logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka ARDO model TL-600, zatrzymuje sie programator

GOTHAM 07 Paź 2008 18:24 3886 27
REKLAMA
  • #1 5608843
    GOTHAM
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Witam,

mam problem z pralką Ardo TL-600 , od jakiegoś czasu przy praniu pokrętło programatora zatrzymuje się na pozycji 4 i żeby zostały wykonane kolejne etapy prania muszę ręcznie przestawić na pozycje 5 ;) To wina programatora czy czegoś zupełnie innego??

Pozdrawiam
    Roman
  • REKLAMA
  • #2 5609867
    grzesiwek
    Poziom 13  
    Ocena: 59
    Zobacz czy sprawna jest grzałka.
  • #3 5610248
    GOTHAM
    Poziom 14  
    A jeśli grzałka będzie sprawna??
  • #4 5610291
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1496
    GOTHAM napisał:
    A jeśli grzałka będzie sprawna??

to napisz że jest sprawna jak sprawdzisz ?
  • REKLAMA
  • #5 5610300
    andrzej1959
    Specjalista AGD
    Ocena: 814
    Najpierw sprawdź.
  • #6 5635713
    GOTHAM
    Poziom 14  
    Wychodzi na to , że to wina grzałki.
    I teraz mam następujący problem, czy żeby wykręcić grzałkę muszę rozkręcić obudowę bębna (bęben jest w środku jakiegoś pojemnika nie wiem jaka jest fachowa nazwa) ??
  • REKLAMA
  • #7 5635761
    schnauzerman
    Specjalista AGD
    Ocena: 565
    Musisz zdemontować prawą blachę obudowy i będziesz miał dostęp do grzałki.
  • #8 5635766
    GOTHAM
    Poziom 14  
    Prawą blachę obudowy w której jest bęben tak?? Bo to że zdejmuje prawą blachę obudowy pralki i mam wgląd do wyprowadzeń grzałki czujnika termo i oczywiście jest koło z paskiem klinowym to już wiem;)
  • #9 5635794
    schnauzerman
    Specjalista AGD
    Jeżeli już jesteś przy grzałce, to zdejmij końcówki przewodów, odkręć nakretkę pomiędzy końcówkami grzałki, wepchnij wystającą śrubę i wyciągnij grzałkę ze zbiornika podważając na przykład wkrętakiem.
  • #10 5635835
    GOTHAM
    Poziom 14  
    A założenie nowej grzałki??Wole się upewnić od razu ;)
  • #11 5635955
    schnauzerman
    Specjalista AGD
    Montaż nowej grzałki w odwrotnej kolejności, wkładasz grzałkę w otwór zbiornika, dociskasz dokładnie, dokręcasz nakrętkę z wyczuciem, zakładasz końcówki przewodów i to tyle.
  • #12 5636709
    GOTHAM
    Poziom 14  
    Bo jestem w takiej sytuacji , że grzałka się blokuj o bęben w środku i teraz nie wiem czy mam rozkręcić obudowę bębna czy próbować dalej metodą bez inwazyjną to zrobić??
  • #13 5636766
    asdasd11
    Poziom 22  
    Ocena: 150
    Musisz wyjąć z powrotem grzałkę. Przy jej wkładaniu trzeba trafić na występ wewnątrz zbiornika który przytrzymuje grzałkę.Czyli musisz ją wsuwać niżej.
  • #14 5636792
    schnauzerman
    Specjalista AGD
    GOTHAM napisał:
    Bo jestem w takiej sytuacji , że grzałka się blokuj o bęben w środku i teraz nie wiem czy mam rozkręcić obudowę bębna czy próbować dalej metodą bez inwazyjną to zrobić??
    Wyłącznie metodą delikatnego wsuwania, prosto i koniec grzałki po dnie zbiornika.
  • #15 5638658
    waldek259
    Poziom 20  
    Ocena: 71
    W bębnie są takie plastikowe mieszacze wyjmujesz ten naprzeciw drzwi bębna i widzisz czy grzałka weszła na swoje miejsce.
  • #16 5651789
    GOTHAM
    Poziom 14  
    Dalej nie mogę tej grzałki wyjąć i nie wiem co źle robię , jest jakiś opis albo schemat jak wyjąć grzałkę??
  • #17 5652414
    schnauzerman
    Specjalista AGD
    To znaczy że jeszcze nie nie wymontowałeś tej uszkodzonej grzałki? Sądziłem ze to nowa ociera o bęben, jeżeli odkręciłeś nakrętkę i wdusiłeś śrubę do środka, wyciągnąć grzałkę musisz na siłę podważając jej metalową kryzę i gumową uszczelkę, musisz tu trochę pokombinować bo być może grzałka jest zniekształcona lub rozerwana.
  • #18 5696645
    GOTHAM
    Poziom 14  
    Ok grzałkę już mam , niestety od kilku dni chodze i nie mogę kupić oryginalnej grzałki z czujnikiem tylko oferowane mi są jakieś chińskie zamienniki bez czujnika i o innej mocy. Czy ktoś ma namiary na serwis ardo w polsce ??
  • #19 5697302
    schnauzerman
    Specjalista AGD
    Jeżeli grzałka ma taki sam kształt jak oryginalna to ją możesz zamontować, niewielka różnica mocy nie ma znaczenia a to co nazywasz czujnikiem to nie czujnik tylko zabezpieczenie przed przegrzaniem, niekonieczne w pralce z metalowym zbiornikiem.
  • #20 5697314
    GOTHAM
    Poziom 14  
    Ta niewielka różnica w mocy to ?? Z jakiegoś powodu jednak producent dawał ten bimelatowy czujnik nie chce doprowadzić do jakiejś poważniejszej awarii dlatego pytam czy to nie wpływa na warunki użytkowe.
  • #21 5697405
    schnauzerman
    Specjalista AGD
    GOTHAM napisał:
    Ta niewielka różnica w mocy to ?? Z jakiegoś powodu jednak producent dawał ten bimelatowy czujnik nie chce doprowadzić do jakiejś poważniejszej awarii dlatego pytam czy to nie wpływa na warunki użytkowe.
    Ja przypuszczam ze różnica mocy jest nieduża, jaka jest nie napisałeś, jeżeli chodzi o to zabezpieczenie to większość producentów nie stosuje ich w pralkach z metalowymi zbiornikami i na pewno nie ma to wpływu na warunki użytkowe.
  • #22 5697416
    GOTHAM
    Poziom 14  
    200 W to duża różnica czy mała??
  • REKLAMA
  • #23 5697432
    schnauzerman
    Specjalista AGD
    To nie jest duża różnica, zazwyczaj grzałki mają 1800-2000W.
  • #24 5699222
    KOALA 58
    Poziom 18  
    Ocena: 105
    a grzałka jest spalona czy czujnik ? bo to jest różnica.
  • #25 5799655
    GOTHAM
    Poziom 14  
    czujnik jest uszkodzony i grzałka też ;)
    ---------------------------------------------------------------------------------------------
    OK już zamontowana grzałka pralka się włącza i zaczyna pracować ;) Można zamknąć temat:]
    ----------------------------------------------------------------------------------------
    Tak jak w temacie pralka pobiera mało wody i nie grzeje , ale poza tym normalnie działa. o może być tego przyczyną.

Moderowany przez skryn:

Tematy oraz posty scaliłem.

• #26 5799681
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3376
    GOTHAM napisał:

Tak jak w temacie pralka pobiera mało wody i nie grzeje , ale poza tym normalnie działa. o może być tego przyczyną.

Wyczyść układ hydrostatu, bo znów trafi grzałkę - szukajka się kłania.
  • #27 5799702
    GOTHAM
    Poziom 14  
    Chm a można jakoś miernikiem zbadać czy któryś z termostatów jest uszkodzony?? Oczywiście najpierw wyczyszczę układ hydrostatu.
  • #28 5800271
    basgol
    Poziom 23  
    Ocena: 190
    Można . Para przewodów oznaczonych 30° C dochodzi do podwójnego termostatu przy czerwonej kropce ( między nimi nie ma przejścia - pojawi się po osiągnięciu ok. 33° C ) , druga para 60° C oznaczona niebieską kropką ma przejście ( styk rozwiera się przy 60° C ) , na termostacie regulowanym ( przy programatorze ) są trzy styki , jeden wspólny , po pokręceniu pokrętłem jedna para się zwiera , druga rozwiera i odwrotnie , gdy pokręcimy poniżej temperatury , jaka jest w okolicy czujki w płaszczu .

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Ardo TL-600 zatrzymuje się na pozycji 4 programatora, co wskazuje na problem z grzałką. Po sprawdzeniu okazało się, że grzałka i czujnik temperatury są uszkodzone. Aby wymontować grzałkę, należy zdjąć prawą blachę obudowy, odłączyć przewody, odkręcić nakrętkę i delikatnie podważyć grzałkę, zwracając uwagę na odpowiednie ułożenie względem występu wewnątrz zbiornika. Montaż nowej grzałki odbywa się w odwrotnej kolejności. W przypadku trudności z wyjęciem grzałki konieczne jest podważanie metalowej kryzy i gumowej uszczelki, gdyż może być zniekształcona. Zamienniki grzałek bez bimetalowego czujnika i o nieco innej mocy (różnica około 200 W) są dopuszczalne, gdyż zabezpieczenie to nie jest konieczne w pralkach z metalowym zbiornikiem. Po wymianie grzałki pralka zaczęła działać, jednak pojawił się problem z małym poborem wody i brakiem grzania. Zaleca się wyczyszczenie układu hydrostatu oraz sprawdzenie termostatów miernikiem, zwracając uwagę na ich charakterystykę pracy i oznaczenia temperatur (30°C, 60°C) oraz działanie styków w termostacie regulowanym przy programatorze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA