logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka ARDO TL 600 z 1993 r. - brak podgrzewania wody, co sprawdzić?

scog 11 Sie 2009 17:46 5362 14
REKLAMA
  • #1 6881379
    scog
    Poziom 10  
    witam wszystkich

Jestem po raz pierwszy na forum. Posiadam pralkę ARDO TL600 z 1993 r. Czytałem posty ale takiego przypadku nie znalazłem. Mam problem z podgrzewaniem wody. Pralka przechodzi cały cykl programu prawidłowo jedynie nie podgrzewa wody.Grzałkę sprawdziłem na krótko i jest dobra, napięcie do termostatu stykowego (lewa strona grzałki) jest zarówno na temp.30 i 60 stopni, na grzałkę nie dochodzi nawet po ominięciu bezpiecznika termicznego. Do termoregulatora napięcie dochodzi na styk TH1 i TH3 brak na TH2, nie widzę przerwania rurki kapilarnej z czujnika. Zauważyłem, że pralka przechodzi cykl ale nie zatrzymuje się na czas podgrzewania wody (po pobraniu wody od razu kręci). Nadmieniam, że wcześniej wymieniłem pompkę (nie pompowała wody do końca-przegrzewała się), hydrostat sprawny, układ przedmuchany, przeczyszczony i wypłukany, programator sprawny ( styki nie nadpalone). Proszę o pomoc i wyrozumiałość, jestem amatorem (tłumaczyć na chłopski rozum).

dzięki
  • REKLAMA
  • #2 6887442
    scog
    Poziom 10  
    Witam ponownie
    Jest to co prawda czas urlopów,ale będę drążył powyższy temat dalej.
    Może ktoś mi podpowie w jaki prosty sposób mogę sprawdzić ten termoregulator (termostat z czujnikiem)?
    Jeśli odłączę od niego kable oznaczone symbolem TH1 i TH2 i je zmostkuję pozostawiając wpięty TH3 (oczywiście grzałka zalana wodą) i włączę program początkowy prania. Czy w ten sposób go mogę sprawdzić i jaką muszę mu zadać temperaturę? Nie chciał bym po drodze czegoś spalić.
    Liczę na szybką podpowiedz bo pralka nieczynna a żona już mi nie chce gotować obiadów.

Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #3 6889881
    kafilomza
    Specjalista AGD
    Ocena: 94
    Powinno byc dobrze. Odlacz wszystkie przewody od termostatu i zobacz ktory idzie do grzalki nastepnie. Zostaw przewody wypiete i wlacz pralke zobacz czy i teraz przejdzie "grzanie" jesli nie sprawdz na ktory przewod dochodzi napiecie i zmostkuj go z tym od grzalki
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 6890200
    Karlheinz
    Poziom 21  
    Ocena: 145
    Schemat wysłałem na pw, bo bez obiadów długo nie pociagniesz :D

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 6890787
    scog
    Poziom 10  
    kafilomza- dzięki za podpowiedz-dopiero co wróciłem ,więc z samego rana biorę się za pralkę.

Karlheinz- dzięki za schematy-o takich marzyłem przestudiuję je do poduszki

Pozdrawiam- punkciki przyznane
  • #6 6891626
    scog
    Poziom 10  
    Karlheinz- sprawdziłem te schematy moja pralka to starszy model 93 r. ma 4 przyciski (dodatkowy "E") ,hydrostat pojedynczy (złącza P12,P11,P13).
    Czy masz może taki schemat ?

Pozdrawiam
  • #8 6891712
    ramzesbb
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    termostat możesz sprawdzic miernikiem,po wypięciu wcześniej przewodów ,zwierasz styki przewodami miernika,ustawiając brzęczyk na mierniku, podgrzejesz czujkę kapilary zapalniczką na chwilkę,i już wiesz na czym stoisz ma rozłączyc, i odwrotnie
  • REKLAMA
  • #9 6892266
    Karlheinz
    Poziom 21  
    scog napisał:
    Karlheinz- sprawdziłem te schematy moja pralka to starszy model 93 r. ma 4 przyciski (dodatkowy "E") ,hydrostat pojedynczy (złącza P12,P11,P13).
    Czy masz może taki schemat ?

Pozdrawiam

Jakby schemat z linku skryna nie był tym ,którego szukasz to podaj numer fabryczny (naklejka z tyłu na obudowie) to podeśle Ci właściwy
    Ale z tego co widze to ten schemat...

Pozdrawiam
  • #10 6892882
    scog
    Poziom 10  
    Cytat:

Jakby schemat z linku skryna nie był tym ,którego szukasz to podaj numer fabryczny (naklejka z tyłu na obudowie) to podeśle Ci właściwy
    Ale z tego co widze to ten schemat...

nr fabryczny: 932812832

pozdrawiam!
  • #11 6893547
    Karlheinz
    Poziom 21  
    Niestety scog , nie posiadam schematu do tego egzenplarza...Jesteś pewien tego numeru?

Pozdrawiam
  • #12 6894033
    scog
    Poziom 10  
    Na wewnętrznej stronie panelu od klapy filtra jest ten właśnie numer.
    Natomiast po zdjęciu bocznej pokrywy na obudowie naklejony jest pasek z nr.050020498

pozdrawiam

Dodano po 1 [godziny] 54 [minuty]:

kafilomza próbowałem sprawdzić termoregulator najpierw twoją metodą,odłączyem kable wg kolejności od lewej TH1, TH3,TH2, włączyłem pralkę "grzanie" nie przeszło. Napięcie jest na TH1 i TH3, wydaje mi się,że do grzałki powinien iść kabel TH3 (może ktoś to potwierdzić?) i teraz pytanie ,który kabel mam zewrzeć z kablem od grzałki?
    Do grzałki dochodzi kabel R1 i R2 (podwójny) przechodz przez bezpiecznik termiczny. Ze schematu od skryna nie wiele miarkuję (brak nr.kabli przy TH)

pozdrawiam
  • #13 6895115
    Karlheinz
    Poziom 21  
    Myśle że schemat z linku skryna jest tym czego szukasz.W tej pralce grzanie jest załączane szeregowo przez programator i termostat TH jeden ze styków termostatu TH prawdopodobnie TH2 (przewód powinien mieć mniejszy przekrój) służy do mostkowania bimetalu T33 ,który to trzyma silnik programatora do momentu nagrzania wody do ok 30stopni. Pozostałe styki włączają i wyłączają grzałkę.Czyli jeśli termostat ustawiony w pozycję min.(zimna woda) załączone styki TH3 i TH 2 ustawiając termostat w pozycję aż załączy (pyknie)np.40stopni załączone styki TH3.iTH1Zwróć jeszcze uwage na termostat T60 mostkowany włącznikiem E.To tyle z tego co pamiętam ,jesli sie pomyliłem niech mnie ktoś z kolegów poprawi ,ale raczej tak to działa
    Pozdrawiam
  • #14 6900552
    scog
    Poziom 10  
    Karlheinz- sprawdziłem jeszcze raz te kabelki o których piszesz. TH 2 tak jak i TH1 mają ten sam przekrój natomiast TH3 ma mniejszy ale za to idą dwa kable. jak już wspomniałem wyżej pralka działa od razu po nalaniu wody kręci, napięcie jest na TH1 i TH3 (przy termoregulatorze).
    Sprawdziłem termostat (obok grzałki) zarówno na obu kablach T60 jak i T30 jest napięcie ale brak na grzałce.
    W takim razie które kable można zmostkować aby to sprawdzić?

Dopiero teraz zauważyłem, że po ściągnięciu pokrętła z termoregulatora trzpień jest zaśniedziały i był zablokowany (nie obracał się) a pokrętło na nim się ślizgało. Poruszałem na siłę kombinerkami w lewo i prawo, podłączyłem pralkę i dalej jest bez zmian (nie grzeje).
    Czy w takim razie termoregulator wraz z czujnikiem jest do wymiany? Czy można go jakoś rozebrać i przeczyścić?
    Jeśli nie to czy jest jakiś zamiennik, bo nie sądzę abym dostał oryginalny termoregulator.
  • #15 6912325
    scog
    Poziom 10  
    Kupiłem kompletny używany regulator temperatury (nowego nie mogłem dostać) zamontowałem i pralka działa poprawnie (oby jak najdłużej).Poprzedni przy trzpieniu skorodował i zablokował się na amen w pozycji "min." dlatego pralka kręciła od razu po nalaniu wody a grzałka była wyłączona.Pokrętło się ślizgało dając wrażenie ustawiania żądanej temperatury i prała na zimno (a myśmy narzekali na zły proszek i płukanie):D

Dziękuję wszystkim za udzieloną pomoc i na tym zamykam temat.

pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Pralka ARDO TL600 z 1993 roku nie podgrzewa wody podczas cyklu prania, mimo że grzałka jest sprawna na zwarcie. Napięcie dochodzi do termostatu (termoregulatora) na stykach TH1 i TH3, ale nie na TH2, a do grzałki nie dociera prąd nawet po ominięciu bezpiecznika termicznego. Pralka nie zatrzymuje się na czas podgrzewania wody, od razu po napełnieniu zaczyna wirować. Hydrostat i programator są sprawne, pompa została wymieniona. Wskazano, że termoregulator z czujnikiem kapilarnym może być uszkodzony lub zablokowany mechanicznie – trzpień był skorodowany i nie obracał się prawidłowo, co powodowało brak podgrzewania. Po zakupie i wymianie używanego regulatora temperatury pralka zaczęła działać poprawnie. W dyskusji omówiono metody sprawdzania termoregulatora miernikiem i mostkowaniem styków TH1, TH2, TH3 oraz interpretację schematów elektrycznych, zwracając uwagę na rolę poszczególnych styków i ich przekroje przewodów. Problemem okazał się zablokowany i skorodowany termoregulator, który wymagał wymiany, gdyż nie był dostępny nowy oryginał.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA