logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens MCM 1701 - nierównomierne przyciemnienie ekranu, brak regulacji szerokości

dariuszm2 12 Paź 2004 20:48 1236 7
REKLAMA
  • #1 908651
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    Siemens MCM 1701 - ciekawa usterka - ekran wygląda mniej więcej tak: od prawej strony dobrze widoczny pasek ekranu szerokości ok. 3 cm następnie pasek ekranu szerokości ok. 5 cm - jakby ktoś na kinol nałożył folię do przyciemniania szyb w samochodzie, następnie pasek ok 3 mm ekranu O'K potem 1,5 cm pasek z "folią", znowu 1 cm pasek ekranu O'K i następnie do końca pasek z "folią".
    Ekran normalnie się przesuwa (tylko "folia" stoii w jednym miejscu).
    Brak jest reg. szerokości + jest poducha, ale tranzystory wyglądają na dobre (chyba, że któryś pominąłem).
    Reakcja na reg. szerokości jest w postaci drgań (zakłóceń ekranu).
    Co Koledzy o tym sądzą?
    Pewnie jutro będę brnął dalej, ale...
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 909027
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    Sprawdź małe tranzystorki w okolicy trafopowielacza. Kiedyś miałem coś podobnego, ale z jednym paskiem.
  • REKLAMA
  • #3 909329
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    Dzięki.
    Sprawdzę i dam znać.
    POzdrawiam.
  • #4 910054
    kr
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    Witam.Jesli uporasz się z korekcją i regulacja szerokosci to problem pasków zginie,jest to chyba ze sobą powiazane.Sprawdz indukcujność cewki od korekcji lub któryś kondzior to robi w OST-WEST.Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #5 910623
    lukasz726
    Poziom 26  
    Ocena: 59
    widze że masz kilka monitorów z którymi sobie nie możesz poradzić.kliknij do mnie na priva.mam tego siemensa rozebranego już,a o panasolu już ci pisałem.jeśli chodzi o sonkę też miałem,i miałem w niej problem z odświeżaniem,może do czegoś dojdziemy razem.gg mam niewidoczne,ale komp włączony jest 24 na dobę prawie.
  • REKLAMA
  • #6 911135
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    W tym przypadku układ korekcji nie ma nic do przedstawionego problemu.
  • #7 912255
    kr
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    Chyba dobrze widzę,że brak jest regulacji szerokości obrazu i poduchy.Hmm?
  • #8 913306
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Tak, ale moja odpowiedź dotyczy czarnych pasów a'la folia. Z korekcją to sobie dariuszm2 poradzi bez naszej pomocy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W monitorze Siemens MCM 1701 występuje problem nierównomiernego przyciemnienia ekranu, objawiający się pasami o różnej jasności, przypominającymi nałożoną folię przyciemniającą. Brak jest regulacji szerokości obrazu, a próba jej regulacji powoduje drgania i zakłócenia. Wskazano na konieczność sprawdzenia małych tranzystorów w okolicy trafopowielacza oraz elementów układu korekcji, takich jak indukcyjność cewki i kondensatory, które mogą wpływać na problem z pasami w osi poziomej (OST-WEST). Jednak jedna z opinii wyklucza układ korekcji jako przyczynę problemu. Zauważono również, że brak regulacji szerokości i poducha są istotnymi objawami. Dyskusja sugeruje, że rozwiązanie problemu z korekcją i regulacją szerokości może wyeliminować pasy na ekranie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA