logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Router wifi ze switchem. Internet przez WiFi - jak zrobić?

bzyku25 19 Paź 2008 18:35 3223 6
REKLAMA
  • #1 5647961
    bzyku25
    Poziom 2  
    Witam
    Jest w jednym mieszkaniu internet i jest sygnal rozdzielony przez router d-linka przewodowo do mnie. Chcialbym u siebie ze wzgledu na to ze mam 2 kompy zrobic siec wifi. I tak sie zastanawialem , zeby kupic router wifi ze switchem. Kabel podlaczyc do switcha w routerze. Pytanie tylko czy wtedy bede mial neta przez wifi?????
    Teraz mam w domu router ze switchem ale przewodowy. I kabelek od neta wlaczylem pod port1 i 2 kompy maja w domu neta. Ale nei wiem czy to wyjdzie w przypadku Ap ze switchem.
    Prosze o jakas porade
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 5648048
    bzyku25
    Poziom 2  
    Chyba zamieszalem:
    1 mieszkanie - internet + D-link 604 - kabel do mieszkania 2

2 mieszkanie - 2 komputery w ktorych chce zrobic wifi
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 5648885
    none12
    Poziom 20  
    Ocena: 2
    AP taniej wyjdzie.
  • #6 5649108
    bzyku25
    Poziom 2  
    A jeszcze jedno pytanie....a w zasadzie dwa
    Czy kupujac DI-524 bedzie mi normalnie obslugiwal laptopa i stacjonaarny? W stacjonarnym mam karte usb linksysa w standardzie 802.11b.
    Jezeli chodzi o kabel, ktory leci od routera DI-604 to w DI-524 podlaczyc go pod zlacze WAN czy LAN?
    Sorki za pytania, ale kogos sie musze doradzic i dzieki za odpowiedzi
  • Pomocny post
    #7 5649123
    none12
    Poziom 20  
    Ocena: 2
    1. Będzie działać bez problemu.
    2. Kabel od DI-604 podpinasz pod WAN DI-524

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat utworzenia sieci WiFi w mieszkaniu, gdzie internet jest dostarczany przewodowo przez router D-Link DI-604 z innego mieszkania. Rozważano zakup routera WiFi z wbudowanym switchem, aby podłączyć kabel od DI-604 i udostępnić internet bezprzewodowo dla dwóch komputerów. Zalecano użycie routera D-Link DI-524, który po podłączeniu kabla od DI-604 do portu WAN umożliwia jednoczesne korzystanie z internetu przez WiFi i przewodowo. Wskazano, że DI-524 obsłuży zarówno laptopa, jak i komputer stacjonarny z kartą USB Linksys w standardzie 802.11b. Alternatywnie zasugerowano użycie punktu dostępowego (AP) jako tańsze rozwiązanie. Kluczowe jest podłączenie kabla od DI-604 do portu WAN routera DI-524, co zapewnia prawidłowe działanie sieci WiFi i przewodowej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA