logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podciągnąć linkę sprzęgła w Seat Cordoba 1997 1.6 75KM?

cordoba_2004 04 Paź 2008 21:06 12289 7
REKLAMA
  • #1 5599252
    cordoba_2004
    Poziom 27  
    Ocena: 361
    Witam
    Sprawa dotyczy Samochodu
    Seat Cordoba SE , rok produkcji 1997 ( ale pasują do niej części z 1996 roku, czyli jak by przejściówka to jest no nie wiem )
    Symbol silnika 1F, pojemność 1600 cm, moc 75KM, przebieg 150 000 i tyle mam bo mam ją od nowości)
    Sprzęgło nie było wymieniane. Styl jazdy spokojny bez jazdy na półsprzęgle.

Problem mam taki, że sprzęgło bierze u samej góry, samochód nie ma żadnych innych dziwnych objawów typu ślizganie pod górkę itd.
    Chciał bym podciągnąć linkę żeby brał troche niżej. Szukałem tam linku jakiegoś naciągu ale nic nie znalazłem. Czy jest tam jakiś mechanizm umożliwiający takie podciągnięcie sprzęgła? Jak to zrobić
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5599262
    bobik12
    Poziom 14  
    Ocena: 54
    mechanizm jest na lince(samoregulator) i nie ma możliwości regulacji.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 5599279
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2093
    One tak mają
  • #4 5599346
    cordoba_2004
    Poziom 27  
    Ocena: 361
    a nie jest czasem tak, że ten samoregulator się zaciął ?
    linki do hamulca ręcznego zardzewiały całkowicie
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 5622103
    goldiziom
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    ja mam seata z 2000 roku i miałem tak samo wystarczyło popuścić nakrętke na końcu linki i wszystko jest okej
  • #7 6103606
    Denis79
    Poziom 1  
    Mam pytanie odnośnie tej linki wlasnie wymienialem sprzeglo i teraz nie moge zamontowac tej linki bo sie zrobila zakrutka!! jest jakas opcja wyregolowac ten samonapinacz???
  • #8 6104209
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3468
    Denis79 napisał:
    Mam pytanie odnośnie tej linki wlasnie wymienialem sprzeglo i teraz nie moge zamontowac tej linki bo sie zrobila zakrutka!! jest jakas opcja wyregolowac ten samonapinacz???

Powinno się ją spinać przed wymontowaniem. Teraz możesz zrobić tak: trzymasz jedną ręką za koniec linki a drugą za dolną część samonapinacza, ktoś inny w tym czasie naciska na pedał sprzęgła i puszcza go, samonapinacz po tym powinien dać się bez większego oporu "złożyć", jak nie to spróbuj jeszcze raz.

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie Seat Cordoba SE z 1997 roku z silnikiem 1.6 75KM sprzęgło zaczyna działać u samej góry pedału, co użytkownik chce skorygować poprzez podciągnięcie linki sprzęgła, aby sprzęgło zaczęło działać niżej. W modelu tym zastosowano linkę ze zintegrowanym samoregulującym mechanizmem napięcia (samoregulatorem), który nie posiada możliwości manualnej regulacji. W przypadku zacięcia samoregulacji lub uszkodzenia linki sprzęgło zwykle nie wysprzęgla prawidłowo. W podobnych modelach Seat z lat 1996-2000 możliwe jest wyregulowanie linki poprzez poluzowanie nakrętki na końcu linki, co pozwala na dostosowanie napięcia. Przy problemach z samonapinaczem zaleca się jego odpowiednie złożenie poprzez jednoczesne trzymanie linki i części samonapinacza oraz naciskanie i puszczanie pedału sprzęgła, co powinno umożliwić prawidłowe działanie mechanizmu. Wymiana sprzęgła i linki wymaga ostrożności, aby uniknąć zakręcenia linki i problemów z montażem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA