logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Polar PDH585 Dafne - brak reakcji, problem z blokadą drzwiczek i programatorem

duid 11 Mar 2004 15:29 3782 10
REKLAMA
  • #1 542542
    duid
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    :(
    Praleczka Polar PDH585 Dafne. Nie mam pojęcia co się dzieje. Wariował ostatnio programator - tzn. stawał na jakimś programie, ale wystarczyło go popędzić i jakoś szedł. Ostatnio jednak matka przestawiła programator na spust wody. Woda zeszła i skończyła program. Mamuśka chciała puścić program od początku... ale pralka nie zadziałała. Dokładniej rzecz biorąc po włączeniu zapaliła się lampka sygnalizatora... ale nie było żadnej reakcji.
    Okazało się, że mimo tego, że działa synalizator nie działa blokada drzwiczek. Wyłączyłem pralkę, otworzyłem drzwiczki i zamknąłem. Pralka stała wyłączona ok. 10min i nagle coś zrobiło "pstryk". Zaciekawiony włączyłem pralkę i zaczęła chodzić jakby nigdy nic.
    Kolejne pranie. Matka wyłączyła pralkę w czasie programu. I po włączeniu znów nie ma reakcji (poza świecącą sygnalizacją). Sprawdziłem blokadę drzwiczek. Znów są niezablokowane mimo teoretycznego włączenia pralki, ale nie mogę otwierać, bo w środku jest woda.
    Tym razem pralka stoi już od godziny wyłączona, ale nie ma po włączeniu reakcji.
    I co wy o tym myślicie? :?:
  • REKLAMA
  • #2 542658
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 542755
    duid
    Poziom 11  
    To dlaczego działała normalnie? Ruszyła bez problemów, a po wyłączeniu i włączeniu nie ma reakcji.
    Jak mogę to obejść żeby spuścić wodę? I ile kosztuje blokada oraz jak ją wymienić?
  • #4 542763
    axxx
    Specjalista AGD
    Ocena: 1716
    wode mozna sposcic normalnie wezem opuszczajac go do poziomu podlogi
    w wylaczniku mozna zmostkowac przewody,czyli pominac blokade
  • #5 542775
    duid
    Poziom 11  
    A tak bardziej obrazowo? Co zdjąć i gdzie się dobrać?
  • REKLAMA
  • #6 542784
    axxx
    Specjalista AGD
    po spuszczeniu wody-otworzyc dzwiczki wkrety mocujace zamek sa pod drzwiczkami mozna odchylic fartuch i dostac sie do wylacznika
  • REKLAMA
  • #7 542793
    duid
    Poziom 11  
    i jesteście pewni, że to to?
  • #8 542797
    axxx
    Specjalista AGD
    po spuszczeniu wody-otworzyc dzwiczki wkrety mocujace zamek sa pod drzwiczkami mozna odchylic fartuch i dostac sie do wylacznika
  • #9 542998
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 755
    Zmostkować blokadę można tylko wtedy, jeżeli w podłodze jest odpływ
    wody i małe dzieci nie mają kontaktu z pralką. W innym przypadku prosze nie robić tego co radzi axxx i blokadę wymienić na nową.
  • #10 543007
    duid
    Poziom 11  
    czy mógłbyś mi napisać ile może to kosztować? i jak wymienić blokadę?
  • #11 543014
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 755
    To jest tania rzecz. Poznacz kabelki. Blokadę weź na wzór.
    Trzyma się na dwóch blachowkrętach.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Polar PDH585 Dafne wykazuje problemy z programatorem, który zatrzymuje się na wybranym programie, oraz z blokadą drzwi, która nie działa prawidłowo. Po zakończeniu cyklu i próbie ponownego uruchomienia pralka nie reaguje, mimo świecącej sygnalizacji. Blokada drzwi pozostaje niezablokowana, co uniemożliwia otwarcie drzwi przy obecności wody w bębnie. Rozwiązaniem jest wymiana uszkodzonej blokady drzwi, która jest elementem stosunkowo tanim i mocowanym na dwóch wkrętach. W celu spuszczenia wody można użyć węża odpływowego lub tymczasowo zmostkować przewody w wyłączniku blokady, jednak jest to zalecane tylko przy odpowiednich warunkach bezpieczeństwa (odpływ w podłodze, brak dostępu dzieci). Dostęp do blokady uzyskuje się po spuszczeniu wody, odchyleniu fartucha i odkręceniu śrub mocujących zamek pod drzwiami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA