logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Echostar DSB717 - brak niemieckich i polskich kanałów na Astrze

ricco6 26 Paź 2008 18:06 4910 9
REKLAMA
  • #1 5670102
    ricco6
    Poziom 2  
    Witam.Otóż mam mały problem.Posiadam Cyfrowy Polsat z dekoderem
    Echostar DSB 717 antenę 60 (orginalną polsatu) z monblockiem Satconn(dane tech I.F.10.7-11.7GHz/11.7 LO.9.75/10.6GHz noise 0.2 dB.
    Problem polega na tym, że wyszukując programy na Astrze znajduje dekoder pełno czeskich i holenderskich programow a z niemieckich udało mi sie znalezc tylko ARD Digital. Brak takich programów jak RTL,PRO7 czy nawet polskich jak TVP info,TVP 3.Proszę o pomoc.
    Pozdrowiam r.
  • REKLAMA
  • #2 5670331
    KIEROWCA_VW
    Poziom 35  
    Ocena: 676
    Witam
    Moim zdaniem powodem jest niewłaściwe dobranie zestawu antenowego:

- za mała antena do monobloka, na 60-tce tylko dwa pojedyńcze konwertery w uchwycie "zeza" dają szansę uzyskania odbioru Astry i Hotbirda , w dużej zależności od pogody.
    - Echostary nie chcą współpracować z monoblokami.
    Co należy zrobić?
    -zmiana czaszy na 85-90 i zastosowanie posiadanego konwertera (polecam, o ile ten monoblok działa z tym Echostarem)
    -zakup pojedyńczych konwerterów, uchwytu "zeza" i przełącznika oraz zamontowanie tego na posiadanej antenie (można ale nie polecam)
  • #3 5671079
    ricco6
    Poziom 2  
    Dziękuje za szybką odpowiedz.Co do czaszy to spróbuje.Jeżeli chodzi o komatybilność konwertera z tunerem to myślę, że jest OK Cyfrowy Polsat leci bez problemu, na astrze jest 59% jakości obrazu.Brak tylko tych programów, które mnie interesują.Pozdrawiam R.
  • REKLAMA
  • #4 5801324
    bogdanzieba
    Poziom 29  
    Ocena: 981
    Słuchaj musisz ustawić w dekoderze nie na ASTRA 1 tylko ASTRA 2 i tam wyszuka polskie kanały TV Polonia, TVP Historia, TVP Kultura, TV Trwam itp.

Zadziała.
  • REKLAMA
  • #5 5802246
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2930
    bogdanzieba napisał:
    Słuchaj musisz ustawić w dekoderze nie na ASTRA 1 tylko ASTRA 2 i tam wyszuka polskie kanały TV Polonia, TVP Historia, TVP Kultura, TV Trwam itp.

Zadziała.
    Chyba nie wiesz co piszesz? Za mały talerz na monoblocka. Łapie 16°.

ricco6 napisał:
    Jeżeli chodzi o komatybilność konwertera z tunerem to myślę, że jest OK

Właśnie , że jej nie ma.
  • REKLAMA
  • #7 5805451
    LeDy
    Poziom 43  
    ricco6 napisał:
    Posiadam Cyfrowy
    Echostar DSB 717 antenę 60 (orginalną polsatu) z monblockiem Satcon
    Cytat:
    Ja nie mówię o monoblocku tylko o zezie na ASTRA
    A co jemu po tym jak ma monoblocka?
  • #8 5833636
    ricco6
    Poziom 2  
    Dzieki wszystkim za odpowiedz jak tylko zakupie wieksza czasze dam znac jak leci.Czy 80 tka wystarczy na monmoblocka?.

do LeDy

ricco6 napisał:
    Jeżeli chodzi o komatybilność konwertera z tunerem to myślę, że jest OK

Właśnie , że jej nie ma.
    A ja mysle, ze jest kompartybilny lapie ok 115 programow z Astry

Pozdrawiam R
  • #9 5846742
    LeDy
    Poziom 43  
    ricco6 napisał:

Problem polega na tym, że wyszukując programy na Astrze znajduje dekoder pełno czeskich i holenderskich programow a z niemieckich udało mi sie znalezc tylko ARD Digital.

ricco6 napisał:

A ja mysle, ze jest kompartybilny lapie ok 115 programow z Astry
    A przedtem nie łapał? Jak to się stało, że teraz łapie? Sam ze sobą nie jesteś kompatybilny.
  • #10 5852733
    bogdanzieba
    Poziom 29  
    Ocena: 981
    Najważniejsze aby w dekoderach Echostar DSB-717 lub DSB-616 dopisać brakujące częstotliwości tj. 10862 H i 10773H i wszystko ładnie zadziała

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku niemieckich i polskich kanałów na satelicie Astra przy użyciu dekodera Echostar DSB717, anteny 60 cm Polsatu oraz monobloku Satconn. Przyczyną może być niewłaściwy dobór zestawu antenowego – zbyt mała antena do monobloku oraz potencjalna niekompatybilność Echostara z monoblokami. Zalecane jest zwiększenie rozmiaru anteny do 85-90 cm lub zastosowanie pojedynczych konwerterów z uchwytem typu "zez" i przełącznikiem. Dodatkowo, aby odbierać polskie kanały, należy ustawić dekoder na satelitę Astra 2, a nie Astra 1. W przypadku Echostar DSB717 i DSB616 ważne jest dopisanie brakujących częstotliwości (10862 H i 10773 H), co umożliwia poprawne wyszukiwanie kanałów. Dyskusja wskazuje na konieczność optymalizacji sprzętu i konfiguracji, aby uzyskać dostęp do pożądanych programów niemieckich i polskich.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA