logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak internetu na laptopie przez WL-5450AP, BM-500 jako DHCP i manager pasma

..MosFeT.. 08 Paź 2008 18:45 2363 14
REKLAMA
  • #1 5612490
    ..MosFeT..
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam

Mam taka strukture sieci:

(X) - DSL ( modem TPSA )
    .
    .
    .
    BM-500--->WLAN WAP-1966 <---> WL-5450AP( jako klient )--->LAPTOP

BM-500: konfiuracja jako server DHCP i manager pasma. Kompy dodane do grupy adreses. Skonfigurowane Policy.
    WAP-1966: AP (Infrastructure)

Problem objawia sie w nastepujacy sposob:

- po podlaczeniu WL-5450AP jako klilenta na laptopie nie ma netu. Laptop pobiera IP z BM-500 i pingi ida na bramke bez problemu, ale wszystko zachowuje sie jakby braka(BM500) nie puszczala ruchu poza siec wewnetrzna.

Nie mam juz pomyslow co moze byc tego powodem.

Laptop po podlaczeniu bezposrednio do sieci ( z pominieciem WL-5450AP ) dziala bez problemu.

Moze ktos spotkal sie juz z podobnym problemem.

Pozdro
  • REKLAMA
  • #2 5620736
    zajac1811
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    Błędne ustawienia WL-5450AP
  • REKLAMA
  • #3 5623251
    ..MosFeT..
    Poziom 12  
    Witam

Ktore towim zdaniem ustawienia moga byc zle skonfigurowane??

WL-5450AP na takich samych ustawieniach ale w innej sieci działa ok.
  • #4 5624143
    zajac1811
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    Bo te ustawienia we wlasciwosciach poczenia sieciowego musisz wpisac w WL-5450AP a w lapku da na auto
  • REKLAMA
  • #5 5625313
    ..MosFeT..
    Poziom 12  
    "te ustawienia" - jakie ustawienia masz na mysli ?? :)
  • REKLAMA
  • #7 5698862
    ..MosFeT..
    Poziom 12  
    Chyba sie nie zrozumielismy ,.. mam takie ustwienia ... komp pobiera automatycznie IP, AP jest dodany do Bandwidth Managera iiiii nadal nie działa ... BM nie puszcza poza siec wewnetrzna.
  • #8 5801071
    ..MosFeT..
    Poziom 12  
    po dlugich bojach doszedlem do pewnego miejsca.

Okazuje sie ze BM-500 a konkretnie funkcja "Policy" blokuje mi ruch poza siec. Tak jakby BM-500 widzial ze luptop chce sie polaczyc poprzez jeszcze jedno urzadzenie. W momencie wylaczenia restrykcji wszytko dziala jak nalezy.

w chwili obecnej, lacze sie AP w trybie klient z wlaczona opcja MAC Clone (Single Ethernet Klient ) co pozwala mi tylko na podlaczenie lapcia po kablu. docelowo ma byc dolaczony drugi AP ktory bedzie rozprzestrzenial siec.

Wie ktos jak mozna obejsc to zabezpieczenie BM-500 ??
  • #9 5803141
    bgguns
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Jakie masz oprogramowanie w ovisie???
    Z tymi ovisami to normalka ze dzieja sie jaja przy wspolpracy z BMka...
    Zauwaz ze po podlaczeniu laptopa przez niego dzialajacego jako APC w ARP BMki pojawi ci sie adres IP jaki Bmka przydzielila komputerowi ale z MACiem nie kompa tylko ovisa... Dlatego BMka nie przepuszcza laptopa przez siebie przy wlaczonym policy
    JAk tak jest to na 100% masz zle ustawionego ovisa do pracy w trybie APClient.
    Zeby to zadzialalo jak nalezy musiz miec wlaczone w trybie
    APC zanaczaenie "fistaszka" przy opcji : Enable Mac Clone (Single Ethernet Client).
    Ewentuanie juto lookne do ovisa i ci powiem co i jak lub moge ci wyslac dobry config dla ovisa jako APC.
    Ja 3 lata temu z 2 tygodnie walczylem z tym bo powgrywalem APlity do ovisow i za cholere nie chcialo to wspolgrac z BMka.
    Zmiana na oryginalny soft ovisa i poprawna konfiguracja zalatwila sprawe.
    A teraz wole kupowac jako APC te male CC&C WA-2204C za 80 pln... :)

Co do dalszcej czesci twojego postu to nie rozumiem co ty chcesz zrobic...
    Nie pojdzie ci uklad taki zebys mial APka w trybie AP, nastepnie odbieral z niego sygnal APClient i mial podlaczonego do niego nastepnego APka w trybie AP...
    Taki uklad bedzie dziala jak dasz miedzy tymi pierwszymi dwoma tryb BRidge i dopiero ten ostatni bedzie w trybie AP. Ewentualnie WDS ae to slabe rozwiazanie
  • #10 5803306
    West5
    Poziom 15  
    Spróbuj czegoś takiego (u mnie na rs 1200 pomogło)
    Dodaj adres mac ap do listy autoryzowanych w bm oraz nadaj mu adresik ip
    Teraz laptop nadaj mu kolejny adres ip i do autoryzacji mac użyj takiego samego adresu jaki ma AP
    Oczywiście wszystkie adresy IP wprowadź ręczne
  • #11 5803829
    ..MosFeT..
    Poziom 12  
    Z softem nic nie zmienialem w Ovisie jest firmowy. Co do konfiguracji to probowalem juz wszystkich zaproponowanych przez kolegow rozwiazan :) niestety klapa :) BM nadal nie puszcza.

Puki co doszedlem do rozwiazania. Stworzylem zestaw AP + Router WiFi. MAC Clone w APC bedzie klonowac MAC Routera, a router bedzie to przesyłał dalej. W ten sposob uzyzska zamierzony cel chociaz wolalbym zeby wszystko bylo przydzielane poprzez tego BM'a.

Takie rozwiazanie jest mi potrzebne zeby umozliwic klientowi polaczenie sie w lokalu poprzez WLAN. Klient kupil sobie laptopa. Taki tryb pracy jest dla mnie chyba najodpowiedniejszy i nie widze innego rozwiazania.
  • #12 5803926
    bgguns
    Poziom 12  
    Rozumiem cie ale strasznie sobie to skomplikowales.
    Jesli nie chcesz juz robic bridga zeby za nim podpinac APka i klientow jak Pan Bog przykazal to wez ovisa 5460 lub BlackAPka i ustaw w trybie WISP a za nim daj APka nadawczego. Minus takiego rozwiazania - Bmka przydzieli Ip temu urzdzeniu z WISPem i bedzie pilnowac QOSow dla niego calego a nie dla klientow podpietych za nim. Mozesz co prawda poustawiac w BlackAP np QOsy dla userkow i bedzie to w sumie gralo.

Ja najczesciej jak podpinam userka ktory chce miec po wifi w domu net to daje Blacka AP w trybie WISP i APka do nadawania.
    Na BMce wpisuje IP, MAC i QOS dla Tego Black AP a co gosc sobie robi za nim to jego sprawa...moze miec nawet 6 kompow podpietych - pasmo, ppsy itd i tak ma tylko tyle ile mu dam.
  • #13 5803943
    ..MosFeT..
    Poziom 12  
    Hmmm a czy nie uzyskam tego samego rozwiaznia gdy zastsuje wlasnie AP + Router ?? z pierwszgo punkty widzenia to tak wlasnie bedzie działało..

QoS'y chce przyciac tylko dla tego Routera ktory bedzie pobieral adres z BM'a ( poprzez MAC Clone APC) i wten sposob zrobi mi sie takie gardlo i dokladnie jak piszesz klient bedize mogl sobie podpinac kompow ile chce.

Chyba ze czegos nie wiem o trybie WISP. Moze jest lepszy pod jakims wzgledem ?? nie mialem jeszcze doczynienia z nim.

p.S a bridge nie moge zrobic poniewaz mam tylko jednego AP na bazie i do niego podpieci sa inni klienci.
  • #14 5806764
    bgguns
    Poziom 12  
    Uklad APC ===> router ===> AP bedzie dzialal tak jak chcesz zeby dzialal...tylko masz 3 urzadzenia, 3 zasilacze itd. a tak mialbys tylko 2 ale to twoj wybor...
    Co do skomplikowania chodzilo mi o to ze na poczatku postu pisales ze masz problem z przepuszczeniem klienta za APC przez BMke, pozniej dopiero o iinnych rzeczach typu koleje APki nadawcze za tym APC :)

Tryb WISP zalozony u klienta nie jest zly, daje pewne mozliwosci - np podpiecie APka nadawczego dla klienta czy kilku urzadzen bez koniecznosci przepuszczania przez dodatkowy Router. Zaraz pewnie ktos sie odezwie ze WISP traci troche na wydajnosci, ale zwykly zjadacz netu tego nawet nie zauwazy:)

A z wlasnego doswiadczenia im mniej urzadzen, zasilaczy tym lepiej :)
  • #15 5807675
    ..MosFeT..
    Poziom 12  
    Przedstawilem schemat w pierwszym poscie i do niego dazylem :) w zasadzie mozna powiedziec ze opisywalem problem na jego poszczegolnych etapach a pierwszym bylo podlaczenie klienta przez APC.

Z zdecydowalem sie na uklad APC ===>router WiFi==>laptop. Czyli tylko dwa urzadzenia sieciowe.

Dzisiaj bede wszystko odpalal. Jak zadziala to pozostane przy takim rozwiazaniu. A jesli nie to z mila checia skorzystam z rozwiazania "bgguns". Nie znalem trybu WISP ...

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku dostępu do internetu na laptopie podłączonym przez WL-5450AP działający jako klient, w sieci zarządzanej przez BM-500 pełniący funkcję serwera DHCP i managera pasma. Laptop otrzymuje poprawny adres IP z BM-500 i może pingować bramkę, jednak ruch poza sieć lokalną jest blokowany. Bezpośrednie podłączenie laptopa do sieci działa poprawnie. Przyczyną jest restrykcyjna polityka ("Policy") w BM-500, która blokuje ruch, gdy urządzenie klienckie łączy się przez dodatkowy AP (WL-5450AP) działający w trybie klienta. Problem wynika z mechanizmu kontroli MAC w BM-500, który rozpoznaje ruch jako pochodzący z innego urządzenia (OVIS) z nieodpowiednio skonfigurowanym klonowaniem MAC. Rozwiązaniem jest włączenie w WL-5450AP opcji "Enable MAC Clone (Single Ethernet Client)" lub zastosowanie konfiguracji z dodatkowym routerem WiFi za AP, który klonuje MAC i umożliwia prawidłowe przydzielanie adresów IP i zarządzanie QoS przez BM-500. Alternatywnie rekomendowane jest użycie urządzeń OVIS w trybie WISP lub BlackAP, które lepiej współpracują z BM-500 i pozwalają na zarządzanie pasmem dla całego segmentu sieci za AP. Tryb WISP umożliwia podłączenie wielu urządzeń za AP bez konieczności stosowania dodatkowego routera, choć z ograniczeniami w kontroli QoS na poziomie pojedynczych klientów. Ostatecznie wybrano konfigurację APC + router WiFi, co pozwala na efektywne zarządzanie ruchem i QoS przy minimalnej liczbie urządzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA