logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wykryć program szpiegowski na komputerze? Szukam skutecznego narzędzia.

Tuning Marek 26 Paź 2008 21:01 9139 12
REKLAMA
  • #1 5670847
    Tuning Marek
    Poziom 22  
    Ocena: 109
    Witam jestem amatorem w tej dziedzinie mam prośbę. Czy może mi ktoś pomóc i poradzić jakiego programu użyć by zidentyfikować czy ktoś mi zainstalował program szpiegowski i widzi mój komputer? Może jest jakiś program, który by wychwycił takowe oprogramowanie coś na zasadzie wykrywacza podsłuchów jeśli są gdzieś zamontowane. Czyli u mnie jeśli jest taki program a ja go nie widzę na komputerze a ktoś widzi i śledzi. Dzięki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5671470
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10438
    Podstawa to firewall, a do wykrywania wystarczy combofix, gmer, hijackthis, avptool, dr.webcureit.
  • REKLAMA
  • #3 5671641
    Tuning Marek
    Poziom 22  
    Dzięki. Czyli rozumiem, że mam wpisać jadna z tych nazw w wyszukiwarce i zainstalować na komputerze? Poszukam i dam znać chociaż nie ukrywam moze jest jakaś polskojęzyczna wersja chyba, że proszę jeszcze jakieś wskazówki?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 5671742
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Nie ma i raczej sam sobie nie poradzisz.
    Na poczatek zrob skan przy pomocy AVPTool oraz Dr.WebCureIt oba programy znajdziesz na google, polska wersja chyba nie jest Ci potrzebna, raczej kazdy potrafi klikac next, scan oraz remove ;-)
    Jak juz to zrobisz to uzyj combofix, log z niego daj w zalaczniku, tak samo gmer. Same programy jak rowniez opisy uzycia (po polsku) znajdziesz na google.
  • Pomocny post
    #5 5671909
    Neon2
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Pobierz :Spybot Search & Destroy używam ten programik i jest bardzo dobry :) POLECAM
  • #6 5678937
    Tuning Marek
    Poziom 22  
    dr.webcureit. jest dobry zeskanowałem i pokazało mi kilkadziesiąt zainfekowań ale spróbuję te inne polecane przez was tylko czy mogę mieć kilka na raz?aaa jeszcze jedno hijackthis ten programik zainstalowałem i wyinstalowałem ale pojawia mi sie okienko przy uruchamianiu kompa czy akceptuję umowe jak to usunąć bo za każdym włączeniam kompa wyskakuje?
  • Pomocny post
    #7 5679206
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Daj w zalaczniku log z combofix.
  • Pomocny post
    #8 5679275
    masett
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Jeśli Dr. znalazł w Twoim kompie kilkadziesiąt szkodliwych aplikacji, zdecydowanie powinieneś zmienić antywirusa. Według VB 100% najlepszym jest nod 32. Możesz mieć zainstalowanych kilka antywirów jednocześnie, ale nie jest to zalecane. Kilka programów tego samego typu, po pierwsze będą Ci muliły komputer, po drugie mogą się z sobą gryźć, tak więc zamiast podwyższać poziom zabezpieczeń kompa, mogą się obniżyć. Lepiej wybrać jeden dobry program i od czasu do czasu, dla pewności robić skan on-line, lub ściągać jakiś darmowy skaner.
  • #9 5682359
    Tuning Marek
    Poziom 22  
    Kolobos mam pytanie do ciebie: ja juz go odinstalowałem, ale pokazuje okienko gdzie mam szukać zródła tego okienka? W menu paska nie ma tego programu ?
  • #10 5682872
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Nie wiem o co Ci chodzi, co "wyinstalowales" (a raczej odinstalowales)? Jakiego okienka? Jakiego paska?

Daj w koncu log z combofix..
  • #11 5685929
    Tuning Marek
    Poziom 22  
    zainstalowałem i odinstalowałem ten pogram ,, hijackthis,, a przy uruchomieniu kompa pokazuje mi zawsze okienko o akceptacji programu a piszesz , że mam to zrobić ale jak to zrobic nie rozumiem twojego polecenia ,,Daj w koncu log z combofix.. ,a dlatego odinstaowałem ponieważ mam ten program ,,, dr.webcureit ,, i on mi wystarcza ale co z tym okienkiem /?/ to jest chyba okienko o akceptacji umowy i jak sie go pozbyć ////gdzie tego szukać ?
  • Pomocny post
    #12 5686129
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Masz sciagnac combofix, uruchomic i dac w zalaczniku log (combofix.txt), ktory utworzy sie po zakonczeniu oraz log hijackthis. Jezeli w nastepnym poscie nie zobacze log'ow to na tym moja pomoc sie zkonaczy poniewaz nic do Ciebie nie dociera.

PS. Program mozna ZAINSTALOWAC lub ODINSTALOWAC, a nie "WYINSTALOWAC", popraw bledy.
  • REKLAMA
  • #13 5686727
    Tuning Marek
    Poziom 22  
    okok nie denerwuj się spokojnie już wiem ale zawsze trzeba trochę wiecej napisac dla amatora czyż nie dzięki pomogło

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono metody wykrywania programów szpiegowskich na komputerze oraz rekomendowane narzędzia do skanowania i usuwania złośliwego oprogramowania. Podstawą ochrony jest stosowanie zapory sieciowej (firewall). Do wykrywania spyware i innych zagrożeń polecono programy takie jak ComboFix, GMER, HijackThis, AVPTool oraz Dr.Web CureIt. Zalecane jest wykonanie skanów kolejno tymi narzędziami, a następnie przesłanie logów z ComboFix i GMER do analizy. Wskazano, że polskojęzyczna wersja nie jest konieczna, gdyż obsługa programów sprowadza się do podstawowych kliknięć. Dodatkowo polecono Spybot Search & Destroy jako skuteczne narzędzie antyspyware. Poruszono kwestię posiadania wielu programów antywirusowych jednocześnie, co jest możliwe, ale niezalecane ze względu na konflikty i obciążenie systemu. Wskazano na konieczność wyboru jednego dobrego antywirusa, np. NOD32, oraz okresowe skanowanie online lub za pomocą darmowych skanerów. Omówiono także problem z pozostającym po odinstalowaniu HijackThis okienkiem z umową przy starcie systemu, sugerując konieczność znalezienia i usunięcia pozostałych wpisów lub plików. Podkreślono, że do dalszej pomocy potrzebne są logi z ComboFix i HijackThis.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA