logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak sygnału w Cyfrowym Polsacie na dekoderze Echostar 717 i antenie 60 cm

maxley 21 Gru 2006 21:21 101949 27
REKLAMA
  • #1 3357119
    maxley
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Witam !!
    Mój problem przedstawia sie nastepująco:
    po zakupie Cyfrowego Polsatu podłączyłem go i ... nic !!
    Na każdej stacji wyświetla sie komunikat ,,brak sygnału".
    Jeśli chodzi o te dwa paski (bodajże sygnału i jakości) to ten od sygnału pokazuje 70% a ten dolny 0%.
    Jesli chodzi o to całem TP to na jakie bym nie zmienił to ciągle mam kolor czerwony !!
    Mam dekoder Echostar 717 i antene 60-dziesiatke.
  • REKLAMA
  • #2 3357144
    pajo21
    Poziom 35  
    Ocena: 173
    A ustawiłeś antene na dobrego satelite czyli HOTBIRDA?
  • #3 3357182
    maxley
    Poziom 2  
    Antene mam ustawioną podobnie jak sąsiad ;) W tych calych ustawieniach przewija się cały czas HB.
  • #4 3357567
    okulik
    Poziom 28  
    Ocena: 127
    maxley napisał:
    Antene mam ustawioną podobnie jak sąsiad ;) W tych calych ustawieniach przewija się cały czas HB.

prawdopodobnie, podobnie to za malo......
  • #5 3358698
    kris_w6
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    Ustawiłeś astrę dlatego dekoder pokazuje sygnał ale nie ma jakości sygnału. przesuń trochę antenę stojąć do niej na wprostw lewo ale to tylko 6stopni róznicy dlatego moze ci się wydawać że masz tak samo jak sąsiad. Pozdrawiam.
  • #6 3358842
    Jarek.b1
    Poziom 19  
    Ocena: 76
    Ostatnio montowałem zestaw Polsatu i problem jest w ustawieniach w tunerze skonfiguruj odpowiednio rodzaj konwentera oraz jeżeli masz DisQ to odpwoeidnie wejścia i bedzie działało. a co do ustawienia anteny ja ustawiam antene na analogowym tunerze na TVN i zawsze jest poprawnie.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 3362457
    zdzisiu222
    Poziom 1  
    Witam mam problem z dekoderem Echostar DSB-717, po wlaczeniu go pojawia sie napis nacisnij menue do zainstalowania tylko jak naciska to nic mi to nie daje bo poprzejsciu wszystkich opcji dalej to samo prosze o odpowiedz
  • #8 3363462
    jasiu1990
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    A odczekałes 10 min od wlaczenia do pradu i podlaczeniu anteny???
  • #9 3373566
    marek_kkk
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Jarek.b1 napisał:
    a co do ustawienia anteny ja ustawiam antene na analogowym tunerze na TVN i zawsze jest poprawnie.

... to najprostszy i sprawdzony sposób (również przeze mnie - polecam)

Być może to wina konwertera, może być uszkodzony.

pzdr!
  • #10 3828538
    cypa100
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    A masz może jakieś złączki na kablu lub rozgałęźniki jak masz to spróbuj je usunąć
  • #11 3828557
    grzesiulek5
    Poziom 22  
    Ocena: 41
    Czy ta antena aby napewno jest na hotbirdzie
    :arrow:zdzisiu222.Niestety ale twój dekoder musisz oddać do serwisu
  • #12 3837793
    ToMaLLa
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    idz do sasiada ze swoim odbiornikiem. sprawdz czy zadziala u niego.
  • #13 3841976
    buka2012
    Poziom 1  
    Witam
    Mam podobny problem jak kolega jednak....
    Wszystko jest niby okej na samym początku miałem polsat tv4 ale pózniej znikneło i tylko w pamieci zostały a jak przełącze to niema nic obrazu dzwieku,czytałem ze zmienili cos na 11158 czy jakos tak ustawiałem ale kicha.
    Jednak teraz nowy problem
    Grzebałem dzisiaj i stało sie cos gorszego:) zamontowałem standardowy polsatowski talerz(wczesniej był od innego ale jakos odbierało jakość sygnału miałem ok68% moc 43 :I !!) teraz po zamontowaniu i grzebaniu przy antenie lekko jakość wzrosła do 81% ale moc sie niezmieniła i oscyluje ok 43% a to małoooo,na domiar złego niebyło zadnego programu jak podłćzyłem wszystko tylko lista ale na kazdym kanale ciemnosc;/,wiec wykasowałem wszystko i na nowo wyszukarke włączyłem to znalazło sporo ale same kwasiaste i wiekszosc niedziałała na ~200 z 5 miało obraz i dzwiek reszta czarna.Teraz niewiem co to zdziałać!! HELP
    Dodam że antena jest dobrze według mnie ustawiona ciut lepiej nawet jak była tj ~32 stopni i około 13 na hotbirda tak jak powinno być.Posiadam THOMSON DSI30PO
  • REKLAMA
  • #14 4368449
    picu2007
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Jeżeli jest nagminny napis "naciśnij menu do konfiguracji", oznacza, że nie ma skonfigurowanej żadnej satelity. Wybierz satelitę Astra i tam sprawdź jakość obrazu (górny pasek). Jeżeli jest więcej niż na Hotbird, przestaw antenę na zachód. Przy nastawieniu sateliy warto korzystać z pomocy innej osoby. Dolny pasek oznacza siłę sygnału i to na nią należy zwracać większą uwagę. Jeżeli nadal nie ma sygnału, sprawdź czy podłączenie anteny z dekoderem jest prawidłowe i czy został wybrany odpowiedni typ konwentera.
  • #15 4371276
    dozowacz
    Poziom 12  
    a zadnej przeszkody niema na drodze [drzewo }itp
  • #16 4450240
    niikii
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Witam
    U mnie obecnie jest podobnie.
    Kupiłem nowy zestaw, założyłem antenę na uchwyt i szukałem sygnału. Sygnał znalazłem, ale jakoś mało programów. Kolega powiedział, że mam przesunąć antenę, bo najprawdopodobniej łapię Astrę. Faktycznie, przesunąłem antenę odrobinę w kier. wschodnim i złapałem lepszy sygnał. Przy wyszukiwaniu programów dekoder odnalazł ok. 1000. Ale... na każdym "czarno". Albo "usługa niedostępna" albo "brak sygnału".

Co robić?

A może jest ktoś z Wrocławia, kto by pomógł?

Pozdrawiam
  • #17 4450629
    kamiljan1
    Poziom 24  
    Ocena: 49
    A co się stało z maxleyem.Kamil
  • #19 4537931
    Yezo
    Poziom 11  
    Witam,
    Na początek napiszę, że jestem całkiem zielony w tych sprawach (telewizja cyfrowa itp). Dzisiaj sprawiłem sobie dekoder polsatu noi starałem się postępować zgodnie z instrukcją, antenę "złożyłem", powiesiłem i zacząłem konfigurować...Tyle, że mi to nie idzie za bardzo...Dochodzę do tego momentu gdzie pojawiają się te 2 paski..Noi górny dochodzi do 60 % a dolny ani drganie...Po przeczytnaiu tego tematu domyślam się, że problem, może leżeć w ustawieniu anteny..tyle tylko, że probowałem ją kręcić, ale nic to nie dało...Oczywiście sygnału szukam na HotBirdzie...
    Bardzo bym prosił o jakieś rady
  • #20 4539330
    Yezo
    Poziom 11  
    pokręciłem anteną kilka godzin i udało się, górny pasek 80%, dolny 43 %...czy są to wystarczające wartości?
    I co dalej dałem szukanie kanałów, znalazło ich sporo...ale, żadnego nie ma, czarny obraz i tyle...
  • #22 4547077
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 481
    Sygnał powinien wystarczyć, jakość się liczy, a tu nawet 50 % by wystarczyło.
  • #23 4670102
    lukas__19
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    siemka ja mam taki problem wybralem w menu ustawienia fabryczne przeszedlem cala instalacje i nic!!! ciagle wyskakuje mi to samo "wybierz menu do zainstalowania" nie wiem co mam z tym zrobic wczesniej mialem kanaly a teraz ich nie ma po wlaczeniu dekodera ciagle wyskakuje ten napis kombinowalem robilem wszystko co w mojej mocy i nadal nic POMOCY!!
  • REKLAMA
  • #24 4707790
    brechel
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    za brak sygnału w echostarach modele 616 i 717 odpowiada scalaczek up104 o ile dobrze pamiętam, taki mały koło anteny. Raczej nie można go nigdzie dokupić, zostaje tylko odesłanie do serwisu i przeczekanie tych 2 tyg, lub wymiana na nowy w punkcie sprzedaży. Pozdrawiam
  • #25 4711576
    clara_1
    Poziom 2  
    Ocena: 12
    Czy wiecie jak ustawić Cyfrowy Polsat w Szwecji??Wogóle nie można złapać sygnału
  • #26 4712438
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 481
    Antena musi się "patrzeć" bardziej w ziemię niż w Polsce.
  • #27 4747170
    gierii
    Poziom 1  
    Ocena: 6
    Wtam!!Na poczatku powiem ze jestem w tym zielony!!
    Mieszkam pod Londynem wiec sprawilem sobie cyfre i pelen radosci zinstalowalem talerz(no oko po sasiadach podobnie)i nagle lpa brak sygnalu!! obydwa paski na 0%Model to echostar DSB 717.
    Blagam pomozcie co mam robic??:(
  • #28 4747431
    Zbynex
    Poziom 26  
    Ocena: 36
    Sposoby ustawiania anten satelitarnych są wielokrotnie opisane na forum, wystarczy poszukać. Zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku sygnału w Cyfrowym Polsacie na dekoderze Echostar 717 z anteną 60 cm. Użytkownik otrzymuje komunikat "brak sygnału", przy czym pasek siły sygnału wskazuje około 70%, a jakość sygnału 0%. Dyskusja wskazuje, że najczęstszą przyczyną jest nieprawidłowe ustawienie anteny, często skierowanie na niewłaściwego satelitę (np. Astra zamiast Hotbird). Zaleca się precyzyjne ustawienie anteny na satelitę Hotbird, uwzględniając niewielkie korekty kąta (około 6 stopni) oraz sprawdzenie konfiguracji konwertera i wejść DiSEqC w tunerze. Wskazane jest także usunięcie ewentualnych złączek i rozgałęźników na kablu antenowym. W przypadku komunikatu "naciśnij menu do instalacji" problemem może być brak konfiguracji satelity w dekoderze. W niektórych przypadkach przyczyną awarii jest uszkodzony scalak UP104 w dekoderach Echostar 616 i 717, co wymaga serwisu lub wymiany urządzenia. Użytkownicy podkreślają, że jakość sygnału jest ważniejsza niż sama siła, a wartości jakości powyżej 50% powinny wystarczyć do odbioru. Wskazówki dotyczą także specyficznych warunków geograficznych, np. w Szwecji antena powinna być ustawiona pod innym kątem. Ostatecznie, prawidłowa konfiguracja satelity, konwertera i anteny jest kluczowa dla uzyskania sygnału i jakości obrazu w Cyfrowym Polsacie na dekoderze Echostar 717.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA