logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować sieć, by udostępnić internet z PC na laptop?

dyciu 20 Paź 2008 01:11 3089 18
REKLAMA
  • #1 5649303
    dyciu
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam, opisze mój problem.

Karta PC#1 - tutaj podłączony jest internet z sieci osiedlowej (adres pobierany automatycznie lecz z moich obserwacji jest to za każdym razem ten sam adres)
    Karta PC#2 - karta która ma posłużyć do połączenia PC z Laptopem i jednoczesnego udostępnienia mu internetu
    Karta lap#1 - karta która ma posłużyć do połączenia Laptopa z PC i jednoczesnego dzierżawienia internetu z PC

Mam w mieszkaniu 2 komputery, stacjonarny i laptop. Do stacjonarnego (wyposażonego w 2 karty sieciowe) mam podpięty internet z sieci osiedlowej, poprzez skrętke. Chciałbym podpiąć laptop do stacjonarnego tak aby w laptopie też można było korzystać z internetu. Teraz pytanie jak skonfigurować karty sieciowe na komputerach by i na PC'cie i na laptopie był internet i wszystko działało.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 5649311
    michu90
    Poziom 14  
    A nie lepiej zainwestować w router? Jeżeli chcesz mieć internet na laptopie to pc musi być włączony, jeśli masz router to nie musi być.
  • REKLAMA
  • #3 5649445
    kiko80
    Poziom 27  
    Ocena: 163
    Przydzielasz wewnętrzny adres który nie będzie kolidować i na lapku dajesz router czyli ip kompa podpiętego do netu ale to może nie styknąć czasami zaniżają ttl jak to było u mnie i do takiego udostępniania musiałem używać winproxy do puki nie zainwestowałem w router tplinka wr543g
  • #4 5649453
    MaciejBieniasz
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    router to chyba lepsze rozwiazanie,pare zloty i po sprawie. no chyba ze komp.bedzie caly czas wlaczony ;-)
  • #5 5649704
    dyciu
    Poziom 11  
    Tak tak wiem że router to rozwiązanie dla mnie idealne, ale w chwili obecnej brak środków na niego. Mówicie pare złotych czy macie jakiś dobry router na myśli? Chodzi mi o stabilność, żeby nie miał zwiech co chwila. Lecz jak narazie pozostaje pytanie jak to zrobić żeby laptop miał internet z PCeta.
  • #7 5652089
    dyciu
    Poziom 11  
    Doszedłem już do takiego etapu, czyli:

Karta PC#1 - do której jest dostarczany przez dostawcę internet jest skonfigurowana na automatyczną konfigurację, zawsze pobiera taki sam adres itd. Jej ustawienia są tutaj CLICK! . Dodatkowo ustawiłem na tej karcie w ustawieniach TCP/IP ICS (Internet Connection Sharing).

Karta PC#2 - automatycznie ustawiła się na stałe w następujący sposób IP= 192.168.0.1 Maska= 255.255.255.0

Karta lap#1 - ustawiłem ręcznie na stałe następująco IP= 192.168.0.2 Maska= 255.255.255.0 Brama= 192.168.0.1 DNS= 192.168.0.1

Przy takim ustawieniu kart internet chodzi bez problemu na komputerze stacjonarnym PC. Na laptopie w "Moje miejsca siecowe" pojawiła się ikona Udostępniane połączenie lokalne z PC. Ucieszyłem się otworzyłem GG - nic, stronę - nic, Moorhunta - nic. Otworzyłem konsole podałem komendę ping -t wp.pl i ku mojemu zdziwieniu adres odpowiedział. Pingi dochodzą do serwera Wirtualnej Polski i są odbierane w niezłym czasie średnia ~1500 pingów to 52ms.

I na koniec pytanie co i gdzie zrobić żeby laptop ożył i można było korzystać na nim w pełni z internetu? Czy możliwe że są zablokowane jakieś porty? Czy możliwe że mój dostawca w jakiś sposób blokuje dzielenie danego łącza, a jeśli tak to czy można to ominąć?
  • #8 5652111
    none12
    Poziom 20  
    Ocena: 2
    Zmień DNS-a na 91.189.16.2 i 91.189.16.4 takie DNS-y ustaw na laptopie i strony zadziałają.
  • #9 5652643
    dyciu
    Poziom 11  
    To nie wina DNS. Gdyby to była ich wina, polecenie ping -t wp.pl nie zadziałałoby. Serwery DNS służą do tłumaczenia przeglądarce (a bardziej nam) nazw stron z ich adresów IP lub odwrotnie, dlatego też gdyby to była wina DNS, to nie uzyskałbym żadnej odpowiedzi. Gdyby to była wina DNS, polecenie ping dla wp wyglądałoby tak ping -t 212.70.100.101.
    Dla pewności jednak zmieniłem adresy na te, które podałeś i efekt jest identyczny, jak przed ich zmianą, tzn. pingi chodzą, "usługi" nie.
    Ponawiam pytanie: czy może to być spowodowane działalnością dostawcy? np. blokowanie udostępniania
  • #10 5652731
    adamu20
    Poziom 13  
    A firewall na stacjonarnym przypadkiem nie blokuje?
    Sprawdź w "połączeniach internetowych" czy nie masz takiej zamkniętej kłódeczki przy połączeniu lokalnym z lapkiem może systemowy firewall blokuje?
  • REKLAMA
  • #11 5652849
    malo999
    Poziom 11  
    Witam. Krótkie pytanie: Jaki adres otrzymuje Karta PC#1. Może jest z tej samej puli adresowej co PC#2, a tak nie może być.
    I nie wiem czy nie powinien być przypadkiem kabel crossowany.
  • #12 5653324
    dyciu
    Poziom 11  
    adamu20 napisał:
    A firewall na stacjonarnym przypadkiem nie blokuje?
    Sprawdź w "połączeniach internetowych" czy nie masz takiej zamkniętej kłódeczki przy połączeniu lokalnym z lapkiem może systemowy firewall blokuje?

Na stacjonarnym nie ma żadnych firewall'i, Zapora Systemu Widnows została wyłączona zaraz po instalacji systemu i w ostatnich kilku dniach sprawdzałem chyba ze 100 razy, pewien więc jestem że to nie wina firewalla. Po 2 gdyby to była wina firewalla to czy nie blokowałby całkowicie wszystkiego? A tutaj pingi chodzą.

malo999 napisał:
    Witam. Krótkie pytanie: Jaki adres otrzymuje Karta PC#1. Może jest z tej samej puli adresowej co PC#2, a tak nie może być.
    I nie wiem czy nie powinien być przypadkiem kabel crossowany.

Witam i ja. Link do ustawień adresowych podawałem już wyżej ale podam go jeszcze raz, oto on > Link. Co do kwestii kabla crossowanego to owszem kabel jest crossowany (z przeplotem taki jak tutaj na rysunku Link), gdyby kabel nie był crossowany nie byłoby szans połączenia dwóch komputerów. Połączenie komputer komputer zawsze musimy użyć kabla z crossem, jeśli jednak w gre wchodzi router kabel powinien być prosty, o ile mnie pamięć nie myli. Czekam na kolejne uwagi.
  • #13 5654022
    none12
    Poziom 20  
    Nie możliwe coś już musi być po stronie softwarowej na laptopie bo jak mówisz ze pingi przychodzą to nie ma innej opcji i zostaw takie DNS jak Ci podałem aha i zrestartuj komputer i lapka po tych modyfikacjach.
  • REKLAMA
  • #14 5654165
    dyciu
    Poziom 11  
    Restarty były DNS też zostawiłem taki bo niby to samo lecz przy tych DNSach o wiele mniej pakietów zostaje zagubionych nadal nic a co z lapkiem mogłoby być skoro wszystko jest jak na PCcie. Jedyne co może blokować to NOD32 który i tak był wyłączony;/
  • #15 5654433
    none12
    Poziom 20  
    Szczerze nie wiem jak zawsze konfigurowałem tak sieć jak jest opisane na tej stronce co Ci dałem i działało a u Ciebie mam taki wybitny przypadek. A na pc-cie masz wszystko udostępnione i odpalone na karcie która ma neta na świat.
  • #16 5654727
    dyciu
    Poziom 11  
    Tutaj właśnie jest przeciekawa sprawa, bo też już kilka sieci skonfigurowałem w swoim życiu i nigdy takich jaj nie było jak szedł ping to szło wszystko. Zastanawiam sie cały czas czy to nie jest działanie mojego dostawcy czy on czasem nie zblokował jakoś nie wiem portów czy ogólnie udostępniania tegoż właśnie połączenia na świat. Ale wtedy pytanie skąd pingi które szaleją jak najęte? Dziś średnia czasów z ~2000 pingów do serwera gazetapraca.pl wynosiła z laptopa na którym są tylko pingi całe 16ms.

Apropo komputera podłączonego do internetu czyli stacjonarki to tak chodzi wszystko bez najmniejszych zarzutów.
  • #17 5655254
    none12
    Poziom 20  
    Powiedz mi jakie masz TTL podczas pingowania.
  • #18 5656461
    dyciu
    Poziom 11  
    Na laptopie 113 na PC 114
  • #19 5657185
    none12
    Poziom 20  
    Spróbuj przeinstalować system na laptopie bo już innej opcji nie widzę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konfiguracji sieci w celu udostępnienia internetu z komputera stacjonarnego (PC) na laptopa za pomocą dwóch kart sieciowych w PC oraz jednej w laptopie, bez użycia routera. PC jest podłączony do internetu z sieci osiedlowej przez kartę PC#1 z automatycznym adresem IP, a karta PC#2 służy do połączenia z laptopem, który ma stały adres IP w tej samej podsieci (192.168.0.x). Na PC włączono funkcję ICS (Internet Connection Sharing). Pomimo poprawnej konfiguracji adresów IP i działających pingów do zewnętrznych serwerów, na laptopie nie działa dostęp do stron internetowych i usług sieciowych. Wskazywano na możliwe przyczyny: blokady ze strony dostawcy internetu, problemy z firewallami (wykluczone), konieczność użycia kabla crossowego (potwierdzone), ewentualne problemy z TTL oraz konfiguracją DNS (zmiana DNS nie rozwiązała problemu). Sugerowano zakup routera jako stabilniejsze i wygodniejsze rozwiązanie, jednak brak środków finansowych na ten cel. Ostatecznie pojawiła się sugestia reinstalacji systemu na laptopie jako ostateczne rozwiązanie. W dyskusji podano linki do instrukcji konfiguracji ICS oraz zwrócono uwagę na konieczność prawidłowego udostępnienia połączenia na PC.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA