logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony CCD-TR411E - Synchronizacja i kondensatory w kamerze 8mm, jak sprawdzić?

pan_slonik 09 Mar 2004 16:54 2346 11
REKLAMA
  • #1 539364
    pan_slonik
    Poziom 22  
    Ocena: 9
    Dostałem ta kamere do czyszczenia głowicy. Ale wydaje mi sie ze głowica jest ok.(na pierwszy rzut oka) doszedłem do wniosku ze musi byc cos nie tak z synchronizacją. i tu jest problem bo do tej pory nie zajmowałem sie kamerami. Moze ktoś mi powiedziec jak jest realizowana synchronizacja i zapis dzwieku w kamerach 8mm? a co do usterki czy mozliwe jest wyschnięcie elektrolitów? i których bo jest ich dosc sporo a wymieniac wszystkie to troche pracochłonne. I jeszcze jedno jak wygłada sprawa z dokupieniem głowicy do takiej kamerki?
  • REKLAMA
  • #2 539717
    artmar
    Poziom 12  
    Nie napisałeś, czy obraz jest widoczny z zakłóceniami, czy go brak. Przy objawie jak zabrudzenie w VHS możliwym powodem jest zbyt małe napięcie taśmy na głowicy. Można wyregulować w mechaniźmie, mniej więcej w punkcie wyjścia taśmy z lewego talerzyka.
  • #3 541086
    pan_slonik
    Poziom 22  
    Ocena: 9
    obraz jest widoczny z zakłuceniami. wtedy gdy oglada sie obraz zapisany wczesniej na innej kamerze. natomiast obraz nagrany na tej kamerze jest widoczny z zakłuceniami ale po chwili znika. i jest go brak. na przewijaniu na podglądzie obraz sie pojawia.
  • REKLAMA
  • #4 541562
    dzez
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    elki jak najbardziej :) zalecam przejzenie wszystkich czy ktorys nie podcieka. Jesli tak wymienic wszystkie jak leci
  • #5 541724
    peteros
    Poziom 12  
    to raczej nie elektrolity
  • REKLAMA
  • #6 541802
    Przemyslaw
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    Nie wiem jak wyglada ten model ale naprawilem kilka kamer sony. Zapis realizowany jest w nich podobnie jak w zwyklym magnetowidzie, tyle, ze dzwiek i ctl pochodzi z tych samych "listkow" co obraz. Miedzy "listkami" AUDIO/VIDEO jest jeszcze jedna glowica - kasujaca (Flying Erase Head).
    Impulsy FG pobierane sa z drukowanej "zwojnicy" pod drumem.
    To co opisujesz, jesli ja dobrze kojarze moze wygladac na to, ze z jednej glowicy (listka) nie ma sygnalu albo jest on bardzo znieksztalcony.
    W moim przypadku tak bylo. Glowica wygladala na oko super i usterka powstala nagle. W torze video nic nie znalazlem, dopiero podmiana calego druma pomogla. A skad wziac glowice? Mozna zapytac w http://www.saysonic.com.pl/ albo www.north.pl ale to raczej porzadnie oprozni portfel. Ja kupilem na allegro podobna kamere z innym uszkodzeniem i to rozwiazalo moj problem.
    PS. Drum mozna rozebrac i wymienic sam dysk wizyjny ale trzeba bardzo ostroznie to robic i zaznaczyc sobie wzajemne polozenie elementow wzgledem osi (tzn. jesli by byla potrzeba rozbierania spodu)
    Coz - kondensatorki w SONY to juz jest chyba rytual - poprostu nalezy je wymienic tak czy siak.

Bardzo przepraszam, jesli moj opis nie bedzie pasowal do Twojego sprzetu ale tak jak pisalem, nie kojarze go. Moze sie cos jednak przyda.
  • #7 541938
    mirek2
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Jesli pierwszy raz naprawiasz kamere, to nie sluchaj rad "LEPPEROW" elektroniki, oddaj kamere do naprawy tym, ktorzy sa w tej dziedzinie wyksztalceni.Uwazam, ze jesli twoj opis usterki nie jest przekoloryzowany to jest to uszkodzenie upper drum a nie zadnych "elek".Jesli chcesz byc tego pewny, to zrob to co ci napisalem lub zainwestuj w nowy upper drum, nauka niestety kosztuje, ale uchroni cie to w przyszlosci od opowiadania dyrdymalow innym.Przepraszam za nieciekawy edytor,ale nie mieszkam w Polsce od dosc dawna i nie mam polskich edytorow tekstu.Powodzenia.
  • #8 542242
    Przemyslaw
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    mirek2>>> jesli chodzi Ci o moje dyrdymaly, no to dzieki.
  • REKLAMA
  • #9 543352
    dzez
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Lubię zarozumiałych naprawiaczy kosiarek, a pozatym nie czuje się lepperem
  • #10 555637
    bartekke
    Poziom 23  
    Ocena: 75
    1. W tej kamerze praktycznie nie ma kondensatorów elektrolitycznych i tym bardziej nie ma potrzeby ich wymiany.
    2. Drum jest nierozbieralny i sugeruję nie eksperymentować w tym zakresie.
    3. Drum wymienia się w całości i nie ma na to rady. Koszt ok. 450zł.
  • #11 556224
    czuchus
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    8) Jest to za nowy sprzęt żeby kondensatory elektrolityczne zaczęły wyciekać ta kamera na pewno nie przepracowała 1000 godzin,osobiście nie zalecam wymiany kondensatorów, należałoby zacząć od pomiarów i tak np. poziom sygnału rf playback a jak jest do kitu to zasilanie transformatora drumu. Jeżeli to jest uszkodzona głowica to kosztuje ok 450 zl ale i tak nie polecam wymieniać ze względu na brak możliwości ustawienia SWP ,a teraz są dostępne nowe wykonania tych drumów i po zamontowaniu należy dość sporo przestawić przy regulacji.Polecam oddać do wykwalifikowanej stacji serwisowej (często to wychodzi taniej).
  • #12 560763
    mirek2
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Twoja ostatnia szansa jest oblutowanie zlacza na ktore przychodzi sygnal z glowic, jesli to nie pomoze, to pozostaje tylko naprawa w dobrym serwisie.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji dotyczącej kamery Sony CCD-TR411E poruszono problem synchronizacji i zapisu dźwięku w kamerach 8mm oraz kwestię kondensatorów elektrolitycznych. Obraz z kamery jest widoczny z zakłóceniami, a nagrania z niej po chwili tracą obraz, choć podczas przewijania obraz się pojawia. Synchronizacja i zapis dźwięku realizowane są podobnie jak w magnetowidach, z wykorzystaniem głowic (listków) do sygnału audio i wideo oraz głowicy kasującej (Flying Erase Head). Impulsy FG pobierane są z cewki pod drumem. Możliwe, że usterka wynika z uszkodzenia jednej z głowic lub upper drum, a nie z kondensatorów elektrolitycznych, których w tym modelu jest niewiele lub praktycznie brak. Kondensatory elektrolityczne raczej nie wymagają wymiany, zwłaszcza że kamera jest stosunkowo nowa i nie przepracowała wielu godzin. Drum jest nierozbieralny i wymienia się go w całości, co jest kosztowne (około 450 zł). Zaleca się oddanie kamery do wykwalifikowanego serwisu, gdyż samodzielna wymiana głowicy lub drumu wymaga precyzyjnych regulacji i doświadczenia. Alternatywnie można poszukać używanej kamery na części, aby wymienić drum lub głowicę. Warto również sprawdzić połączenia i lutowania sygnału z głowic, co może być ostatnią szansą na naprawę przed serwisem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA