 7200.10) i klawiatura tez nie.

Komputer kupiony w Polsce, przy transporcie trochę uszkodzony, możliwe ze MotherBoard(GIGABYTE GA-M61P-S3) jest uszkodzony, ponieważ zasilacz został zmieniony na Anbyte 500W.

Czytałem na rożnych Forach o problemach tego typu i próbowałem rożnych sposobów, jednak żaden nie działał. Resetowałem BIOS, itd.
  • REKLAMA
  • #2 5597992
    Gregory_bg
    Poziom 26  
    Ocena: 80
    Konfigurację komputera trzeba "wyczarować" :(
    Co znaczy "przy transporcie uszkodzony"?
    Pytanie co piszczy/ało?
  • REKLAMA
  • #3 5598032
    Andre_ESP
    Poziom 2  
    Co potrzebujesz wiedzieć o komputerze?

Podczas transportu komputer został upuszczony, rzucony, lub coś w tym stylu. Obudowa z twardego metalu się wygięła, RAM i karta graficzna z PCI Express wypadły i się połamały lub poodpadały elementy. A zasilacz w nieznanym stanie, wiec kupiłem nowy.

A co do piszczenia to wydaje mi się że to było to urządzenie kontrolujące wentylator na CPU.
  • REKLAMA
  • #4 5598052
    Gregory_bg
    Poziom 26  
    Ocena: 80
    Może i być płyta uszkodzona nawet jak kiedyś była sprawna skoro zasilacz nowy jest. Ja bym każdy element sprawdził na "pewnej płycie" po takim upadku uszkodzić się wiele mogło. Obstawiam przy sprawdzeniu każdej części w celu wyeliminowania wadliwego podzespołu.
  • #5 5598083
    Andre_ESP
    Poziom 2  
    W poniedziałek jak znajomy otworzy sklep pójdę i sprawdzę wszystkie części. Jest taka możliwość że płyta uszkodzona bo jak komputer przyjechał to też nie działał, ten sam problem nie włączał się monitor ani klawiatura.
REKLAMA