Dla kogoś kto z tym ma do czynienia na co dzień z całą pewnością nie..
Odnalazłam na komputerze folder ze screenami otwieranych stron. Proszę teraz tylko o pomoc jak mam pozbyć się programu i zabezpieczyć komputer przed ponownym ściągnięciem tego typu oprogramowań.
Załączniki:
TDSSKiller.txt(128.26 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Gdzie znajdowal? Podaj nazwe i lokalizacje.
Jakie nazwy mialy pliki?
Screeny dotyczyly wszystkich stron? Byly aktualne?[/quote]
Przez przypadek zauważyłam w pasku na dole, klikając prawym przyciskiem i zaznaczone było jako Często wybierane. Lokalizacja: C:/Program Files/Common Files/Services
W inny sposób dotrzeć do tego się nie da, jak mniemam jest to nieźle pozabezpieczane hasłami i nie tylko.
Odinstalowałam: Google T., Media bar, Amazon, Adobe zmieniłam.
Niestety nie potrafię zlokalizować i usunąć: Free Lunch Design TB Toolbar,Softonic toolbar on IE and Chrome (wpisując w: wyszukaj programy i pliki również nie odnajduje).
Screeny były jak najbardziej aktualne. Z ostatnich kilku dni. W szoku je usunęłam.
Użytkownik podejrzewał obecność oprogramowania szpiegowskiego na swoim komputerze i prosił o pomoc w jego usunięciu. Odpowiedzi sugerowały użycie narzędzi takich jak Malwarebytes Anti-Malware (mbam), CureIt, AdwCleaner, OTL oraz TDSSKiller do skanowania i usuwania złośliwego oprogramowania. Użytkownik został również poinstruowany, aby odinstalować podejrzane dodatki do przeglądarek, takie jak MediaBar, Free Lunch Design TB Toolbar oraz Softonic Toolbar. Po wykonaniu skanowania i usunięciu niechcianych programów, użytkownik zauważył poprawę, ale nadal miał wątpliwości co do bezpieczeństwa swojego systemu. Wskazano również na możliwość zamiany Adobe Reader na Foxit, jednak podkreślono, że Foxit może być uznawany za foistware. Użytkownik był zaniepokojony i szukał dalszej pomocy w zabezpieczeniu swojego komputera. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.