logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja serwera DNS do przekierowania na stronę błędu w sieci lokalnej

gavron 16 Paź 2008 10:13 3328 6
REKLAMA
  • #1 5636720
    gavron
    Poziom 22  
    Ocena: 52
    witam!

czy mozna skonfigurowac serwer dns w taki sposob ze gdy chcemy uzyskac adres nieistniejacej strony to on podaje nam inny, ktory wczesniej wpisalem.

chodzi o to ze gdy mam wlasny serwer dns w sieci lokalnej i uzytkownicy go uzywaja, to kiedy wpisza zly adres pojawia sie MOJA strona gdzie jest napisane "wpisales zly adres..." itd itp.
  • REKLAMA
  • #2 5637805
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 5638947
    gavron
    Poziom 22  
    ale to rozwiazanie co Ty zaproponowales dotyczy TYLKO adresu ktory jest na serwerze.... mnie chodzi o inna sytuacje a mianowicie:

user wpisuje adres: http://nieistniejaca.strona.pl/.. moj serwer dns (ktory on ma wpisany i go uzywa) oczywiscie nie znajduje adresu o takiej nazwie wiec podaje adres lokalny na ktorej jest strona z konkretna informacja...

czy da sie cos takiego??
  • #4 5639916
    konjo123
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Wydaje mi się, że rozwiązaniem będzie tu raczej postawienie jakiegoś serwera proxy a nie DNS.
  • REKLAMA
  • #5 5639927
    gavron
    Poziom 22  
    tak, wiem ze przez proxy da sie to zrobic, ale nie chce aby uzytkownik mail narzucone "uzywaj proxy" albo transparent proxy... to bez sensu... poza tym nie wiem czy proxy sie nie "zapcha" jesli user ma ustawiony jakis p2p na port http?
  • REKLAMA
  • #6 5639989
    konjo123
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    No to nie rozumiem trochę. Niby nie chcesz narzucać proxy, ale serwer dns już chcesz. A co jeśli użytkownik wpisze sobie inny adres dns'a? A transparent proxy byłby chyba ok. No ale nic to - innego pomysłu nie mam :)
  • #7 5640543
    gavron
    Poziom 22  
    dobra, inaczej zadam pytanie:

"czy da sie skonfigurowac serwer bind tak, aby gdy odpytamy go o nieistniejacy adres zwrocil nam jakis wewnetrzny, ktory oczywiscie wczesniej okreslimy?"

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konfiguracji serwera DNS w sieci lokalnej w celu przekierowania zapytań o nieistniejące domeny na określoną lokalną stronę błędu. Standardowe rozwiązania oparte na serwerze WWW Apache umożliwiają wyświetlanie niestandardowych stron błędów (np. ErrorDocument 404), jednak dotyczą one tylko istniejących adresów na serwerze. W przypadku zapytań DNS o nieistniejące domeny, użytkownik pyta, czy można skonfigurować serwer DNS (np. BIND), aby zwracał wskazany wcześniej adres IP lokalnej strony informującej o błędzie. W odpowiedzi zasugerowano, że takie zadanie lepiej realizuje serwer proxy, jednak autor dyskusji nie chce wymuszać użycia proxy ani transparent proxy ze względu na potencjalne problemy z ruchem P2P i preferencje użytkowników. Ostatecznie pytanie zostało zawężone do możliwości konfiguracji serwera BIND tak, aby zwracał określony adres IP dla zapytań o nieistniejące domeny w sieci lokalnej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA