Jesli nie reaguje na regulacje G2 i ostrosci to trafo do wymiany. Dla pewnosci obmierzylbym jeszcze PK i napiecie zasilajace stopien koncowy, nie zapominajac o zimnych lutach w okolicy trafa. Pozdr.
Jak upalil sie od masy i daje pelne napiecie na G4 to jest szansa dokleic bleeder np jowiszowski albo wypruty z innego trafa. Nie wyglada to za pieknie ale w jednym moim High Screenie dziala juz ze dwa lata(nie moglem dostac zamiennika).Pozdr.
A tak na marginesie, czym można przywrócić kontakt ścieżce napylonej na złamanej płytce ceramicznej? jakieś inne pomysły oprócz kleju grafitowego do tylnych ogrzewanych szyb?
Lakier nitro przewodzacy do naprawy potencjometrow i peknietych sciezek. Moj jest srebrny i jak wyschnie dodaje odrobine rozpuszczalnika . Mam juz go ze cztery lata i swietnie zdaje egzamin. Daje cienka warstwe. Zawsze dodaje jeszcze na sciezke paste silikonowa i jak do tej pory reklamacji nie mam. Do nietypowych potencjometrow jest idealny natomiast do szyb sie nie nadaje bo sie upala.
Aha, plytke musisz wczesniej skleic zywica...
Posiadam schemat tylko w wersji papierowej, a nie posiadam swojego skanera. Dołączam fragment z trafopowielaczem, gdyby Cię interesował inny to napisz co to postaram się zeskanować.
Załączniki:
1701_1.jpg(555.56 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Dzięki WS, dzięki twojemu schematowi poradziłem sobie z ostrością (elektronika!), teraz jeszcze obraz jest za jasny i nie reguluje się pokrętłem użytkownika. S2 reguluje, czyli coś na płycie, mógłbyś może zeskanować resztę schematu? byłbym bardzo wdzięczny, nawet możesz rzucić go na maila.
Aha, jeszcze jeden szczegół: w rozdzielczości 1024x768 przy 75Hz jest wszystko OK, natomiast jak zwiększę odświeżanie do 85Hz nie mogę uzyskać całej szerokości, brakuje po 10mm z obu stron,
czego się czepić? poza tym monitor już zrobiony, co prawda nie reaguje na potencjometr jasności (mechaniczny, obrotowy) ale za pomocą S2 można precyzyjnie jasność wyregulować. Macie jakieś pomysły?
Dyskusja dotyczy problemu utraty ostrości w monitorze Siemens Nixdorf MCM1701. Użytkownik pyta o obecność korekcji dynamicznej oprócz potencjometru bleeder oraz prosi o schemat, którego brak utrudnia diagnozę. Wskazano, że brak reakcji na regulację ostrości może oznaczać uszkodzenie transformatora, a także konieczność sprawdzenia potencjometru i napięć zasilających stopień końcowy oraz zimnych lutów. Zaproponowano naprawę uszkodzonego bleedera poprzez doklejenie elementu z innego transformatora. W kwestii naprawy przerwanych ścieżek na ceramicznej płytce polecono użycie przewodzącego lakieru nitro do potencjometrów i pękniętych ścieżek, z dodatkiem pasty silikonowej i wcześniejszym sklejeniem żywicą. Użytkownik otrzymał fragment schematu trafopowielacza, co pozwoliło mu naprawić elektronikę odpowiedzialną za ostrość. Pozostał problem z regulacją jasności – potencjometr mechaniczny nie działa, ale regulacja S2 na płycie działa poprawnie. Przy wyższej częstotliwości odświeżania (85 Hz) obraz nie zajmuje pełnej szerokości ekranu, brakuje około 10 mm z każdej strony. Monitor ma też inną nazwę: SNI MCM1701 (SNI = Siemens Nixdorf). Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.