logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować WiFi w Amilo Pi 1505 z Neostrada Livebox na XP SP2?

kamil22011 04 Paź 2008 22:42 4634 8
REKLAMA
  • #1 5599625
    kamil22011
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    Witam,

Mam laptopa Fujitsu-Siemens typ Amilo Pi 1505. Po kupieniu LIVE BOX i podłączaniu to przez modem USB z zestawu działa a przez kartę wbudowaną nie idzie. Nawet po wgraniu sterowników w prawej dolnej części ekranu widać dwie ikony połączeń bezprzewodowych i po dwukrotnym kliknięciu na połączenie przez modem USB jest widoczna sieć tp a po włączeniu ikony z połączeniem z karty wbudowanej nic na liście nie ma. Nie mogę skonfigurować połączenia ręcznie bo wyskakuje komunikat o 871122 żeby wejść na microsoft i ogarnąć ale robiłem i nie idzie. System to XP Home Edition z SP2. Koledzy i koleżanki jak ogarnąć żeby działała WIFI wbudowana a nie z USB?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5600773
    Slawi
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    Witam!

Nie jestem pewien ale zdaje sie ze masz wylaczona usluge Konfiguracja Zerowej Sieci Bezprzewodowej. Zeby ja uruchomic wejdz w Panel Sterowania-> Narzedzia Administracyjne->Uslugi. Tam poszukaj: Konfiguracja zerowej sieci bezprzewodowej i kliknij dwa razy. Na samym srodku okienka bedzie menu z ktorego wybierz automyczne wlaczanie tej uslugi. Pozniej ok, zresetuj komputer i sprawdz czy dziala.
  • REKLAMA
  • #3 5601689
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Na 99,999% problemem będzie wyłączony interfejs radiowy karty WiFi.
    Poszukaj na laptopie przycisku, przełącznika lub kombinacji klawiszy Fn+Fx i włącz go (to samo radzi komunikat z Windows).
  • #4 5603647
    lolo56
    Poziom 22  
    Ocena: 23
    Jeżeli karta wifi laptopa jest włączona, to w live boxie wpisz ręcznie MAC tej karty, a następnie włącz laptopa i wciśnij przycisk REG na live boxsie powinno nastąpić połączenie.
  • REKLAMA
  • #5 5604110
    kamil22011
    Poziom 18  
    Gdzie MAC karty dostępny jest do podglądu?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 5605438
    lolo56
    Poziom 22  
    Start/Uruchom - wpisujesz:
    cmd
    a następnie:
    ipconfig /all
    i tam będzie MAC karty wifi.
  • #7 5606578
    kamil22011
    Poziom 18  
    Adres MAC jest heksadecymenalny? Bo taki jest też adres fizyczny i może to jest to samo?
  • Pomocny post
    #8 5607027
    lolo56
    Poziom 22  
    Tak.
  • #9 5608491
    kamil22011
    Poziom 18  
    Dziękuję wszystkim. Internet działa wyśmienicie. Temat uważam za zamknięty.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył konfiguracji wbudowanej karty WiFi w laptopie Fujitsu-Siemens Amilo Pi 1505 z systemem Windows XP Home Edition SP2, przy próbie połączenia z siecią Neostrada Livebox. Połączenie przez modem USB działało poprawnie, natomiast karta wbudowana nie wykrywała żadnych sieci. Rozwiązaniem było włączenie usługi "Konfiguracja zerowej sieci bezprzewodowej" w panelu usług systemu Windows oraz aktywacja interfejsu radiowego karty WiFi za pomocą fizycznego przełącznika lub kombinacji klawiszy Fn+Fx. Dodatkowo, aby połączyć się z Liveboxem, należało ręcznie wpisać adres MAC karty WiFi w konfiguracji routera i użyć przycisku REG na Liveboxie. Adres MAC można odczytać w wierszu poleceń za pomocą komendy "ipconfig /all". Po wykonaniu tych kroków połączenie WiFi działało poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA