logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować układ do losowego sterowania diodami LED zieloną i czerwoną?

pietrass 08 Paź 2008 18:40 5656 41
Najlepsze odpowiedzi

Jak zbudować prosty układ, który po naciśnięciu przycisku losowo zapala jedną z dwóch diod LED, nie zapalając obu naraz i gasząc ją po około 2 sekundach?

Najprościej zrobić to na przerzutniku D, np. 7474, taktowanym szybkim generatorem prostokątnym ok. 1 kHz: po naciśnięciu przycisku przerzutnik zapamięta aktualny stan na wejściu D, więc zaświeci tylko jedna dioda, a do tego trzeba dodać układ resetu po ok. 2 s [#5613090] Jeśli chcesz, by czerwona zapalała się rzadziej niż zielona, zmień wypełnienie generatora z 50% na ok. 20% i dobierz rezystancje w multiwibratorze; podano też przykład R1=30k i R2=10k oraz wariant z R1=10k i potencjometrem montażowym 47k dla regulacji w zakresie 66–87% [#5656975] [#5657995]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 5612470
    pietrass
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    Witam wszystkich mam taki problem chodzi mi o układ elektroniczny, który po wciśnięciu przycisku losowo będzie mi załączał diode zieloną i czerwoną. Podobny układ można znaleźć w duzych firmach np:TESCO" przy wyjściu do kontroli pracownika tzn zielona lampka "do widzenia" czerwona lampka "STOP". Jak najprościej zbudować taki układ bo przeszukałem troche forum i nic co by mi pasowało nie znalazłem. Proszę o pomoc. Dziekuje.
  • REKLAMA
  • #2 5612704
    elkard
    Poziom 36  
    Ocena: 253
    Witam.
    Najprościej to by mogło być coś w tym rodzaju.

Choć układ ten chyba by jeszcze należało rozbudować, ulepszyć aby kolejne naciśnięcie przycisku nie mogło spowodować już zmiany stanu. Dodać dodatkowy przycisk do ponownej aktywacji,. itp.
    Pokazałem na tym schemacie tylko ogólną koncepcję. Musiał byś sprecyzować właśnie te szczegóły działania.
  • #3 5612951
    pietrass
    Poziom 14  
    Dziekuje za zainteresowanie tematem. Musi to działać w taki sposób ze pierwsze naciśnięcie powoduje losowe zapalenie lampki i dobrze by było żeby lampka zgasła po 2s. Kolejne naciśnięcie powoduje następne losowe zapalenie lampki i zgaszenie jej po 2s. I tak cały czas. Tylko interesuje mnie jeszcze w jaki sposób układ losuje zapalenie lampki żeby się nie okazało że ciągle wypada np czerwona a zielona raz na 100 wciśnięć. Jeszcze żeby się nie zapaliły przypadkiem dwie na raz. Skąd wziąć ten generator co jest na schemacie ?? Potrzebuje kompletny układ który to realizuje. Dziękuje za pomoc :)
  • #4 5613090
    elkard
    Poziom 36  
    Ten generator to trzeba tu dopiero dodać. Ma on wytwarzać przebieg prostokątny o jakiejś nie za małej częstotliwości np 1kHz. I służy to do naprzemiennego podawania stanu logicznego 1 i 0 na wejście D przerzutnika.. I teraz po naciśnięciu przycisku, zostanie zapamiętany przez przerzutnik i podany na wyjście taki stan jaki aktualnie znajduje się na wejściu D. A ponieważ stan na wejściu D zmienia się z częstotliwością 1000 razy na sekundę to możemy to z całą pewnością uznać za wybór losowy.
    I nie ma tu możliwości zapalenia sie dwóch diod.
    Trzeba też dodać ten układ resetu po 2 sek.
    A jeśli można zapytać, do czego to będzie Tobie potrzebne ? Do jakiego marketu ? :wink:
  • #5 5613157
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 32
    elkard napisał:

A jeśli można zapytać, do czego to będzie Tobie potrzebne ? Do jakiego marketu ? :wink:

Siema,
    Kolega czytać ze zrozumieniem nie potrafi to wytłumacze:
    Chodzi o to, że jeśli jakiś pracownik np. opuszcza teren hipermarketu to przy przejściu przez bramkę musi nacisnąć przycisk i jeśli wylosuje czerwonego LED'a to poddawany jest kontroli przez swoich kolegów/koleżanki z pracy po czym może (lub nie) iść dalej.

Myślę, że zamiast stosować generator na wejściu informacyjnym przerzutnika lepiej by było podłączyć go do wejścia zegarowego a sam przerzutnik połączyć w układ dwójki liczącej czyli wejście informacyjne z wyjściem zanegowanym. Ponadto inverter jest tu zbędny gdyż mamy do dyspozycji wyjście proste i zanegowane...
  • REKLAMA
  • #6 5613207
    pietrass
    Poziom 14  
    Witam ponownie. Ten układ jest mi potrzebny do prywatnego użytku nie do żadnego marketu. Konkretnie do własnej firmy i ma mieć takie zastosowanie jak pisze kolega Jerema.
  • #7 5613308
    elkard
    Poziom 36  
    Jarema napisał:
    elkard napisał:

Siema,
    Kolega czytać ze zrozumieniem nie potrafi to wytłumacze:
    Chodzi o to, że jeśli jakiś pracownik np. opuszcza teren hipermarketu to przy przejściu przez bramkę musi nacisnąć przycisk i jeśli wylosuje czerwonego LED'a to poddawany jest kontroli przez swoich kolegów/koleżanki z pracy po czym może (lub nie) iść dalej.

Kolega mi tu nic nie musi tłumaczyć. Autor napisał że podobny układ można znaleźć np. w TESCO itd. a z tego jeszcze nie wynika do czego on zamierza to stosować. Mając taką wiedzę łatwiej jest zaproponować jak najlepsze rozwiązanie. Może lepiej sam byś spróbował to przeczytać ze zrozumieniem.
    Ale nie ma problemu może być pomysł.

P.s. Ja nie pracuję w Tesco i czegoś takiego tam nie widziałem.

Pozdrawiam.
  • #8 5613350
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 32
    Siema,
    Ja też nie pracuję w żadnym z hipermarketow ale swego czasu serwisowałem w jednym z nich urzadzenia chłodnicze i tez losowałem sobie kolorek :p

Poniżej schemat układu, który spełnia założenia autora tematu.

• #9 5613820
    pietrass
    Poziom 14  
    Witam,
    No to jutro sprawdzę czy układ działa. A jeśli chodzi o obciążalność prądową to jakie diody mam wstawić żeby świeciły dość mocno. Dzięki.
  • REKLAMA
  • #10 5613863
    elkard
    Poziom 36  
    Jarema napisał:
    Poniżej schemat układu, który spełnia założenia autora tematu.

To świetnie że układ spełnia założenia autora tematu.

Ale osobiście to mi się nie podoba, że po przyciśnięciu przycisku a dokładniej po jego puszczeniu owszem zaświeci się jedna dioda, ale poprzez kolejne naciskanie przycisku jeszcze przed upływem czasu 2 sek. będzie można zmieniać na inną diodę ... ?
    Bo to że puki będziemy trzymać przycisk to będą świecić się obydwie diody (z nie pełną jasnością) to już szczegół.

Dodano po 1 [godziny] 21 [minuty]:

A jak by co to oto moja propozycja. I nie upieram się że na pewno spełnia ona Twoje założenia ale możesz sam to sprawdzić.

I jeszcze możesz ten układ sobie zbudować w tym prostym symulatorze Crocodile Clips (dostępnym na elektrodzie): http://www.elektroda.net/download/file835.html i przekonać się jak układ pracuje przynajmniej wirtualnie.
    Jedynie trzeba wziąć poprawkę że symulator pracuje z pewnym zaskokiem i też nie da się uzyskać częstotliwości generatora takiej jak ma być w rzeczywistości. Oczywiście tym programem chyba mógłbyś też zasymulować układ kolegi Jarema ?
    W układzie tym generator taktujący podłączyłem jednak do wejścia D.
  • #11 5637533
    pietrass
    Poziom 14  
    Witam trochę długi czas minął ale w końcu zmontowałem te dwa układy i powiem szczerze ze żaden nie działa tak jak powinien. Nie wiem co jest ale po zmontowaniu pierwszego układu zapala mi sie tylko dioda z 5 nogi 7474 i wcale nie chciała zapalić ta druga. A co do drugiego układu dzieje sie tak ze po podłączeniu zasilania przez chwile mrugają dwie diody po czym gasną i więcej układ nie odpowiada. W czym tkwi problem może coś źle robie lub jest jakiś błąd w schematach proszę o poradę. Dzięki :)
  • REKLAMA
  • #12 5637812
    elkard
    Poziom 36  
    Jeżeli zastosowałeś układ 7474, to jak masz podłączone wyprowadzenia R i S tego przerzutnika no i czy masz podłączone nóżki jego zasilania ? Bo na schemacie tego nie pokazano ale wiadomo że też trzeba je podłączyć.
    Daje jeszcze raz schemat uwzględniający te sprawy.
    Pokaż może schemat jak Ty masz to zrobione z uwzględnieniem numeracji wyprowadzeń. Oczywiście chodzi mi o ta moją wersję.

Ok. Błąd poprawiłem. To przez to dorysowanie tego co zresztą i tak było oczywiste.
  • #13 5638365
    pietrass
    Poziom 14  
    Witam a czemu na tym schemacie zasilanie czyli nogi 7 i 14 podłączone są do + ??? tak ma być?? chyba nie :)
  • #14 5638382
    elkard
    Poziom 36  
    Oczywiście że nie, zaraz to poprawię. Ale tak po za tym to wszystko działa ?
  • #15 5638475
    pietrass
    Poziom 14  
    Nie działa tylko zapala sie dioda z wyjścia 5 układu 7474 czerwona nawet nie mrugnie :/ nie wiem co jest z tym układem
  • #16 5638501
    elkard
    Poziom 36  
    Proponował bym na początek, tak na próbę podłączyć równolegle z tym kondensatorem (10nF) multiwibratora, kondensator 10uF i sprawdzić jak się zachowuje napięcie na nóżce 3 tego układu. Powinno pulsować z częstotliwością trochę mniejszą niż 1 Hz.
  • #17 5638524
    pietrass
    Poziom 14  
    Napięcie zmienia sie tak jak powinno raz jest ok 4,7 V raz 0V a układ i tak nie działa :)
  • #18 5638625
    elkard
    Poziom 36  
    To sprawdź teraz na tym drugim układzie 555 (uniwibratorze), czy po naciśnięciu przycisku pojawia się napięcie na nóżce 3 na okres ok 2-3 sek.
  • #19 5638672
    pietrass
    Poziom 14  
    Dodanie tego rezystora nic nie dało a na 3 nodze tego drugiego pokazuje sie napięcie ok 3,7V na ok 2-3 sek.
  • #20 5638721
    elkard
    Poziom 36  
    Z tym rezystorem to trochę inaczej. Dlatego ten post usunąłem. Należy dodać rezystor ale względem masy i zmienić wartość tego drugiego . Tak jak na tym schemacie.

Mam nadzieję że masz jeszcze trochę cierpliwości. :wink:
  • #21 5638845
    pietrass
    Poziom 14  
    Pozmieniałm wg schematu i układ nadal nie działa tylko jedna dioda się zapala :)
  • #22 5638892
    elkard
    Poziom 36  
    To teraz jest problem. Bo trzeba by zmierzyć napięcie na nóżce 3 (7474). Powinno tam być napięcie ok 5V a po naciśnięciu przycisku powinien pojawić się krótki impuls zerowy. Tylko że jego nie da się zaobserwować tego impulsu zwykłym miernikiem.

To może tak, zmierz czy jest napięcie na nóżce 3 (7474). Jeżeli jest to odłącz tą prawą diodę (tą od nóżki 3, nie LED) i wtedy sprawdź jak się zachowuje napięcie na tej nóżce gdy naciskasz przycisk.
  • #23 5639042
    pietrass
    Poziom 14  
    No odłączyłem ta diodę i po wciśnięciu guziczka napięcie spada ok 1V i po chwili wraca do stanu początkowego.
  • #24 5639070
    elkard
    Poziom 36  
    Po chwili, nie po puszczeniu przycisku ?
    I jaki jest ten "stan początkowy" ?
  • #25 5639116
    pietrass
    Poziom 14  
    Stan początkowy to 4,27V jak trzymam przycisk to spada do 1,47V. Jak puszcze przycisk to wraca do 4,27V.
  • #26 5639502
    elkard
    Poziom 36  
    Mam inny pomysł. Z diod zrezygnuj i zrób tak.

• #27 5656936
    pietrass
    Poziom 14  
    Witam ponownie :) zbudowałem układ powyżej i działa wg założeń. Lecz po dłuższym namyśle chciałbym w jakiś sposób zmodyfikować układ mianowicie dobrze by było żeby dioda czerwona zapalała sie znacznie rzadziej niż zielona np. na 15 wciśnięć 3 razy zapala sie dioda czerwona 12 razy dioda zielona z tym że także losowo. Czy jest to możliwe do zrobienia ?? Jeśli tak to proszę o rade. Dziękuje :)
  • #28 5656975
    elkard
    Poziom 36  
    Oczywiście. Zresztą spodziewałem się że będziemy jeszcze o tym mówić. :wink:
    Także trzeba zmienić wartości rezystancji w multiwibratorze, ewentualnie zastosować potencjometr montażowy dający możliwość skorygowania sobie tego w danym zakresie. Praktycznie to trzeba spowodować aby ten przebieg z multiwibratora miał współczynnik wypełnienia nie 50% tylko np. 20%. Później obliczę jakie to mają być rezystancje i podam je.

Dodano po 9 [minuty]:

Chyba że kolega sam zechce spróbować swoich sił, to korzystając z tego programu bez problemu to można dobrać. Trzeba tylko zwrócić uwagę aby ta zmiana dała efekt we właściwym kierunku, a to też zależy na którym wyjściu przerzutnika jaki jest kolor diody.
    http://www.elektroda.net/download/file1021.html
  • #29 5657076
    pietrass
    Poziom 14  
    witam niestety nie udało mi sie tego zmienić samemu wiec poczekam :) Dziekuje :)
  • Pomocny post
    #30 5657995
    elkard
    Poziom 36  
    Wyniki na rysunku.

Dla wartości 80% należało by zastosować rezystory R1 = 30k i R2 = 10k. Można jeszcze w miejscu R1 zastosować rezystor o wartości 10k plus dołączony z nim szeregowo potencjometr montażowy 47k i uzyska się zakres regulacji 66 - 87%.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy układu elektronicznego do losowego sterowania zapalaniem diod LED: zielonej i czerwonej, z zastosowaniem przycisku. Układ ma działać tak, że każde naciśnięcie przycisku powoduje losowe zaświecenie jednej diody na około 2 sekundy, bez możliwości zapalenia obu jednocześnie. Proponowano wykorzystanie przerzutnika typu 7474 oraz generatora prostokątnego o częstotliwości około 1 kHz do generowania losowego sygnału. Wskazano konieczność dodania układu resetu po 2 sekundach oraz zabezpieczenia przed zmianą stanu diody przed upływem tego czasu. Omówiono również modyfikację układu, aby dioda czerwona zapalała się rzadziej niż zielona, co osiągnięto przez zmianę współczynnika wypełnienia sygnału z multiwibratora i dobór odpowiednich rezystorów (np. R1=30kΩ, R2=10kΩ) lub zastosowanie potencjometru montażowego. Problemy z działaniem układu wynikały m.in. z błędnego podłączenia zasilania układu 7474 oraz niewłaściwych wartości elementów. W późniejszej części dyskusji poruszono kwestie dodania trybu pracy ręcznej (w którym zapala się tylko czerwona dioda) za pomocą przełącznika, a także regulacji czasu świecenia diod poprzez zmianę wartości kondensatora i rezystora w układzie z timerem 555. Na koniec omówiono sterowanie urządzeniami na 230 V (np. dzwonkiem lub żarówką) zamiast diod LED, rekomendując zastosowanie przekaźnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA