logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pomiar przerzutnika 7474. Co i jak? Parametry czasowe.

Semy 19 Paź 2008 00:16 1697 2
REKLAMA
  • #1 5645624
    Semy
    Poziom 10  
    Mam taki drobny problem...
    Mam zadanie "Wyznaczyć wszystkie parametry czasowe przerzutnik 7474"...
    Pytanie mam... Jakie są w tym przerzutniku czasy do wyznaczenia?... I jak powinien wyglądać ten układ pomiarowy? bo gdzieś wyczytałem, żeby połączyć Q z D, Reset i Set ustawić na 1... ale szczerze to mi to troszkę nie działa w ActiveCad'zie... Poza tym jakie czasy pomiarów, tudzież wejścia zegarowego powinienem ustawić??...

Ps. jeszcze jedno... w zadaniu mam podane: "aby zbadać minimalne odległości pomiędzy zdarzeniami, mam sprawdzić reakcję układu na zachowane (graniczne) oraz naruszone parametry"... Jakie parametry? i co to są te graniczne parametry?
  • REKLAMA
  • #2 7354214
    dilu88
    Poziom 2  
    Witam wszystkich forumowiczów,
    To chyba mój pierwszy post i od razu prośba o pomoc, dlatego podklejam sie pod temat :P W ramach projektu z układów cyfrowych muszę przygotować układ do badania parametrów dynamicznych przerzutników - jak mniemam bistabilnych - typu D i JK, ewentualnie RS. Parametry jakie mam badać to czasy propagacji tphl, tplh i do tej pory nie ma z tym żadnego problemu. Problem pojawia się natomiast w tym, że musze badać również czas ustalania i przytrzymania. Układ ma być wykorzystywany przez studentów, więc ma byc maksymalnie prosty, najlepiej z wbudowanym generatorem -,-" Mój prowadzący nie rozumie, że najłatwiej byłoby przesuwać w fazie przebieg prostokątny z generatora zewnętrznego i ciągle wymyśla nowe rzeczy. Dodam że układ ma być czytelny, tak aby "student patrząc na płytke wiedział o co chodzi". Proszę o jakieś pomysły bo układ typu dwójka licząca i obserwacja przebiegów to niestety za mało. Przede wszystkim nie mam pomysłu na badanie czasu przytrzymania i ustalania. Prosze o podpowiedzi i pozdrawiam :)
  • #3 7354335
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 529
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
REKLAMA